Beslenme ve Diyetetik Bölümü: Recent submissions
Now showing items 41-60 of 388
-
Karabuğday Eklenerek Fermente Edilen Bitkisel ve Hayvansal Probiyotik Yoğurtların Fizikokimyasal ve Mikrobiyolojik Özelliklerinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)In recent years, both the fermentation of probiotic yogurts with prebiotic effective pseudocereals and the production of plant based probiotic yogurts are among the considerable research topics. In this field , studies ... -
Farklı Pişirme Yöntemleri ve Farklı Yağ Türleri Kullanımının Patateslerin Tahmini Glisemik İndeks Değeri Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)Organization (FAO/WHO) Expert Advisory states that the concept of glycemic index (GI) is a useful tool for selecting carbohydrate-containing foods to maintain health and treat various diseases. The GI value of foods is ... -
Kuvvet Sporcularının Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)Kurt, B., Evaluation of Nutritional Habits of Power Athletes, Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences Community Nutrition Program, Master of Sciences Thesis, Ankara, 2023. It is observed that power athletes ... -
Multiple Skleroz Hastalarında Tıbbi Beslenme Tedavisi ve Sinbiyotik Desteğinin Hastalık Göstergelerine ve Yaşam Kalitesine Etkilerinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)This study was conducted as a randomized clinical trial to examine the effects of medical nutrition therapy applied to multiple sclerosis (MS) patients and synbiotic support given in addition to medical nutrition therapy ... -
Laurik Asit ve Resveratrol Alımının Farelerde Diyetle İndüklenen Nöroinflamasyon, CD36 Düzeyi ve Kognitif Davranışlar Üzerine Etkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)The aim of this study was to examine the effects of lauric acid and resveratrol intake on high fat high fructose-induced neuroinflammation, anxiety and learning-related behaviors in mice and to determine the possible role ... -
Behçet Hastalığı Olan Yetişkin Bireylerde Akdeniz Diyetine Uyumun Behçet Sendromu Aktivite Skalası ve Yaşam Kalitesi ile İlişkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023-08-09)Kıyak, R., The Relationship Between Adherence to the Mediterranean Diet and Behçet Syndrome Activity Scale and Quality of Life in Adults with Behçet's Disease. Hacettepe University Graduate School of Health Sciences, M.Sc. ... -
Kinoanın (Chenopodium Quinoa Willd.) Maternal Obezite Oluşturulan Sıçanların Yavrularında Beslenme Durumu, Psikomotor Davranış ve Bağırsak Geçirgenliği Üzerine Etkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)Uğural, A. Effects of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) on nutritional status, psychomotor behavior and intestinal permeability in offspring of obesity-induced rats. Hacettepe University Graduate School of Health Sciences, ... -
Genç Yetişkin Kadınlarda Motivasyonel Görüşmenin Vücut Ağırlığı ve Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)Motivational interviewing is a client-centered approach that aims to increase individuals' intrinsic motivation and resolve their ambivalence during the process of change. This randomized controlled experimental study was ... -
Yetişkin Bireylerde Stres Düzeyinin Hedonik Açlık ve Duygusal Yeme Üzerine Etkilerinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)Ata Coşkun, B., Investigation of the Effects of Stress Level on Hedonic Hunger and Emotional Eating in Adults, Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Dietetics Program Master Thesis, Ankara, 2023. This study ... -
Yetişkin Bireylerde Sürdürülebilir Besin Seçimi ve Akdeniz Diyetine Uyumun Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)This study was planned and conducted to determine the relationship between sustainable food choices and adherence to the Mediterranean diet..The Turkish validity and reliability of the Sustainable Food Choice Questionnaire ... -
Behçet Hastalarında Diyetle Histamin Alımı ve Klinik Parametreler Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)Behçet's disease (BD) is a chronic, recurrent inflammatory disease characterized by mucocutaneous lesions such as oral aphthae and genital ulcers, which can affect the ocular, neurological and gastrointestinal systems. It ... -
Tip 1 Diyabetli Bireylerde Kahvaltıda Alınan Karbonhidrat Miktarı ve Türünün Öğün Sonrası Kan Glukozu Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023-07-07)Carbohydrates are the most important essential nutrient that affects postprandial glycemic response. In this study, which was conducted with the participation of 19-24 aged 14 individuals with type 1 diabetes who received ... -
Ebeveynlerin Sezgisel Yeme Davranışının Okul Öncesi ve Okul Çağı Çocuklarda Seçici Yeme Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)Picky eating is a common nutritional problem during childhood. Parents' attitudes and behaviours to food may influence children's eating habits. This cross-sectional descriptive study aimed to evaluate how parents' intuitive ... -
Fenilketonürili Çocuklarda Besin Neofobisi, Bozulmuş Yeme Davranışı ve Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)This study was conducted to determine the validity and reliability of the Food Neophobia Scale and evaluate food neophobia levels, disordered eating behaviours and nutritional status in 111 volunteer children with ... -
Covıd-19 Pandemisinde Bitkisel Besinlerin ve Besin Destek Ürünlerinin Kullanımına Yönelik Tutum ve Bilgi Düzeyinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)This cross-sectional study aimed to determine the use of herbal foods/dietary supplements in COVID-19 and beliefs about these products, as well as to examine the effect of nutrition education on herbal foods/dietary ... -
Diyaliz Tedavisi Alan Kronik Böbrek Yetmezliği Hastalarında Beslenme Durumu ile Pika Yeme Davranışı Görülme Durumu ve Depresyon Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023-06)This study was conducted to determine the nutritional disorders of patients receiving dialysis treatment, and to evaluate the relationship between their nutritional status and pica eating disorder and depression. A total ... -
Yetişkin Kadınlarda Diyet İnfllamatuar Yükü ile Yeme Davranışı ve Yorgunluk Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023-06-22)This study was planned and conducted with the aim of determining possible relationship between dietary inflammatory load with eating behaviour and fatigue and the effect of dietary inflammatory load on nutritional status, ... -
Akciğer Kanseri Hastalarında Ameliyat Öncesi ve Sonrası Besin Desteğinin İnflamasyon Göstergelerine ve Yaşam Kalitesine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023-05)Günsel Yıldırım G. The Effect of Pre- and Post-operative Nutritional Support on Inflammation Indicators and Quality of Life in Lung Cancer Patients, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences Nutrition and ... -
Aflatoksin M1 Biyoerişilebilirliği Üzerine Probiyotik Mikroorganizmalar, Biyopolimer ve Diyet Lifi Etkinliğinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023-06-08)Aflatoxin M1 (AFM1) is an important mycotoxin with mutagenic and carcinogenic properties, most commonly found in milk and dairy products. In this study, the effects of Leuconostoc mesenteroides RSKK 06043, Saccharomyces ... -
Organik Asidemili ve Üre Döngüsü Bozukluğu Olan Hastalarda Beslenme Durumu, Metabolik Kontrol ve Büyümenin İzlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)In patients with organic acidemia and urea cycle disorders, a diet restricted to natural protein and the use of amino acid mixtures when necessary are the basis of treatment. Patients having natural protein-restricted diet ...