Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorGÖKTAŞ, Zeynep
dc.contributor.authorUYSAL, Gülcan
dc.date.accessioned2018-09-18T06:52:28Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-08-27
dc.identifier.citationUysal, G. Beslenme Eğitiminin Besin Seçimi, Kolesterol Alımı ve Vücut Kompozisyonuna Etkisi, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Toplum Beslenmesi Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2018.tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/4919
dc.description.abstractThe aim of this study is to assess the factors affecting food choice among students who receive and does not receive nutrition education and evaluate these factors with dietary total fat intake and anthropometric measurements. A total of 308 nursing students participated in the study between the ages of 18-34, with %82 female (n = 253) and %18 male (n = 55). A questionnaire was administered face-to-face in order to determine individuals’ general characteristics, nutrition habits, anthropometric measurements (weight, height,waist circumference, hip circumference, wrist circumference, body fat percentage, muscle mass, body water percentage), food consumption, Food Choice Questionere (FCQ) for food choice reasons, and MEDFICTS (Meats, Eggs, Dairy, Fried foods, fat In baked goods, Convenience foods, fats added at the Table and Snacks) nutritional assessment. The average age of students was 20.7±1.65 years for women, 21.1±1.69 years for men. %33.2 of females and %45.5 of males received nutrition education. There was no significant relationship between total fat intake, saturated fat intake, cholesterol intake and MEDFICTS total scores in those who did or did not receive nutrition education (p>0.05). For who received nutrition education, sensory appeal (3.27±0.68) and mood (3.04±0.75) were found as the most important causes and ethical concern (2.49±0.74) and weight control(2.50±0.68) were found as the most unimportant causes for food choices. For who was not received nutrition education, sensory appeal (3.24±0.63), familiarity (2.88±0.69) and price (2.88±0.74) were found as the most important cause and ethical concern (2.42±0.90) and weight control (2.54±0.88) were found as the most unimportant causes for food choices. Body weight, bady mass index (BMI), fat percentage, percentage of water, waist circumference, and hip circumference were found to be statistically significant in women who received nutrition education (p<0.05). Height, muscle mass, wrist circumference, waist/hip ratio were not found significant in women (p>0.05). There was no anthropometric data was found significant those who did or did not receive nutrition education in men (p>0.05). According to the results of the study, it was found that nutrition education may be effect on choosing healthy nutrients, body composition, and may not effect on cholesterol and fat intake. Nutrition education is necessary for the conservation and development of health and community health can be improved through the education provided to schools.en
dc.description.tableofcontentsONAY SAYFASI iii YAYINLAMA VE FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI BEYANI iv ETİK BEYAN SAYFASI v TEŞEKKÜR vi ÖZET vii ABSTRACT viii İÇİNDEKİLER ix SİMGELER ve KISALTMALAR Xi ŞEKİLLER Xii TABLOLAR Xiii 1. GİRİŞ 1 1.1. Kuramsal Yaklaşımlar 1 1.2. Amaç ve Varsayımlar 2 2. GENEL BİLGİLER 3 2.1. Sağlıklı Beslenme 3 2.2. Yağ ve Kolesterol Alımı 5 2.2.1. MEDFICTS 6 2.3. Üniversite Öğrencisi Popülasyonu – Çevresi 7 2.4. Beslenme Eğitimi 8 2.5. Besin Seçimi 10 2.6. Vücut Kompozisyonu 14 3. GEREÇ ve YÖNTEM 16 3.1. Araştırmanın Yeri, Zamanı ve Örneklem Seçimi 16 3.2. Araştırmanın Genel Planı 16 3.3. Verilerin Toplanması 17 3.3.1. Genel Bilgiler 17 3.3.2. Beslenme Alışkanlıkları 17 3.3.3. Antropometrik Ölçümler 17 3.3.4. 