Başlık için Beslenme ve Diyetetik Bölümü listeleme
Toplam kayıt 361, listelenen: 72-91
-
Dietary Intake Of Patients With Moderate To Severe Copd In Relation To Fat-Free Mass Index: A Cross-Sectional Study
(2015)Background Fat-free mass (FFM) depletion has been shown to be a better predictor of mortality than BMI in chronic obstructive pulmonary disease (COPD) patients. The specific aim of the current study was to assess the ... -
Disfaji Diyetinde Kullanılan Ksantan Gamı ve Modifiye Mısır Nişastasının in Vivo İlaç Salımı Üzerindeki Etkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020-10-05)Swallowing of oral solid dosage forms without modification may be difficult or dangerous in patients with dysphagia. The most common method to facilitate drug administration in these patients is to mix the powdered drug ... -
Dispeptik Semptomları Olan Bireylerin Beslenme Durumlarının ve Yaşam Kalitelerinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Symptoms of functional dyspepsia are generally known related to nutritional habits but studies about effects of specific foods and nutrients on symptoms are limited. The aim of this study was to evaluate nutritional status ... -
Diyabetik ayak ülseri tanısı ile negatif basınçlı yara tedavisi uygulanan hastalara verilen oral beslenme takviyesinin beslenme durumu ve yara iyileşmesi üzerine etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)Medical nutrition therapy practices’ efficacy on diabetes complications is could not been fully proven. In this study, the potential contributions of wound specific oral nutritional supplement to improve nutritional status, ... -
Diyabetik Makula Ödemi Olan Bireylerde Serum İleri Glikasyon Son Ürünleri (AGEs) ile Beslenme Durumları Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020-09-03)Diabetic macular edema (DME) is a disease that can be seen at all stages of diabetic retinopathy, causing visual impairment and blindness. Uncontrolled (or poorly controlled) diabetes is more likely to cause retinopathy, ... -
Diyabetli Hastalarda Diyet Kalitesinin ve Total Antioksidan Kapasitenin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Reactive oxygen species can disrupt normal cell functions by damaging the cell's DNA, protein and lipid structure, and may play a role in the pathogenesis of many metabolic diseases, including diabetes. Some vitamins, ... -
Diyaliz Tedavisi Alan Kronik Böbrek Yetmezliği Hastalarında Beslenme Durumu ile Pika Yeme Davranışı Görülme Durumu ve Depresyon Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023-06)This study was conducted to determine the nutritional disorders of patients receiving dialysis treatment, and to evaluate the relationship between their nutritional status and pica eating disorder and depression. A total ... -
Diyet Magnezyum Alımı ile Duygu Durum Düzeyi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-07-27)Kırcalı N., Assessment of the Relationship Between Dietary Magnesium Intake and Depression, Anxiety and Eating Behaviours, Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Master of Science Thesis in Community Nutrition, ... -
Diyet Polikliniğine Başvuran Kanserli Hastaların Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Akren Özkazanç M. Evaluatıon of Nutrıtıonal Status of Cancer Patıents Attendıng Dıet Polyclınıc. Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Dietetic Program, Master’s Thesis, Ankara, 2019. Cancer is a major ... -
Diyete Eklenen Doymuş Yağ Asitleri ve Fruktozun Lipoprotein Profili ve Kolesterol Metabolizması ile İlişkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Currently, along with development of food industry, consumption of high saturated fatty acids and fructose via processed food are associated with increased chronic disease prevalence. Therefore, the aim of the study was ... -
Diyete Eklenen Farklı Türlerdeki Şekerin Yağ Asit Translokasyonu, Depolanması Ve İştah İle İlintili Peptidler Üzerine Etkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017-08-17)This study was done to examine the effects of high consumption of added sugar (sucrose, fructose, high fructose corn syrup) on dams and pups when consumed as a part of the maternal diet through the points of obesity, fatty ... -
Diyetin Total Fitokimyasal İçeriğinin Saptanmasına Yönelik Araç Geliştirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)Doğan, F., Development of a Tool fort he Determination of Total Phytochemical Content of Diet, Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Nutrition Sciences Program Master Thesis, Ankara, 2022. The aim of ... -
Diyetisyen ve Diyetisyen Adaylarının Sürdürülebilir Beslenme Konusundaki Bilgi ve Tutumlarının Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-06)For current and future generations, it is of great importance that especially awareness of healthcare professionals be raised about sustainable diets, which are defined as diets with low environmental effects that contribute ... -
Diyetle Alınan Bazı Heterosiklik Aromatik Amin Türlerinin Farelerde Ateroskleroz, Kan Lipid Profili ve Endotel Disfonksiyon Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020)Heterocyclic aromatic amines are formed during cooking process of high protein including food. In general, the health outcomes are investigated on cancer development while they are not considered enough on the basis of ... -
Diyetle Alınan Doymuş Yağ Asitleri veya Fruktozun Böbrek ve Kalpte Bazı Pro-İnflamatuar Sitokinler Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)In recent years, it has been hypothesized that dietary high consumption of fructose or saturated fatty acids may play a role in the aetiology of chronic diseases by activating the pro-inflammatory mechanisms in blood and ... -
Diyetle Fitokimyasal Alımının Obezite ile İlişkili Parametrelere Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Recently, bioactive phytochemicals present naturally in foods have attracted attention for their potential effects on the prevention and treatment of obesity. The aim of the present study was to investigate the effect of ... -
Diyetle Prebiyotik ve Probiyotik Alımı ile Fermente Besin Tüketimini Değerlendiren Besin Tüketim Sıklığı Anketinin Geliştirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)Dönmez, B. Development of a Food Frequency Questionnaire Assessing Dietary Prebiotic and Probiotic Intake and Fermented Food Consumption. Hacettepe University Graduate School of Health Sciences Nutrition Sciences Program ... -
Doğal Antioksidan İçeren Propolis ve Yaban Mersini Ekstrelerinin Heterosiklik Aromatik Amin Oluşumu Üzerine Etkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020)Heterocyclic Aromatic Amines (HCAs) are carcinogenic, genotoxic and mutagenic compounds which are formed during cooking process of proteinaceous foods such as red meat, poultry and fish. It is recommended to prevent the ... -
Duygusal İştahın Metabolik Sendrom, Obezite ve Depresyon Durumu ile İlişkisinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Nutrients are used as a method of coping with negative mood and stress in case of emotional eating. It can lead to weight gain and obesity. The aim of this study was to evaluate the relationship between emotional eating ...