Show simple item record

dc.contributor.advisorKızıl, Mevlüde
dc.contributor.authorKalfa Çetin, Nazife
dc.date.accessioned2019-09-20T12:16:02Z
dc.date.issued2019-09-20
dc.date.submitted2019-09-02
dc.identifier.urihttp://openaccess.hacettepe.edu.tr:8080/xmlui/handle/11655/8976
dc.description.abstractKALFA ÇETİN, N. Evaluation of Child-Care Centers’ Menus and Nutritional Status of Children. Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Food Service Systems, Master’s Thesis, Ankara, 2019. In spite of the fact that menus provided in kindergartens have impacts on the nutritional status of children, there is a paucity of literature on this subject. The aim of this study is to determine whether the private child-care center menus meet energy and nutrient requirements for 2-5 years old children and to examine the effect of child care menus on nutritional status and diet quality of these children. The sociodemographic data, anthropometric measurements, three-day food records, and Child Feeding Questionnaire of the mothers (n=100) and their children (n=100) were collected through surveys conducted during the face to face interviews with the mothers. Healthy Eating Index (HEI)-2010 is also used to determine diet quality of the mother and the child. By utilizing CFQ scale, it was detected that scores of the sub-factor “Perceived Responsibility” were higher among overweight children and mothers with BMI over 25 kg/m2. (Respectively F=2.158, p<0.05; F=3.501, p<0.05). A meaningful correlation between the sub-factor ‘‘Restriction’’ and BMI (kg/ m2) of the mother was observed (F= 0.030, p<0.05). When the child care center menus were evaluated; it had been discovered that according to average energy distribution, the amount of energy supplied by carbohydrates was low (37%) while the amount of energy supplied by protein was close to the optimum (14.16%), and the amount of energy supplied by fat was high (48.84%). Positive correlations varying in degrees were examined between the energy content and nutrients of the menus and body weight, height, height by age, BMI by age, upper middle arm circumference and head circumference measurement of the children (p<0.05, p<0.01). According to a three day food record, the scores of healthy eating index HEI of the mothers and the children were compared, and a positive significant correlation was established between diet quality of the mothers and the children (p=0.00). Consequently, it was observed that the energy content and nutrients of the menus offered in child care centers along with diet quality of the mother have an impact on child development and nutrition.tr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER ONAY SAYFASI iii YAYIMLAMA VE FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI BEYANI iv ETİK BEYAN v TEŞEKKÜR vi ÖZET vii ABSTRACT viii İÇİNDEKİLER ix SİMGELER VE KISALTMALAR xii ŞEKİLLER xii TABLOLAR xiv 1. GİRİŞ 1 1.1. Kurumsal Yaklaşımlar ve Kapsam 1 1.2. Amaç ve Varsayımlar 2 1.2.1. Amaç 2 1.2.2. Hipotezler 2 2. GENEL BİLGİLER 3 2.1. Okul Öncesi Çocukluk Döneminde Beslenme 3 2.2. Çocuklarda Görülen Beslenme Sorunları 5 2.2.1. Protein ve Enerji Yetersizliği 5 2.2.2. Çocukluk Çağı Şişmanlık ve Obezitesi 7 2.2.3. Zayıflık 7 2.2.4. İştahsızlık 8 2.2.5. Demir Eksikliği Anemisi 9 2.3. Okul Öncesi Çocukluk Döneminde Beslenme Durumunu Etkileyen Etmenler 9 2.3.1. Aile 9 2.3.2. Aile Bireyleri Arasındaki Etkileşim ve Sosyal Çevre 11 2.3.3. Beslenmede Ebeveyn Kontrolü 12 2.3.4. Ebeveyn Obezitesi 15 2.3.5. Sosyoekonomik Etmenler 17 x 2.4. Okul Öncesi Çocuklarda Beslenme Durumunun Saptanması 18 2.4.1. Antropometrik Ölçümler 18 2.5. Okul Öncesi Çocukların Enerji ve Besin Ögesi Gereksinmeleri 20 2.5.1. Enerji 24 2.5.2. Protein 24 2.5.3. Karbonhidrat 25 2.5.4. Posa 25 2.5.5. Yağ 26 2.5.6. Vitaminler (A Vitamini-C Vitamini-D Vitamini- E Vitamini) 26 2.5.7. Mineraller (Kalsiyum-Demir-Çinko-İyot) 27 2.6. Okul Öncesi Çocukluk Döneminde Kreşlerde Beslenme 28 2.6.1. Kreşlerde Uygulanan Menüler 28 3. GEREÇ VE YÖNTEM 30 3.1. Araştırma Yeri, Zamanı ve Örneklem Seçimi 30 3.2. Araştırmanın Genel Planı 30 3.3. Verilerin Toplanması ve Değerlendirilmesi 31 3.3.1. Anne ve Çocukların Demografik Özellikleri 31 3.3.2. Çocuk BeslemeAnketinin (CFQ) Değerlendirilmesi 31 3.3.3. Kreş Menülerinin Değerlendirilmesi 33 3.3.4. Diyet Kalitesinin Değerlendirilmesi 33 3.3.5. Antropometrik Ölçümlerin Saptanması 33 3.3.6. Verilerin İstatiksel Değerlendirilmesi 35 4. BULGULAR 36 4.1. Bireylerin Genel Özellikleri 36 4.2. Çocuk BeslemeAnketi (CFQ) 38 4.2.1. Çocukların BKİ sınıflandırılmasına göre Çocuk Besleme Anketinin Değerlendirilmesi (CFQ) 38 4.2.2. Annelerin BKİ sınıflandırılmasına göre Çocuk Besleme Anketinin (CFQ) Değerlendirilmesi 44 4.3. Menülerin ve Çocukların Üç Günlük Besin Tüketim Kaydının Enerji ve Besin Ögeleri 46 4.3.1. Çocukların Üç Günlük Besin Tüketim Kaydı 46 xi 4.3.2. Kreş Menülerinin Enerji ve Besin Ögesi İçerikleri 49 4.4. Anneler ve Çocukların Diyet Kalitelerinin Değerlendirilmesi 56 4.5. Çocukların Antropometrik Ölçümleri, Annelerin Sağlıklı Yeme İndeksi-HEİ Skoru, Çocukların Anne Sütü Alma Durumu, Annenin BKİ ve Annenin Gebelik Yaşının Birbiri ile İlişkisi 61 5. TARTIŞMA 63 5.1. Annelerin ve Çocukların Bireysel Özelliklerinin Değerlendirilmesi 64 5.2. Antropometrik Ölçümler ve Çocuk Besleme Anketinin (CFQ) Değerlendirilmesi 66 5.3. Çocukların Besin Tüketim Kaydı ve Kreş Menülerinin Enerji ve Besin Ögelerinin Değerlendirilmesi 70 5.4. Kreş Menüleri ve Çocukların Antropometrik Ölçümlerinin Değerlendirilmesi 75 5.5. Anneler ve Çocukların Diyet Kalitesinin (Sağlıklı Yeme İndeksi-HEİ) Değerlendirilmesi 76 5.6. Çocukların Antropometrik Ölçümleri, Annenin Gebelik Yaşı, Anne Sütü Alma Durumu, Çocukların Sağlıklı Yeme İndeksi-HEİ Skoru ve Annelerin Beden Kütle İndeksinin Değerlendirilmesi 78 6. SONUÇLAR ve ÖNERİLER 81 6.1. Sonuçlar 81 6.2. Öneriler 87 7. KAYNAKLAR 89 8. EKLER 98 EK-1 Etik Komisyonu Toplantı Tutanağı EK-2 Kreşlerde Uygulanan Menüler Ve Çocukların Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi EK-3 Çocuk Besleme Anketi EK-4 Gönüllü Katılım Formu EK-5 Ekran Görüntüsü EK-6 Dijital Makbuztr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectKreş Menüleri, Beslenme, Anne, Çocuk, Sağlıklı Yeme indeksi, Çocuk Besleme Anketitr_TR
dc.titleKreşlerde Uygulanan Menüler ve Çocukların Beslenme Durumunun Değerlendirilmesitr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesistr_TR
dc.description.ozetKALFA ÇETİN, N. Kreşlerde Uygulanan Menüler ve Çocukların Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Toplu Beslenme Sistemleri Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2019. Kreşlerde uygulanan menülerin çocukların beslenme durumuna etkilerinin olduğu bildirilmesine karşın konuyla ilgili çalışmalar literatürde oldukça sınırlıdır. Bu çalışmada, özel kreşlerde uygulanan menülerin 2-5 yaş çocukların enerji ve besin ögesi gereksinmelerini karşılama durumu, kreşlerde uygulanan menülerin çocukların beslenme durumu ve diyet kalitesi üzerine etkisini incelemek amaçlanmaktadır. Anne (n=100) ve çocukların (n=100) sosyodemografik özellikleri, antropometrik ölçümleri, üç günlük besin tüketim kaydı ve Çocuk Besleme Anketi (CFQ) gönüllü anneler ile yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulanan anket ile elde edilmiştir. Ayrıca anne ve çocukların diyet kalitelerini belirlemek amacıyla Sağlıklı Yeme İndeksi (HEI)-2010 ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilere göre, CFQ ölçeğinde yer alan “Algılanan Sorumluluk” alt faktörünün şişman çocuklarda ve Beden Kütle İndeksi (BKİ) 25 kg/m2’nin üzerinde olan annelerde daha fazla olduğu saptanmıştır (sırasıyla F=2,158, p<0,05; F=3,501, p<0,05). “Kısıtlama alt faktörü” ile annelerin BKİ (kg/m2)’leri arasında anlamlı ilişki bulunmuştur (F= 0,030, p<0,05). Kreş menüleri değerlendirildiğinde; menülerin ortalama enerji dağılımına göre karbonhidrattan gelen enerjinin düşük (%37), proteinten gelen enerjinin ideal (%14,16) ve yağdan gelen enerji (%48,84) miktarının ise yüksek olduğu bulunmuştur. Kreş menülerinin enerji ve besin ögeleri ile çocukların vücut ağırlığı, boy uzunluğu, yaşa göre boy uzunluğu, yaşa göre BKİ, üst orta kol çevresi (ÜOKÇ) ve baş çevresi ölçümleri arasında anlamlı pozitif ilişki bulunmuştur (p<0,05, p<0,01). Alınan üç günlük besin tüketim kaydına göre anne ve çocukların sağlıklı yeme indeksi-HEİ skorları karşılaştırılmış ve anne ile çocukların beslenme kalitesi arasında anlamlı pozitif bir ilişki olduğu saptanmıştır (p=0,00). Sonuç olarak, kreşlerde uygulanan menülerin enerji ve besin ögeleri içerikleri ve annelerin besin kalitesinin çocukların gelişimleri ve beslenme kalitesi üzerinde etkisi olduğu saptanmıştır.tr_TR
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.embargo.termsAcik erisimtr_TR
dc.embargo.lift2019-09-20T12:16:02Z


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record