Browsing Beslenme ve Diyetetik Bölümü by Title
Now showing items 347-361 of 361
-
Yetişkin Bireylerde Sürdürülebilir Besin Seçimi ve Akdeniz Diyetine Uyumun Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)This study was planned and conducted to determine the relationship between sustainable food choices and adherence to the Mediterranean diet..The Turkish validity and reliability of the Sustainable Food Choice Questionnaire ... -
Yetişkin Bireylerde Yeni Besin Korkusu ve Diyet Kalitesinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Although food neophobia (FN) are reported to have nutritional effects, the studies on the subject are fairly limited in the literature. This study was conducted with 174 volunteers (89 female, 85 male) with a range of 20-60 ... -
Yetişkin Bireylerin Yeme Farkındalığı ile Diyet Kalitesi Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)This study has been conducted with 207 volunteer men and women adults between age 20-50 in Ankara. The demographic characteristics, health information, physical activity status and nutritional habits of the participants ... -
Yetişkin Çölyak Hastalarında Glutensiz Diyetin Beslenme Durumuna ve Bazı İnflamasyon Parametrelerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020-08-05)The aim of this study is to examine the effect of gluten-free diet on nutritional status, anthropometric measurements and serum interferon-gamma (IFN-γ) and interleukin-15 (IL-15) levels in adult celiac patients and compare ... -
Yetişkin Kadın Tüketicilerde Besin Etiketi Okuma Alışkanlıkları ve Alerjen Bilgi Düzeyinin Saptanması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-07-24)This research was aimed to determine nutrition label reading habits and allergen knowledge level of adult female consumers. In this cross-sectional study, sociodemographic characteristics of individuals, food label reading ... -
Yetişkin Kadınlarda Diyet Asit Yükü ve Bitki Bazlı Diyet İndeksi ile Duygu Durum Düzeyi Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)The present study aimed to examine the possible relationship between plant-based diet index and dietary acid load with depression, anxiety, and stress. A total of 231 healthy women aged 19-39 years participated and data ... -
Yetişkin Kadınlarda Diyet İnfllamatuar Yükü ile Yeme Davranışı ve Yorgunluk Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023-06-22)This study was planned and conducted with the aim of determining possible relationship between dietary inflammatory load with eating behaviour and fatigue and the effect of dietary inflammatory load on nutritional status, ... -
Yetişkin Kadınlarda Yeme Bozukluklarında Dikotomi Düşünce (Dteds) Ölçeğinin Beslenme Durumu ile İlişkisinin Saptanması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Kütahya, G. Determination of the Relationship Between Nutritional Status and Dichotomous Thinking in eating Disorders Scale (DTEDS) in Adult Women. Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Community Nutrition ... -
Yetişkin Kanserli Hastalarda Diyetin Toplam Antioksidan Kapasitesinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Yeniçağ, R., Assessment of the Dietary Total Antioxidant Capacity in the Adult Cancer Patients, Hacettepe University Faculty of Pharmacy Department of Nutritional Sciences Masters Degree Thesis, Ankara, 2017. The aim of ... -
Yetişkinlerde yeme farkındalığı, beslenme bilgi düzeyi ve besin alımının incelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)The aim of this study was to examine the relationship between mindful eating and nutritional knowledge level, food intake in adults. A total of 332 adults, 205 women and 127 men, between ages of 19-45 were included in this ... -
YÜKSEK YAĞLI-YÜKSEK FRUKTOZLU DİYETLE BESLENEN SIÇANLARDA WHEY PROTEİNİNİN KARACİĞER YAĞLANMASI VE İNFLAMASYON PARAMETRELERİ İLE BAĞIRSAK GEÇİRGENLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-05)In recent years, the effects of various functional foods containing bioactive nutrients on the prevention and treatment of Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD), an important public health problem, have been one of the ... -
Zayıflama Diyeti Alan Metabolik Sendrom Hastalarında Biyokimyasal ve Antropometrik Değişkenler ile CD36 Düzeyi Arasındaki İlişki
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)This study was planned to evaluate the effect of weight loss diet on biochemical and anthropometric variables and CD36 level on 80 patients with newly diagnosed metabolic syndrome (MetS) who started weight loss diet. The ... -
Zayıflama Diyeti Uygulayan Bireylerin Menü Etiketleri ile İlgili Algıları, Öğün Seçimlerindeki Tutum ve Davranışlarının İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)Menu labeling is a strategy for prevention of obesity and diet related diseases with aiming to help consumers choose healthier foods on the basis of the provided nutritional information in food services' menu items such ... -
Zeytin Yaprağı Ekstraktının Somon Balığında Heterosiklik Aromatik Aminlerin Oluşumu Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Heterocyclic aromatic amines (HCA) are mutagenic and carcinogenic compounds that are formed at low levels (ng / g) by cooking protein-rich foods such as meat and fish. These compounds play an important role in the etiology ... -
Β-Glucan And Dark Chocolate: A Randomized Crossover Study On Short-Term Satiety And Energy Intake
(2014)Aim: The aims of this study were to adapt a traditional recipe into a healthier form by adding 3 g of oat β-glucan, substituting milk chocolate to dark chocolate with 70% cocoa, and to examine the effect of these alterations ...