Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Bu bölümdeki koleksiyonlar
Güncel Gönderiler
-
Alman Yeme Davranışı Ölçeği'nin Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2025)In evaluating the relationship between nutrition and behavior, eating behavior is addressed through its various dimensions. The use of various psychometric measurement tools has become widespread. This two-phase study ... -
Beslenme ve Diyetetik Son Sınıf Öğrencilerinin 21. Yüzyıl Becerileri ile Yaşam Boyu Öğrenme, Kanıta Dayalı Uygulamalar ve Meslekler Arası Ekip İş Birliği Tutumlarının Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2025)Arslan, G., Evaluation of Nutrition and Dietetics Senior Students' Attitudes to Lifelong Learning with 21st Century Skills, Evidence-Based Practices and Interprofessional Team Collaboration, Hacettepe University Graduate ... -
El Hijyeni Eğitimi Uygulamalarında Sanal Gerçeklik Yönteminin Etkinliğinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2025)Hand hygiene is essential to prevent foodborne infections in food service systems. This study utilised an innovative approach using virtual reality technology as a method of training to improve handwashing compliance and ... -
Serbest ve Nanoenkapsüle Berberin Fitokimyasal Bileşeninin C57bl/6j Farelerde Adipoz Dokunun Kahverengileşmesi Üzerine Etkisinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2025-01)Berberine increases adipose tissue browning and is considered a potential bioactive compound in the fight against obesity. The aim of this study is to examine the effects of intravenously administered nanoencapsulated and ... -
Hidradenitis Süpürativada Diyetin Hastalık Gelişimi ve Şiddeti Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2025)Hidradenitis suppurativa (HS) is a painful, chronic, and inflammatory disease characterized by skin nodules, abscesses, sinus tracts, and scarring. In recent years, it has been estimated that lifestyle factors such as ... -
Diyetin Fitokimyasal İndeksi ve Antioksidan Kapasitesinin İn-Vitro Fertilizasyon Tedavisinde Devam Eden Gebelik Sonucuna Etkisinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-11-06)Kırcalı Haznedar, N., Evaluation of the Effects of the Dietary Phytochemical Index and Antioxidant Capacity on the Ongoing Pregnancy Outcome in in-vitro Fertilization Treatment, Hacettepe University Graduate School of ... -
Adolesan Tenis Sporcularında Enerji Dengesi ve Makro Besin Ögesi Alımlarının Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)GÜNEY, F. Evaluation of Energy Balance and Macronutrient Intake in Adolescent Tennis Players. Master’s Thesis, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences, Sports Sciences and Technology Program, Ankara, 2024. ... -
Kolorektal Kanser Hastalarında Preoperatı̇f Nütrı̇syonel Durum, Vücut Kompozı̇syonu ve Sı̇stemı̇k İnflamatuar Yanıtın Postoperatı̇f Sonuçlar Üzerı̇ne Etkı̇sı̇
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)Yıldız Kopuz, T.N., Effect of Preoperative Nutritional Status, Body Composition and Systemic Inflammatory Response on Postoperative Outcomes in Colorectal Cancer Patients, Hacettepe University Graduate School of Health ... -
Beslenme Maliyetinin Karşılanmasında Gıda Enflasyonunun Tüketici Davranışlarına Etkisinin Gıda Güvencesi ve Seçimlerine göre Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)In the accessibility dimension of food security, food prices and the affordability of the dietary cost represent the two main barriers for low-income at-risk groups, which also influence their food choices. Regarding the ... -
Serbest ve Nanoenkapsüle Naringenin Fitokimyasal Bileşeninin C57bl/6j Farelerde Adipoz Dokunun Kahverengileşmesi Üzerine Etkisinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)Uçar Baş, Kübra., Investigation of the Effect of Free and Nanoencapsulated Naringenin Phytochemical Component on Browning of Adipose Tissue in C57BL/6J Mice, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences Nutrition ... -
Total Diz Protezi Ameliyatı Olan Hastalarda Yeme Davranışı ile Erken Dönem Fonksiyonel Klinik Sonuçlar Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-08-29)The aim of this study was to evaluate the relationship between eating behavior and functional clinical outcomes in patients who underwent total knee arthroplasty. The study population consisted of patients who underwent ... -
Hepatosteatozlu Obez Hastalarda Enerji ve İleri Glukasyon Son Ürün İçeriği Azaltılmış Diyetlerin İnflamasyon ve Biyokimyasal Bulgular Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)Aim of this study is to investigate the effects of low-fat, low-cholesterol diet with energy reduced and a low-fat, low-cholesterol diet with energy and AGE reduced diet by recommending moist-heat cooking methods instead ... -
Besin Etiketleri ve Besin Ögesi Örüntü Profili Modellerinin Besin Seçimi Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)This study was conducted to evaluate the nutritional content of packaged foods, ready meals and beverages offered for sale in Turkey and standard meal recipes of Turkish Cuisine with nutritional labels and nutrient pattern ... -
Ahşap Tozu Maruziyeti Olan İşçilerde Diyetin Toplam Antioksidan Kapasitesinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-08-14)Exposure to wood dust among workers is associated with various health issues, including cancer and lung pathologies. This study is a cross-sectional investigation designed to assess the nutritional status of workers exposed ... -
Obezite Merkezine Başvuran Kadınlarda Beslenme Eğitiminin Ağırlık Kaybı, Yeme Davranışı ve Bazı Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)This study was conducted over a three-month follow-up period on 60 obese (BMI >30kg/m2 ) women aged 19-64 who applied to the Obesity Center to investigate the effect of nutrition education on body weight, eating behavior ... -
Bozada Prebiyotik ve Probiyotiklerin Aflatoksin B1 Detoksifikasyonu ve Biyoerişilebilirliği Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-08-05)Aflatoxin B1 (AFB1) is a mycotoxin with carcinogenic, mutagenic, teratogenic, neurotoxic and immunosuppressive properties commonly found in various cereal products and oilseeds. The aim of this study was to investigate the ... -
Türkiye'de Ulusal Diyetin Toplam Antioksidan Kapasitesi, Polifenol İçeriği ile Bazı İçeceklerin Total Antioksidan Kapasite Değerinin Saptanması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-08-06)The aim of this study is to determine the total antioxidant capacity (TAC) and polyphenol content of the diet using national dietary consumption research data in Türkiye and to create a database by analyzing the TAC of ... -
Kafeterya Diyeti ile Beslenen Sıçanlarda Akrilamid Alımının Obezojenik Etkilerinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-06-14)Buyukdere, Y., Examination of the Obesogenic Effects of Acrylamide Intake in Rats Fed With the Cafeteria Diet, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences Program of Nutrition and Dietetics Doctor of Philosophy ... -
Yetişkin Kadınlarda Diyet Karotenoid Alımı ve Yeme Davranışı Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)Aygan A. Evaluation of the Relationship Between Dietary Carotenoid Intake and Eating Behavior in Adult Women. Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Nutritional Sciences Program, Master's Thesis, 2024. ... -
Sporcuların Besin Tüketiminin Sera Gazı Emisyonu ve Su Ayak İzi Açısından Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)It is of critical importance to ensure sustainability in the nutrition plan, which forms the basis of athletes' health and performance development. This study was carried out with athletes within the Turkish Olympic ...