Başlık için Sağlık Bilimleri Fakültesi listeleme
Toplam kayıt 1313, listelenen: 1155-1174
-
Tip 2 Diyabetli Bireylerde Diyetle İleri Glikasyon Son Ürünleri (Ages) Alımının Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)Diabetes has been accepted one of the major health problems globally, and medical nutrition therapy is an important component of its management. It is known that in addition to the macro and micro nutrient content of the ... -
Tip 2 diyabetli bireylerde diyetsel faktörlerin inflamatuvar belirteçler ve serum adiponektin düzeyi üzerindeki etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-07-23)The aim of this study was to determine the effect of dietary factors on serum adiponectin and inflammatory markers in newly diagnosed Type 2 diabetic subjects. This study was conducted with 46 newly diagnosed Type 2 diabetic ... -
Tip 2 Diyabetli Bireylerde Problem Çözme Eğitiminin Öz Yönetim Davranışlarına Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-04)Individuals with type 2 diabetes need to develop healthy lifestyle habits for blood glucose control and individuals should maintain regular self-management behaviors However, the individuals have problems to participated ... -
Tip 2 Diyabetli Hastalarda Akdeniz Diyeti Ve Dash Diyetine Uyumun Glisemik Kontrol Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-16)Kündeş, H, Effect of Adherence to Mediterranean Diet and DASH Diet to Glycemic Control in Patients With Type 2 Diabetes. Hacettepe University Graduate School Health Sciences Master Thesis in Food Service Systems Programme, ... -
Tip 2 Diyabetli Hastalarda Farklı Yüksek Şiddette Aralıklı Egzersiz Eğitimi Protokollerinin Kardiyorespiratuar Parametreler Üzerine Etkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-27)Bozdemir Özel, Cemile, Effects of Different High Intensity Interval Training Protocols on Cardiorespiratory Parameters in Patients with Type 2 Diabetes, Hacettepe University, Graduate School Health Sciences Cardiopulmonary ... -
Tip 2 Diyabetli Hastalarda Serum İrisin Düzeyleri ve Diyet Kalitelerinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)The aim of this study is to investigate the association between serum irisin level, dietary quality and type 2 diabetes mellitus (T2DM). The study was conducted on 80 volunteers who were applied to Endocrinology Department ... -
Tip 2 Diyabetli Hastalarda Tuz Tüketimi ve Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)The study was to aim emphasise the importance of implementing proper eating suggestions in patients with diabetes by examining their eating habits and the metabolic control of diabetes through salt intake. This research ... -
Tip 2 Diyabetli Obez Kadınlarda Serum Fetuin-A Düzeyi ve Diyetin İnflamatuar Yükü Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)This study was conducted to investigate the relationship between inflammatory character of diet and type 2 diabetes risk in diabetic obese women, to examine the possible role of fetuin-A in this relationship, and to determine ... -
Tip 2 Diyabetli, Prediyabetik ve Sağlıklı Bireylerde Kardiyorespiratuar Uygunluk Parametrelerinin Karşılaştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Type 2 diabetes impairs cardiorespiratory fitness. Individuals with impaired glucose tolerance have an increased risk of type 2 diabetes and cardiovascular disease. There are no studies comparing cardiorespiratory fitness ... -
Tip II Diyabetli Hastalarda Beslenme Durumu ile Kanda CD36 Yağ Asit Transport Düzeyi ve Bazı İnflamasyon Belirteçleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)Ekici, E.M., Investigating the Relationship of Nutritional Status with Blood CD36 Fatty Acid Transport Receptor Levels and Some Inflammation Markers in Type II Diabetes Patients, Hacettepe University, Graduate School of ... -
Tipik Gelişen ve Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocukların Yeme Davranışları ve Ebeveynlerin Yemek Zamanı Tutumlarının Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Aim of this study is analysing of the relation between the eating habit of the children who has autism spectrum disorder and children with typical development and the eating habit of these children parents also their ... -
Tiyatro Öğrencilerinin Ses Sağlığını Koruma ve Ses Performanslarını Arttırmaya Yönelik Geliştirilmiş Uygulamalı Ses Eğitimi Programının Etkinliğinin Araştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)By virtue of their profession’s nature, theatre actors/actresses have to preserve and maintain their voice quality. Thus, voice therapists strongly advise them to engage in protective-preventive activities so as to eliminate ... -
TİP 1 DİYABETLİ HASTALARDA DİYETLE İLERİ GLİKASYON SON ÜRÜNLERİ (AGE) ALIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-06-26)Type 1 Diabetes mellitus (T1DM) is a chronic autoimmune disease in which β-cells in the pancreas are progressively damaged, leading to a critical loss of insulin production and causing hyperglycemia. As a consequence of ... -
TİP 2 Diyabetli Bireylerde Beslenme Durumu ve Sağlıklı Beslenme Takıntısı Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Kamanlı, B. Assessment of Relationship Between The Nutritional Status and Orthorexia Nervosa of Patients with Type 2 Diabetes. Hacettepe University, Institute of Health Sciences, The Community Nutrition Program M.Sc. Thesis, ... -
Toplu Beslenme Hizmeti Veren Bir Kurum Mutfa ğı ve Personelinin Hijyen Yönünden De ğerlendirilmesi ve Beslenme Durumlarının Saptanması.
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)This research has been planned and conducted to evaluation of employers’ (n=58) nutrition status and knowledge of hygiene who are working at catering industry kitchen and Food and Beverages service in Ankara between ... -
Toplu Beslenme Hizmeti Verilen Merkezlerde Kullanılan El Kurutma Makinalarının El Hijyeni Üzerine Etkisinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)This study was conducted to assess the effect on the hand hygiene of the hand dryers which is placed in the toilets of the food courts food service systems of the 8 shopping centers found in Ankara. In this study first ... -
Toplu Beslenme Sistemleri Çalışanlarına Yönelik Besin Güvenliği Eğitiminin Çalışanların Besin Güvenliği Bilgi Düzeyler ve Davranışları Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)İnalkaç, T.N, Effect of Food Safety Training on Food Handler’s Food Safety Knowledge and Attıtudes, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences Food Service System Programme Master Thesis, Ankara, 2019. The aim ... -
Toplu Beslenme Sistemlerinde Çalışan Personelin Polisiklik Aromatik Hidrokarbonlara Maruziyeti
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)ABSTRACT Demirtaş, B. The Exposure of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAHs) on Personnel of Food Service Systems. Hacettepe University Graduate School Health Sciences, M.Sc. Thesis in Food Service Systems Programme, ... -
Toplu Beslenme Sistemlerinde Kullanılan Dezenfektanların Çiğ Olarak Servis Edilen Bazı Sebzelerin T
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)Effect of Natural Disinfectants on the Total Antioxidant Capacity of the Some Raw -
Torasik Çıkış Sendromu Hastalarında Konvansiyonel Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Programına Ek Olarak Yapılan Spinal Stabilizasyon Egzersizlerinin Etkinliğinin Araştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020)Tunç, Y. Investigation of the Effectiveness of Spinal Stabilization Exercises in Addition to the Conventional Physiotherapy and Rehabilitation Program in Patients with Thoracic Outlet Syndrome, Hacettepe University, ...