Beslenme ve Diyetetik Bölümü: Güncel gönderi
Toplam kayıt 388, listelenen: 21-40
-
Televizyonda Yayınlanan Fast Food Reklamlarının Besin Ögesi Örüntü Profili Modelleri Kullanılarak Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-06-07)Fast food meal and beverage advertisements are made on television, which is still the most widely used and influential of the mass media. Studies have shown that these foods are among the causes of childhood obesity. This ... -
Farklı Etleri Pişirmede Oluşabilecek Partikül Madde Miktarı ve Maruziyetine Etki Eden Faktörlerin Belirlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)Cooking is one of the important sources of particulate matter formation. Both the particulate matter itself and some of the trace elements it contains are considered carcinogenic. This study aimed to determine the exposure ... -
Tip 1 Diyabetli Hastalarda Diyetle İleri Glikasyon Son Ürünleri (Age) Alımının Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-06-26)Type 1 Diabetes mellitus (T1DM) is a chronic autoimmune disease in which β-cells in the pancreas are progressively damaged, leading to a critical loss of insulin production and causing hyperglycemia. As a consequence of ... -
Türk Sporcularında Sporcu Diyet İndeksinin Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-04-29)This study was conducted to determine the diet quality of Turkish athletes and to examine the relationship between diet quality and eating attitudes by ensuring the validity and reliability of the Athlete Diet Index (ADI), ... -
Yulaf Kepeği ile LEUCONOSTOC LACTIS Probiyotik Bakterisinin Badem Sütünde Aflatoksin B1 (AFB1) Biyoerişilebilirliği Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)Aflatoxin B1 (AFB1) is a type of mycotoxin produced by the secondary metabolism of the fungi Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus. Mycotoxin induced possible health risks can be reduced with AFB1 detoxification. ... -
Polikistik Over Sendromu Tanılı Kadın Bireylerde Diyetin İnflamatuar İndeksinin CD36 ve Kardiyometabolik Risk Faktörleri Üzerine Etkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-06)This study was planned and conducted to investigate the effects of dietary inflammatory index (DII) on CD36 and cardiometabolic risk factors in women with polycystic ovary syndrome (PCOS). The research was carried out on ... -
Gıda Emülgatörleri ve İnülinin Farelerde İntestinal Mikrobiyota Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)Nowadays, the Western-style diet, characterized by high consumption of processed foods, is quite common. Emulsifiers are food additives commonly used in processed foods and have been reported to alter the microbiota and ... -
Kronik Astımlı Kadınlarda Diyetle Flavonoid Alımı ile Antioksidan Durum ve Bazı İnflamasyon Belirteçleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-05)This study was designed and conducted to determine the difference between the intake of dietary antioxidant components (vitamins A, C, and E, and the minerals zinc, magnesium, selenium, copper, and flavonoids) between women ... -
Türkiye'de Ulusal Diyetin Sera Gazı Emisyonu ve Su Ayak İzinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)This study examined the environmental effects of the national diet in Turkey. The study sample consisted of 9012 (3390 men, 5622 women) and 12318 (5516 men, 6802 women) people aged 15 and older who participated in the 2010 ... -
Yüksek Yağlı-Yüksek Fruktozlu Diyetle Beslenen Sıçanlarda Whey Proteininin Karaciğer Yağlanması ve İnflamasyon Parametreleri ile Bağırsak Geçirgenliği Üzerine Etkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-05)In recent years, the effects of various functional foods containing bioactive nutrients on the prevention and treatment of Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD), an important public health problem, have been one of the ... -
Kadınların Diyetle Demir, Folat ve B12 Vitamini Alım Durumlarının Değerlendirilmesine Yönelik Besin Tüketim Sıklığı Anketinin Geliştirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-05-10)The aim of this study is to develop a food frequency questionnaire that can assess women's intake of iron, folate, and vitamin B12 through diet. The developed questionnaire's validity is assessed using 24-hour dietary ... -
Effects of Narıngenın, Berberıne, And Delphınıdın Phytochemıcal Compounds on Brownıng of 3t3-L1 Preadıpocyte Cells
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-03)Obesity, a complex global health challenge, demands innovative treatment strategies. Plant-derived bioactive compounds, including flavanones, alkaloids, and anthocyanins, hold promise for combating obesity-related ... -
Covıd-19 Salgını Sürecinde Adölesanlarda Yeme Zamanı, Yeme Davranışı ve Uyku Kalitesinin Obezite ile İlişkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-02-15)Obesity is rapidly increasing in adolescent individuals, and factors underlying this condition, such as sleep quality, duration and eating behavior changes, are gaining importance. The aim of the study is to reveal the ... -
Tip 2 Diyabet Tanılı Bireylerde Yeme ve Ağırlık Modelleri Anketi-5 (YAMA-5)'in Türkçe Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması ve Anketin Diyabet Distress Ölçeği ile İlişkisinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-02-08)Type 2 Diabetes Mellitus (T2DM), often accompanied by insulin resistance, is a chronic and metabolic disease that causes disorders in carbohydrate, protein and fat metabolism. Especially in individuals with T2DM who have ... -
Hafif Şişman/Obez Psoriyatik Artrit Hastalarında Vücut Ağırlık Yönetimi ve Bilişsel Egzersiz Terapi Yaklaşımının İyileşme Özelliklerine Etkisinin Araştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-02-02)Obesity is one of the most common comorbidities in Psoriatic Arthritis (PsA), an inflammatory arthritis, and is associated with high disease activity, low quality of life, and unfavorable treatment processes. This study ... -
COVID-19 Döneminde Televizyonda Yayınlanan Besin Reklamlarının Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-02-08)Nikbay, C.Y., Evaluation of Televised Food Advertisements During COVID-19 Period, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences Food Service Systems Master's Thesis, Ankara, 2024. Individuals food choices are ... -
Görsel İşaretlerin Bazı Atıştırmalık ve Diyet Ürünlerinin Şeker İçeriği Algısına Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-01)ÇINAR E.N. The Effect of Visual Cues on the Perception of Sugar Content of Some Snacks and Diet Products. Hacettepe University, Institute of Health Sciences, M.Sc. Thesis in Nutritional Sciences Program, Ankara, 2024. It ... -
Adölesanlarda Sağlıklı Beslenme ve Uyku Hijyeni Eğitimlerinin Vücut Ağırlığı ve İlgili Parametrelere Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023-12)Eğlenoğlu HD. The Effect of Healthy Nutrition and Sleep Hygiene Education on Body Weight and Related Parameters in Adolescents, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences Nutrition and Dietetics Program ... -
Adölesanlarda Sağlıklı Beslenme ve Uyku Hijyeni Eğitimlerinin Vücut Ağırlığı ve İlgili Parametrelere Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023-12)Eğlenoğlu HD. The Effect of Healthy Nutrition and Sleep Hygiene Education on Body Weight and Related Parameters in Adolescents, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences Nutrition and Dietetics Program ... -
Diyetle Prebiyotik ve Probiyotik Alımı ile Fermente Besin Tüketimini Değerlendiren Besin Tüketim Sıklığı Anketinin Geliştirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)Dönmez, B. Development of a Food Frequency Questionnaire Assessing Dietary Prebiotic and Probiotic Intake and Fermented Food Consumption. Hacettepe University Graduate School of Health Sciences Nutrition Sciences Program ...