Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorBilgiç, Pelin
dc.contributor.authorŞahin, Mehmet Akif
dc.date.accessioned2019-06-14T12:03:51Z
dc.date.issued2019-05-20
dc.date.submitted2019-05-20
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/7517
dc.description.abstractNew Zealand Blackcurrant (NZBC) is a high anthocyanin content fruit. It has been shown that 7-day intake of NZBC extract increase fat oxidation and improve cardiovascular responses but it is not known optimal duration and frequency of NZBC extract intake to maximize beneficial effects on fat oxidation and cardiovascular responses. Therefore, it is examined the effect of different duration and frequency of NZBC intake on fat oxidation and cardiovascular responses during resting and brisk walking in this study. This study has been done at University of Chichester (UK) and 16 male adults volunteered for the study. First, anthropometric measurements, daily anthocyanin intake and, physical activity level were calculated for participants. Then, participant consumed NZBC extract (containing 210 mg anthocyanins) during 1-day (acute), 7-day, 14-day continuously and 14-day intermittently (every other day). A randomised, cross-over experimental design was used between supplementation conditions. Fat oxidation level was determined by Douglas Bag method and cardiovascular responses was measured by Portapres device during resting and 30-min brisk walking. 14-day continuous NZBC intake increased fat oxidation by %9,9 during resting (p<0,05). 7-day and 14-day continuous NZBC intake increased fat oxidation by %10,3 ve %16,4 respectively during brisk walking (p<0,05). There were no changes in fat oxidation by 1-day and 14-day intermittent NZBC intake (p>0,05). 7-day continuous, 14-day intermittent and 14-day continuous NZBC intake were lowered diastolic blood pressure 4 mmHg, 6 mmHg, 7 mmHg, lowered mean arterial pressure 4 mmHg, 5 mmHg, 6 mmHg, increased cardiac output by %10,1, %8,9, %8,5 and increased total peripheral resistance by %12,2, %12,4, %13,6 respectively during resting (p<0,05). 7-day continuous, 14-day intermittent and 14-day continuous NZBC intake were lowered diastolic blood pressure 5 mmHg, 5 mmHg, 8 mmHg, increased stroke volume by %7,7, %8,0, %9,9, increased cardiac output by %8,7, %8,5, %10,1 respectively during brisk walking (p<0,05). As a result, 14-day continuous NZBC intake has been found as optimal intake for increasing fat oxidation. Also, 7-day continuous, 14-day intermittent and 14-day continuous NZBC intake have similar beneficial effects on cardiovascular responses. It is concluded that consumption of anthocyanin-rich foods for at least 14-day can help to protect and improve health status by optimizing cardiovascular responses and increasing fat oxidation.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsAttribution-ShareAlike 3.0 United States*
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/us/*
dc.subjectErgojenik yardımlartr_TR
dc.subject.meshspor ve beslenmetr_TR
dc.titleYeni Zelanda Frenk Üzümü Özütü Tüketiminin Dinlenim ve Egzersiz Sırasında Substrat Oksidasyonu ve Kardiyovasküler Yanıtlara Etkisitr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesisen
dc.description.ozetYeni Zelanda Frenk Üzümü (YZFÜ) antosiyanin içeriği yüksek olan bir meyvedir. YZFÜ özütünün 7 gün boyunca her gün tüketiminin yağ yakımını arttırdığı ve kardiyovasküler yanıtları desteklediği çalışmalarda gösterilmiştir, ancak bu etkileri en üst seviyeye çıkarmak için optimal YZFÜ özütü tüketiminin ne kadar süre ve sıklıkta olması gerektiği bilinmemektedir. Bu nedenle bu çalışmada farklı süre ve sıklıkta YZFÜ özütü tüketiminin dinlenik durumda ve tempolu yürüyüş sırasında yağ yakımına ve kardiyovasküler yanıtlara etkisi araştırılmıştır. Çalışma University of Chichester‘da (İngiltere) 16 erkek birey üzerinden yürütülmüştür. Bireylerin ilk olarak antropometrik özellikleri, diyetle antosiyanin alım miktarları, fiziksel aktivite düzeyleri belirlenmiştir. Daha sonra bireylere 1 gün (akut doz), 7 gün boyunca her gün, 14 gün boyunca günaşırı ve 14 gün boyunca her gün içerisinde 210 mg antosiyanin bulunan YZFÜ özütü randomize çapraz geçişli dizaynla tükettirilmiştir. Bireylerin her bir tüketim sonrası Douglas Bag yöntemiyle yağ oksidasyon düzeyleri, Portapres cihazıyla kardiyovasküler yanıtları dinlenik durumda ve 30 dakikalık tempolu yürüyüş sırasında ölçülerek kaydedilmiştir. Dinlenik durumda yağ yakım düzeyi 14 gün boyunca her gün YZFÜ özütü tüketimi sonrası ön teste göre % 9,9 arttmıştır (p<0,05). Tempolu yürüyüş sırasında yağ yakım düzeyleriyse ön teste göre 7 gün boyunca her gün ve 14 gün boyunca her gün YZFÜ özütü tüketimi sonrası sırasıyla %10,3 ve %16,4 arttmıştır (p<0,05). YZFÜ özütünün 1 gün veya 14 gün boyunca günaşırı tüketimi yağ yakım düzeyini etkilememiştir (p>0,05). Bireylerin dinlenik durumda kardiyovasküler yanıtları ön testle karşılaştırıldığında 7 gün boyunca her gün, 14 gün boyunca günaşırı ve 14 gün boyunca her gün YZFÜ özütü tüketimi sonrası diyastolik kan basıncının sırasıyla 4 mmHg, 6 mmHg, 7 mmHg düştüğü, ortalama arter basıncının sırasıyla 4 mmHg, 5 mmHg, 6 mmHg düştüğü, kalp debisinin sırasıyla %10,1, %8,9, %8,5 arttığı ve total periferal direncin sırasıyla %12,2, %12,4, %13,6 düştüğü görülmüştür (p<0,05). Tempolu yürüyüş testi içinse aynı tüketimler sonrası diyastolik kan basıncının sırasıyla 5 mmHg, 5 mmHg, 8 mmHg düştüğü, kalp atım hacminin sırasıyla %7,7, %8,0, %9,9 arttığı ve kalp debisinin sırasıyla %8,7, %8,5, %10,1 arttığı saptanmıştır (p<0,05). Bu çalışmanın sonuçlarına göre yağ yakımının arttırılması için en ideal YZFÜ özütü tüketim şekli 14 gün boyunca her gün tüketim olarak bulunmuştur. Kardiyovasküler yanıtlar içinse 7 gün boyunca her gün, 14 gün boyunca günaşırı ve 14 gün boyunca her gün YZFÜ özütü tüketimi benzer olumlu etkilere sahiptir. Sonuç olarak en az 14 gün boyunca antosiyanin içeriği zengin olan besinlerin tüketilmesi dinlenik durumda ve egzersiz sırasında yağ yakımını arttırarak ve kardiyovasküler yanıtları destekleyerek sağlığın korunması ve geliştirilmesine yardımcı olmaktadır.tr_TR
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.embargo.terms6 aytr_TR
dc.embargo.lift2019-12-17T12:03:51Z
dc.identifier.ORCIDhttps://orcid.org/0000-0002-6400-8410tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

Attribution-ShareAlike 3.0 United States
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: Attribution-ShareAlike 3.0 United States