Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorAyaz , Aylin
dc.contributor.authorKalyoncu , Zeynep Begüm
dc.date.accessioned2019-01-02T07:48:01Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-12-19
dc.identifier.citationKalyoncu ZB. Development of A New Scale to Measure Culinary Acculturation of Immigrants Who Are Living in Turkey: Validity and Reliability Assessment. (PhD Thesis). Ankara: Hacettepe University; 2018.tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/5599
dc.description.abstractThe effect of immigration on diet and health should be captured with dietary intake, but also through assessing culturally based culinary exposures. Therefore, a visual instrument, Culinary Acculturation Assessment Inventory (CAAI) was developed to assess culinary acculturation and determined its validity and reliability for first generation immigrants. Turkey was used as a case study to evaluate culinary acculturation of immigrants to Turkish Cuisine. Standard scale development methods were employed with 256 participants (55% women) of 64% immigrants from 53 countries and 36% people from Turkey. The final version of CAAI included 19 items across one dietary pattern and three culinary patterns as a result of principal component analyses. Dietary and culinary pattern z-scores were compared between immigrants and the referent population from Turkey. Factor loads of dietary pattern ranged between 0.388 and 0.686 with an alpha of 0.729, while the factor loads of culinary patterns ranged between 0.480 and 0.860 with an alpha of 0.732. The CAAI scores of immigrants were positively correlated with language proficiency (r=0.295, p<0.001). When immigrant participants were divided into five regions as Slavic (n:32), Western (n:47), Asian (n:31), Sub-Saharan (n:22), and Mediterranean (n:30). Slavic immigrants had the highest level of culinary acculturation. Since this instrument could capture culinary acculturation of diverse group of immigrants who are living in the same host country, it has the potential to progress dietary acculturation research towards culinary acculturation.en
dc.description.sponsorshipBu proje Türkiye ve Amerikan Fulbright Eğitim Komisyonu’nun Doktora Tezi Araştırma Bursu kapsamında desteklenmiştir.tr_TR
dc.language.isoentr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectInventory developmenttr_TR
dc.subjectCulinary acculturation
dc.subjectValidity and reliability
dc.subjectFirst-generation immigrants
dc.titleDevelopment of A New Scale to Measure Culinary Acculturation of Immigrants Who Are Living in Turkey: Validity and Reliability Assessmenttr_en
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesisen
dc.description.ozetBu çalışmada göçün beslenme ve sağlık üzerine olan etkilerini anlamak için göçmenlerin göç ettikleri ülkelerin mutfağının kültürel etmenlerine olan uyumunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Türkiye’de yaşayan birinci nesil göçmenlerin mutfak uyumlarını belirlemeye yönelik görsel bir ölçek geliştirilmiş; geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmıştır. Mutfak Kültürel Etkileşimini Değerlendirme Ölçeği, özgün adıyla “Culinary Acculturation Assessment Inventory (CAAI)” için standart ölçek geliştirme metodolojisi uygulanmıştır. Çalışmaya dahil edilen 256 katılımcının (% 55 kadın) %64’ünü 53 farklı ülkeden gelen göçmenler ve %36’sını da Türkiye’den bir referans popülasyon oluşturmuştur. CAAI’nin son versiyonunda temel bileşenler analizleri yardımıyla 19 maddeden oluşan beslenme ve mutfak davranışlarıyla ilgili iki boyut bulunmuş ve bu boyutlar için z-skor değerleri hesaplanmıştır. Geçerlik ve güvenirliği yapılan çalışmada beslenme boyutunda faktör yükleri 0,388 ve 0,686 arasında ve alfa değeri 0,729; mutfak boyutundaki faktör yükleri de 0,480 ve 0,860 arasında ve alfa değeri 0,732 olarak bulunmuştur. Göçmenlerin CAAI’ye göre aldıkları skorlar Türkçe dil hakimiyeti değerleri ile pozitif korelasyon göstermektedir (r=0,295, p<0,001). Göçmen katılımcılar bölgesel olarak Slav ülkeleri (n:32), Batı ülkeleri (n:47), Asya ülkeleri (n:31), Sahra-altı Afrika ülkeleri (n:22) ve Akdeniz ülkeleri (n:30) olarak beş gruba ayrıldığında mutfak kültürel etkileşimi en yüksek olan göçmenlerin Slav ülkelerinden gelenler olduğu bulunmuştur. Göç edilen ülkenin mutfağına dair maruziyetlerin bir ülkede yaşayan tüm göçmen grupları üzerindeki etkilerini belirleyebilen bu ölçeğin mutfak uyum çalışmalarına katkıda bulunacağı düşünülmektedir.tr_TR
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.embargo.terms6 aytr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster