Dosya Biçimi"TÜBİTAK" Beslenme ve Diyetetik Bölümü için listeleme
Toplam kayıt 10, listelenen: 1-10
-
Akciğer Kanseri Hastalarında Ameliyat Öncesi ve Sonrası Besin Desteğinin İnflamasyon Göstergelerine ve Yaşam Kalitesine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023-05)Günsel Yıldırım G. The Effect of Pre- and Post-operative Nutritional Support on Inflammation Indicators and Quality of Life in Lung Cancer Patients, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences Nutrition and ... -
Demans Teşhisi Konmuş Bireylerde Karadut (Morus nigra) Tüketiminin Bilişsel Fonksiyonlara ve Antioksidan Kapasiteye Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)The aim of this study is to observe the effect of black mulberry (Morus Nigra) concentrate on cognitive functions, antioxidant capacity, inflammation, and some biochemical parameters. Study was conducted in Ankara Gulhane ... -
Diyetle Alınan Bazı Heterosiklik Aromatik Amin Türlerinin Farelerde Ateroskleroz, Kan Lipid Profili ve Endotel Disfonksiyon Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020)Heterocyclic aromatic amines are formed during cooking process of high protein including food. In general, the health outcomes are investigated on cancer development while they are not considered enough on the basis of ... -
Diyetle Prebiyotik ve Probiyotik Alımı ile Fermente Besin Tüketimini Değerlendiren Besin Tüketim Sıklığı Anketinin Geliştirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)Dönmez, B. Development of a Food Frequency Questionnaire Assessing Dietary Prebiotic and Probiotic Intake and Fermented Food Consumption. Hacettepe University Graduate School of Health Sciences Nutrition Sciences Program ... -
Effects of Narıngenın, Berberıne, And Delphınıdın Phytochemıcal Compounds on Brownıng of 3t3-L1 Preadıpocyte Cells
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-03)Obesity, a complex global health challenge, demands innovative treatment strategies. Plant-derived bioactive compounds, including flavanones, alkaloids, and anthocyanins, hold promise for combating obesity-related ... -
Gıda Emülgatörleri ve İnülinin Farelerde İntestinal Mikrobiyota Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)Nowadays, the Western-style diet, characterized by high consumption of processed foods, is quite common. Emulsifiers are food additives commonly used in processed foods and have been reported to alter the microbiota and ... -
Kronik Böbrek Hastalığı Oluşturulan Ratlarda Prebiyotik Tüketiminin Bağırsak Kaynaklı Üremik Toksinler ve Hastalığın Progresyonuna Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020)This study aimed to investigate the effect of prebiotic consumption on gut derived uremic toxin levels, inflammatory and antioxidant parameters, renal damage, intestinal permeability and disease progression in rats with ... -
Obezitede FTO Gen Varyantlarının Diyet Bileşenleri ile İlişkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021-02-18)The interactions of FTO gene variants with diet and other lifestyle habits on obesity indicators have attracted attention in recent years. Evidences from studies conducted in different populations are important for ... -
Ratlarda Maternal Obezite ve Taurin Suplementasyonunun Gebelik, Fetal Büyüme ve Gelişim Üzerine Etkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020-07-06)Kabasakal Çetin, A. The Effects of Maternal Obesity and Taurine Supplementation on Pregnancy, Fetal Growth and Development. Hacettepe University Graduate School of Health Sciences, Nutrition and Dietetics Program, Doctoral ... -
Serbest ve Nanoenkapsüle Naringenin Fitokimyasal Bileşeninin C57bl/6j Farelerde Adipoz Dokunun Kahverengileşmesi Üzerine Etkisinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)Uçar Baş, Kübra., Investigation of the Effect of Free and Nanoencapsulated Naringenin Phytochemical Component on Browning of Adipose Tissue in C57BL/6J Mice, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences Nutrition ...