Browsing Beslenme ve Diyetetik Bölümü by Rights "info:eu-repo/semantics/restrictedAccess"
Now showing items 1-20 of 50
-
Akut Miyokard İnfarktüsü Geçiren Bireylerin Beslenme Durumu ile Serum Nesfatin-1 Düzeyi Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Kuyumcu, A., Evaluation of the Relationship Between Nutritional Status and Serum Nesfatin-1 Level in Individuals with Acute Myocardial Infarction. Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Programme of Nutrition ... -
Ankara İlinde Yaşayan Yaşlı Bireylerde Mevsimsel Değişimin Beslenme Durumu, Fiziksel Aktivite Düzeyi ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Seasonal variations affect health and nutritional status, and mortality and/or morbidity in elderly. This study was conducted with 31 patients, over 65 years old, who applied to Geriatrics Department of Gülhane Military ... -
Anne Sütünün Osteopontin Düzeyleri ile Maternal Beslenme ve Bebek Sağlığı Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-02)Osteopontin (OPN) is a glycosylated phosphoprotein. Eighty-five subjects who have their routine check-up visits at Hacettepe University Faculty of Medicine Ihsan Dogramaci Children's Hospital Social Pediatrics Unit ... -
Anne Sütünün ve Yenidoğanın İntestinal Mikrobiyotasının Maternal Beslenme İle İlişkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Ede, G., The Relationship Between Maternal Nutrition and Microbiota of Human Breast Milk and Newborn's Intestine, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences, Department of Nutrition and Dietetics Doctor of ... -
Bazı Parenteral Nütrisyon Solüsyonlarının Makro Besin Ögesi ve Alüminyum İçeriğinin Belirlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Aluminium (Al) contamination of parenteral nutrition (PN) solutions has been known for over 30 years. Especially vascular intake of Al leads to accumulation in tissues. In addition, the nervous system, musculoskeletal, ... -
Besin Hazırlamada Çapraz Bulaş Nedeniyle Oluşan Gluten Kontaminasyonu Üzerine Çalışma
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-01-26)This study was conducted in order to determine; level of gluten contamination in gluten-free foods and preparation site caused by cross-contamination while preparing wheat floured foods. Also, aims of this single-blind ... -
CD36 ve Lipid Peroksidasyonuna Diyetle Alınan Tekli Doymamış Yağ Asitleri, Doymuş Yağ Asitleri Ve Fruktozun Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)ABSTRACT YALÇİMİN ÖCAL, H., The Effect of Dietary Monounsaturated Fatty Acids, Saturated Fatty Acids and Fructose on CD36 and Lipid Peroxidation, Hacettepe University, Institute of Graduate School, Nutrition Sciences ... -
Chia Tohumunun (Salvia Hispanica L.) Ratlarda Kafeterya Diyeti ile İndüklenen Obezite Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)Today, obesity is an important health problem with an increasing rate globally. Fast foods and high-energy-dense foods have a great effect on this problem. In this case, the importance of herbal foods, which are a source ... -
Covıd-19 Pandemisinde Bitkisel Besinlerin ve Besin Destek Ürünlerinin Kullanımına Yönelik Tutum ve Bilgi Düzeyinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)This cross-sectional study aimed to determine the use of herbal foods/dietary supplements in COVID-19 and beliefs about these products, as well as to examine the effect of nutrition education on herbal foods/dietary ... -
Covıd-19 Tanısı ile Ayaktan Tedavi Gören Hastaların İştah ve Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)As with many acute infections, Coronavirus disease 2019 (COVID-19) is a disease with a high risk of malnutrition. Assessment of body weight change, appetite and nutritional status of individuals receiving outpatient treatment ... -
Depresyonlu Hastaların Beslenme Durumu, Fiziksel Aktivite Düzeyleri ve El Kavrama Gücünün İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-04-17)The study was planned in order to evaluate the nutritional status, nutritional diversity, physical activity levels and hand grip strength in 30 depressed patients and 30 healthy individuals including 15 women and 15 men ... -
Diyet Magnezyum Alımı ile Duygu Durum Düzeyi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-07-27)Kırcalı N., Assessment of the Relationship Between Dietary Magnesium Intake and Depression, Anxiety and Eating Behaviours, Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Master of Science Thesis in Community Nutrition, ... -
Diyete Eklenen Farklı Türlerdeki Şekerin Yağ Asit Translokasyonu, Depolanması Ve İştah İle İlintili Peptidler Üzerine Etkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017-08-17)This study was done to examine the effects of high consumption of added sugar (sucrose, fructose, high fructose corn syrup) on dams and pups when consumed as a part of the maternal diet through the points of obesity, fatty ... -
Diyetle Alınan Bazı Heterosiklik Aromatik Amin Türlerinin Farelerde Ateroskleroz, Kan Lipid Profili ve Endotel Disfonksiyon Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020)Heterocyclic aromatic amines are formed during cooking process of high protein including food. In general, the health outcomes are investigated on cancer development while they are not considered enough on the basis of ... -
Farklı Tür Diyetlerle Beslenen Farelerin İnce Bağırsak Yağ Asidi Kompozisyonlarının Karşılaştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-09-11)The aim of the study was to determinate the changes in intestinal fatty acid composition of mice fed with high fat or high fructose diets. In the beginning of the study, the wash out period; C57BL / 6 type male mice (n = ... -
Farklı Yöntemler ile Enkapsüle Edilen Probiyotiklerin İn Vitro ve İn Vivo Etkinliğinin Belirlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021-12-15)Probiotics have beneficial effects on several diseases although, very few studies evaluate their effects in healthy individuals. This study aimed to evaluate the viability levels of different probiotic species by encapsulation ... -
Hematopoietik Kök Hücre Nakli Yapılan Hastalarda Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi ve Beslenmenin Nakil ile İlişkili Parametrelere Etkisinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)In this study, the effects of high dose chemotherapy and stem cell transplantation on the patient’s energy and nutrient intake, anthropometric measurements and nitrogen balance in patients undergoing hematopoietic stem ... -
İş Stres Düzeyi, Beslenme Durumu, Diyet Kalitesi ve Bazı Antropometrik Ölçümler Arasındaki İlişki.
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)The aim of the study is to evaluate the relationship between job stress level and nutritional habits, diet quality, some anthropometric measures. The research was conducted with 34 female and 150 male workers aged 20-65 ... -
Juvenil Sistemik Lupus Eritematozus Hastalarının Beslenme Durumları İle Kardiyovasküler Risk Faktörleri ve Serum Adipokin Düzeyleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)In systemic lupus erythematosus (SLE), nutritional therapy has a great importance in the prevention and treatment of complications such as atherosclerosis, dyslipidemia, diabetes, metabolic syndrome and obesity. The aim ... -
Kolelitiazisli Hastaların Beslenme Durumları ve Bazı Biyokimyasal Bulguların Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Yalcintas, EB. Analysis of Nutritional Status of Patients with Cholelithiasis and Some Biochemical Symptoms. Hacettepe University Institute of Health Sciences, Master of ScienceThesis in Dietetics Programme, Ankara, 2017. ...