Browsing Beslenme ve Diyetetik Bölümü by Rights "info:eu-repo/semantics/embargoedAccess"
Now showing items 1-20 of 28
-
Ağırlık Kaybı Programına Ek Olarak Verilen Krill ve Balık Yağının Obezite ile İlişkili Parametrelere Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)Obesity has been considered as a significant public health problem and its management mainly comprised of medical nutrition theraphy, therefore and the effectiveness of different dietary bioactive compounds in the treatment ... -
Bariatrik Cerrahi Hastalarında Yeme Davranışı Bozuklukları, Duygu Durumu ve Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)Aycan, M., Evaluation of Eating Behavior Disorders, Emotional State and Quality of Life in Bariatric Surgery Patients, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences, M.Sc. Thesis in Dietetics Programme, Ankara, ... -
Behçet Hastalığı Olan Yetişkin Bireylerde Akdeniz Diyetine Uyumun Behçet Sendromu Aktivite Skalası ve Yaşam Kalitesi ile İlişkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023-08-09)Kıyak, R., The Relationship Between Adherence to the Mediterranean Diet and Behçet Syndrome Activity Scale and Quality of Life in Adults with Behçet's Disease. Hacettepe University Graduate School of Health Sciences, M.Sc. ... -
COVID-19 Geçiren ve Geçirmeyen Bireylerin Gıda Güvenliği Algıları, Satın Alma Davranışları ve Hijyen Uygulamalarının Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)The purpose of this study was to investigate the food safety perceptions, purchasing behaviors, and hygiene practices of individuals COVID-19 positive and COVID-19 negative. The study was conducted online, and the questionnaire ... -
Covid-19 Pandemisinin Üniversite Çalışanlarının Beslenme Alışkanlıkları ve Fiziksel Aktivite Düzeylerine Etkisinin Saptanması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)Atlı, K., Determination Effect of the COVID-19 Pandemic on the Nutritional Habits and Physical Activity Levels of University Staff, Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Dietetics Program, Master Thesis, ... -
Diyaliz Tedavisi Alan Kronik Böbrek Yetmezliği Hastalarında Beslenme Durumu ile Pika Yeme Davranışı Görülme Durumu ve Depresyon Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023-06)This study was conducted to determine the nutritional disorders of patients receiving dialysis treatment, and to evaluate the relationship between their nutritional status and pica eating disorder and depression. A total ... -
Diyetin Total Fitokimyasal İçeriğinin Saptanmasına Yönelik Araç Geliştirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)Doğan, F., Development of a Tool fort he Determination of Total Phytochemical Content of Diet, Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Nutrition Sciences Program Master Thesis, Ankara, 2022. The aim of ... -
Erkek Voleybolcularda Kurkumin Kullanımının Kahverengi Yağ Dokusu ve Spor Performansı Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023-01-16)Brown adipose tissue is responsible for regulating thermogenesis and energy metabolism. The aim of this double-blind, randomized, placebo-controlled clinical study, was to determine the effects of curcumin use in male ... -
Fenilketonürili Çocuklarda Besin Neofobisi, Bozulmuş Yeme Davranışı ve Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)This study was conducted to determine the validity and reliability of the Food Neophobia Scale and evaluate food neophobia levels, disordered eating behaviours and nutritional status in 111 volunteer children with ... -
Gebelikte Yeme Davranış Bozuklukları ve Depresyon Görülme Durumu ile Beslenme Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022-06)Eroglu ZB. Evaluation of the Relationship Between Eating Behavior Disorders, Depression, and Nutrition During Pregnancy. Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Dietetics Program, Master Thesis, Ankara, ... -
Hafif Şişman/ Obez Kadınlarda Yeme Bağımlılığı, Depresyon ve Diyet Kalitesinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017-03-21)This study is aimed to determine the prevalence of food addiction and focused on the assesment of the relationship between food addiction and depression, in the scope of diet quality and body composition in overweight/obese ... -
Hemodiyaliz Hastalarında Diyetin Besin Ögesi İçeriği ve Total Antioksidan Kapasitesi ile Serum Oksidatif Stres İndeksi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)The aim of this study was to assess the relationship between nutrient content, diet diversity and dietary total antioxidant capacity with serum antioxidant indexes (serum TAC, PON1 and ARES) and antioxidant indexes (serum ... -
Kalp Yetersizliği Hastalarında Vücut Kompozisyonu, Egzersiz Kapasitesi ve Beslenme Durumu
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017-11-09)In this study, it was aimed to assess and compare body composition, exercise capacity and nutrition status of patients with and without heart failure (HF). The study population consist of 33 HF patients (62,7±9,7 years) ... -
Kistik Fibrozisli Hastalarda Lactobacillus Rhamnosus Gg Desteğinin Gastrointestinal Sistem ve Pulmoner İnflamasyon ile Beslenme Durumuna Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021-05-27)Serçe, H. The Effect of Lactobacillus Rhamnosus GG Support on Gastrointestinal System and Pulmonary Inflammation and Nutrition Status in Patients with Cystic Fibrosis. Hacettepe University Institute of Health Sciences, ... -
Koroner Bypass Geçiren Bireylerde Kan ve Arterde Oksidatif Stres Belirteçleri ile Diyetin Antioksidan Kapasitesi Arasındaki İlişki
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)Yurdakul, A.V., The Relationship Between Oxidative Stress Markers, in Blood and Arteries, and Antioxidant Capacity of The Diet in Individuals Undergoing Coronary Bypass. Hacettepe University Graduate School of Health ... -
Laurik Asit ve Resveratrol Alımının Farelerde Diyetle İndüklenen Nöroinflamasyon, CD36 Düzeyi ve Kognitif Davranışlar Üzerine Etkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)The aim of this study was to examine the effects of lauric acid and resveratrol intake on high fat high fructose-induced neuroinflammation, anxiety and learning-related behaviors in mice and to determine the possible role ... -
Nonalkolik Yağlı Karaciğer Hastalığında Fiziksel Aktivite ve Beslenmenin Fibroblast Büyüme Faktörü 21 ve İrisin Üzerine Etkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-05)Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is the most common cause of chronic liver diseases. At the present time, the most important treatment of NAFLD is the lifestyle changes, which include diet and physical activity. ... -
Piyasadaki Farklı Yoğurt Türlerinin Aflatoksin M1 Düzeylerinin Belirlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017) -
Prebiyotik, Probiyotik ve Sinbiyotiklerin, Kısa ve Uzun Dönemde Tokluk ve Besin Tüketim Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Prebiotics and probiotics are thought to play a role in appetite control and body weight regulation; but little is known about this topic. This study was planned to examine the effects of prebiotic and probiotics on short ... -
Sürdürülebilir Besin Tüketim Davranışı Ölçeği’nin Türkçe Geçerlik-Güvenirliği ve Bazı Sürdürülebilir Diyet Modelleriyle İlişkisinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)Unsustainable food systems pose a risk to the planet, as 26% of global greenhouse gas emissions come from food. In this respect, it is essential to increase the awareness of individuals on sustainable nutrition and to get ...