24 Saatlik Geriye Dönük Besin Tüketim Kaydı 19 3.3.5. Besin Seçimi Testi 19 3.3.6. MEDFICTS Beslenme Değerlendirme Aracı 20 3.5. Verilerin Değerlendirilmesi 20 4. BULGULAR 21 4.1. Öğrencilerin Genel Bilgileri 21 4.2. Öğrencilerin Beslenme Alışkanlıkları 25 4.3. Öğrencilerin Antropometrik Ölçümleri 29 4.4. Öğrencilerin Günlük Besin Ögesi ve Enerji Alımı 32 4.5. Öğrencilerin Besin Seçimine Etki Eden Faktörler 38 4.6. Öğrencilerin MEDFICTS değerlendirmesi 44 4.7. Beslenme Eğitiminin Besin Seçimine Etki Eden Faktörler, Kolesterol Alımı ve Antropometrik Ölçümlere Etkisi 58 5. TARTIŞMA 72 5.1. Öğrencilerin Kişisel Özellikleri 72 5.2. Öğrencilerin Beslenme Alışkanlıkları 73 5.3. Öğrencilerin Antropometrik Ölçümleri 74 5.4. Öğrencilerin Enerji ve Besin Ögesi Alımlarının Değerlendirilmesi 76 5.5. Öğrencilerin Besin Seçimlerinin Değerlendirilmesi 78 5.6. Öğrencilerin MEDFICTS Değerlerinin Değerlendirilmesi 78 5.7. Beslenme Eğitiminin Besin Seçimi, Kolesterol Alımı ve Vücut Kompozisyonuna Etkisinin Değerlendirilmesi 79 6. SONUÇ ve ÖNERİLER 84 6.1. Sonuçlar 84 6.2. Öneriler 89 7. KAYNAKLAR 90 8. EKLER 96 EK-1: Tez Çalışması İle İlgili Etik Kurul İzni EK-2: Gönüllü Katılımcı Bilgilendirme Formu EK-3: Anket EK-4: Orijinallik Raporu 9. ÖZGEÇMİŞtr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectBeslenme Eğitimitr_TR
dc.subjectBesin Seçimi
dc.subjectMEDFICTS
dc.titleBeslenme Eğitiminin Besin Seçimi, Kolesterol Alımı ve Vücut Kompozisyonuna Etkisitr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesisen
dc.description.ozetBu çalışmanın amacı beslenme eğitimi alan ve almayan öğrencilerde besin seçimini etkileyen nedenleri belirlemek, diyetin toplam yağ içeriği ile antropometrik ölçümlerin karşılaştırılarak değerlendirilmesidir. Çalışmaya 18-34 yaş aralığında %82’si kadın (n=253), %18’i erkek (n=55) olmak üzere toplamda 308 hemşirelik bölümü öğrencisi katılmıştır. Katılımcıların genel özellikleri, beslenme alışkanlıkları, antropometrik ölçümleri (boy uzunluğu, vücut ağırlığı, bel çevresi, kalça çevresi, bilek çevresi, vücut yağ yüzdesi, vücut kas kütlesi, vücut su yüzdesi), besin tüketimleri, besin seçim nedenleri için Besin Seçim Testi (BST) ve MEDFICTS (Et, Yumurta, Süt ve Süt Ürünleri, Kızartmalar, Hazır Besinler, Pişmiş Ürünler, Sofraya Eklenen Yağlar ve Atıştırmalıklar) beslenme değerlendirme aracından oluşan anket yüz yüze görüşme ile uygulanmıştır. Kadınlarda yaş ortalaması 20,7±1,65 yıl, erkeklerde 21,1±1,69 yıldır. Kadınların %33,2’si, erkeklerin %45,5’i beslenme eğitimi almıştır. Beslenme eğitimi alanlarda besin seçim testine göre duyusal çekicilik (3,27±0,68) ve ruh hali (3,04±0,75) en önemli nedenler olarak, etik endişe (2,49±0,74) ve ağırlık kontrolü (2,50±0,68) en az önemli nedenler olarak bulunmuştur. Beslenme eğitimi almayanlarda duyusal çekicilik (3,24±0,63), aşinalık (2,88±0,69) ve fiyat (2,88±0,74) en önemli nedenler olarak, ağırlık kontrolü (2,42±0,90) ve etik endişe (2,54±0,88) en az önemli nedenler olarak bulunmuştur. Beslenme eğitimi alan ve almayanlarda total yağ alımı, doymuş yağ alımı, kolesterol alımı ve MEDFICTS total skorları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Beslenme eğitimi alan kadınlarda vücut ağırlığı, BKİ, yağ yüzdesi, su yüzdesi, bel çevresi, kalça çevresi almayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p>0,05). Kadınlarda boy uzunluğu, kas kütlesi, bilek çevresi, bel/kalça oranı, bel/boy oranı anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). Antropometrik ölçümlerde erkeklerde eğitim alanlar ile almayanlar arasında istatistiksel olarak fark yoktur (p>0,05). Çalışma sonuçlarına göre beslenme eğitiminin besin seçiminde sağlıklı besin seçimine ve vücut kompozisyonuna etkisi olabileceği, kolesterol ve yağ alımına ise etkisi olmayabileceği bulunmuştur. Beslenme eğitimi sağlığın korunması ve geliştirilmesi için gereklidir ve okullarda verilen eğitimlerle toplum sağlığı iyileştirilebilir.tr_TR
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.contributor.authorID263678tr_TR
dc.embargo.termsAcik erisimtr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster