Ara
Toplam kayıt 22, listelenen: 1-10
Türkçede Prozodi Algısı Değerlendirme Ölçeğinin Geliştirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)
Ertürk, A., Development of Prosody Perception Assessment Scale in Turkish, Hacettepe University Graduate School Health Sciences Audiology Department of Audiology and Speech Pathology Doctor of Philosophy Thesis, Ankara, ...
Ergen ve Ailelerin Psikolojik Sağlamlığının Değerlendirilmesinde Kullanılan Araçların Güvenirlik Genellemesinin Meta Analiz Yöntemiyle İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)
Psychological resilience is defined as the capacity to adapt successfully to problems despite the factors that threaten the organism and its development. The number of instruments for the assessment of psychological ...
Otizmden Kurtulma Yanılgısıyla Yaşamak: Annelerin Deneyimlerine İlişkin Bir Gömülü Teori Çalışması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-01-02)
The aim of this research is to gain in-depth understanding of the experiences of mothers with children who have been diagnosed with autism spectrum disorder (ASD) or who are considered at risk of developing ASD. Charmaz's ...
Farklı Pişirme Yöntemleri ve Farklı Yağ Türleri Kullanımının Patateslerin Tahmini Glisemik İndeks Değeri Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)
Organization (FAO/WHO) Expert Advisory states that the concept of glycemic index (GI) is a useful tool for selecting carbohydrate-containing foods to maintain health and treat various diseases. The GI value of foods is ...
Karabuğday Eklenerek Fermente Edilen Bitkisel ve Hayvansal Probiyotik Yoğurtların Fizikokimyasal ve Mikrobiyolojik Özelliklerinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)
In recent years, both the fermentation of probiotic yogurts with
prebiotic effective pseudocereals and the production of plant based probiotic yogurts are
among the considerable research topics. In this field , studies ...
Diyetle Prebiyotik ve Probiyotik Alımı ile Fermente Besin Tüketimini Değerlendiren Besin Tüketim Sıklığı Anketinin Geliştirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)
Dönmez, B. Development of a Food Frequency Questionnaire Assessing Dietary Prebiotic and Probiotic Intake and Fermented Food Consumption. Hacettepe University Graduate School of Health Sciences Nutrition Sciences Program ...
Covıd-19 Salgını Sürecinde Adölesanlarda Yeme Zamanı, Yeme Davranışı ve Uyku Kalitesinin Obezite ile İlişkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-02-15)
Obesity is rapidly increasing in adolescent individuals, and
factors underlying this condition, such as sleep quality, duration and eating behavior
changes, are gaining importance. The aim of the study is to reveal the ...
Hafif Şişman/Obez Psoriyatik Artrit Hastalarında Vücut Ağırlık Yönetimi ve Bilişsel Egzersiz Terapi Yaklaşımının İyileşme Özelliklerine Etkisinin Araştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-02-02)
Obesity is one of the most common comorbidities in Psoriatic Arthritis (PsA), an inflammatory arthritis, and is associated with high disease activity, low quality of life, and unfavorable treatment processes. This study ...
Effects of Narıngenın, Berberıne, And Delphınıdın Phytochemıcal Compounds on Brownıng of 3t3-L1 Preadıpocyte Cells
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-03)
Obesity, a complex global health challenge, demands innovative treatment strategies. Plant-derived bioactive compounds, including flavanones, alkaloids, and anthocyanins, hold promise for combating obesity-related ...
Görsel İşaretlerin Bazı Atıştırmalık ve Diyet Ürünlerinin Şeker İçeriği Algısına Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-01)
ÇINAR E.N. The Effect of Visual Cues on the Perception of Sugar Content of Some Snacks and Diet Products. Hacettepe University, Institute of Health Sciences, M.Sc. Thesis in Nutritional Sciences Program, Ankara, 2024. It ...