Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorFİSUNOĞLU, Mehmet
dc.contributor.authorTUNÇİL, Elif
dc.date.accessioned2018-09-11T10:39:08Z
dc.date.issued2018-09-04
dc.date.submitted2018-08-17
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/4831
dc.description.abstractTuncil, E., Determination of Acute Effects of Red Pepper Consumption on Energy Expenditure, Fat Oxidation and Appetite, Hacettepe University Graduate School of Health Science, Master of Science Thesis in Dietetic Programme, Ankara, 2018. The aim of this study was to observe the acute effects of red pepper on energy expenditure, fat oxidation and appetite in different doses added to a single meal. The study was conducted on 12 healty male volunteers aged between 18-50 years old. Volunteers participated in three single-blind, randomized and crossover visits with at least one week washout period between them. Volunteers received test meal with 0 g (control), 1 g or 10 g of red pepper on each visit in a randomized order. Preprandial (baseline) and postprandial (t = 0, 15, 30, 45, 60, 75 and 90 min) vital signs and appetite parameters were recorded. The data of energy expenditure, fat oxidation and respiratory quotient were obtained by measurements made with indirect calorimetry before (baseline) and after intervention at the 15, 45, 75 and 105 min. Energy expenditure were found to be significantly higher in all measurements made up to 105 min with both 1 g and 10 g red pepper consumption (p <0.05). Only 10 g red pepper consumption significantly increased satiety scores (p=0.003) and significantly reduced prospective food consumption scores (p=0.003) compared to the control. Systolic blood pressure was significantly increased with 1 g red pepper at 15 min (p=0.043), 30 min (p=0.041) and 75 min (p=0.021), while it was significantly increased with 10 g red pepper immediately after meal (p = 0.037), at 60 min (p=0.045) and 75 min (p=0.025). There was a significant increase in skin temperature between 15 to 30 min with both 1 g and 10 g red pepper (p <0.05). Core body temperature was significantly higher at all measurements up to 90 min with 10 g red pepper consumption compared to control, on the other hand, there was a significant increase only at 15 and 30 with 1 g pepper consumption (p <0.05). There was no significant change in fat oxidation, respiratory quotient, pulse or diastolic blood pressure values (p> 0.05). It is concluded that different doses of red pepper may affect energy expenditure and appetite.en
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER ONAY SAYFASI YAYIMLAMA VE FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI BEYANI ETİK BEYAN TEŞEKKÜR ÖZET ABSTRACT İÇİNDEKİLER SİMGELER ve KISALTMALAR ŞEKİLLER TABLOLAR 1. GİRİŞ 1.1. Kuramsal Yaklaşımlar ve Kapsam 1.2. Amaç ve Varsayımlar 2. GENEL BİLGİLER 2.1. Kırmızıbiberin Tarihçesi 2.2. Ülkemizde Kırmızıbiberin Yeri ve Önemi 2.3. Kırmızıbiberin Besin İçeriği 2.4. Kırmızıbiberin Aktif Bileşenleri 2.4.1. Kapsaisinoidler 2.4.2. Kapsinoidler 2.5. Kırmızıbiberin Hastalıklara Özgü Etki Mekanizmaları ve Olası Terapötik Etkileri 2.5.1. Kırmızıbiberin Aktif Bileşenlerinin Genel Etki Mekanizmaları 2.5.2. Kırmızıbiberin Obezitede Rol Aldığı Olası Mekanizmalar 2.5.3. Kırmızıbiberin Ağrı Duyusunda Rol Aldığı Olası Mekanizmalar 2.5.4. Kırmızıbiberin Diyabette Rol Aldığı Olası Mekanizmalar 2.5.5. Kırmızıbiberin Kardiyovasküler Sistemde Rol Aldığı Olası Mekanizmalar 2.5.6. Kırmızıbiberin Gastrointestinal Sistemde Rol Aldığı Olası Mekanizmalar 2.5.7. Kırmızıbiberin Kanserde Rol Aldığı Olası Mekanizmalar 2.6. Metabolizması ve Biyoyararlılığı 2.7. Kapsaisinoidlerin Diğer Besinlerle Etkileşimleri 2.8. Kırmızıbiber – İlaç etkileşimi 2.9. Yan Etkiler 2.10. Toksisite 3. BİREYLER VE YÖNTEM 3.1. Araştırma Yeri, Zamanı ve Örneklem Seçimi 3.2. Araştırmanın Genel Planı 3.3. Test Ürününün ve Dozunun Seçimi 3.4. Verilerin Toplanması 3.4.1. Antropometrik Ölçümler ve Çalışma Anketi 3.4.2. İştahın Değerlendirilmesi 3.4.3. Enerji Harcanması, Yağ Oksidasyonu ve Solunum Katsayısı 3.4.4. Vital Bulgular 3.5. İstatistiksel Analiz 4. BULGULAR 4.1. Bireylerin Genel Profili 4.2. Kırmızıbiberin İştah Parametrelerine Etkisi 4.3. Kırmızıbiberin Enerji Harcanmasına Etkisi 4.4. Kırmızıbiberin Yağ Oksidasyonuna Etkisi 4.5. Kırmızıbiberin Solunum Katsayısına Etkisi 4.6. Kırmızıbiberin Vital Bulgulara Etkisi 4.7. Kırmızıbiberin Yan Etkileri 5. TARTIŞMA 5.1. Bireylerin Genel Özelliklerine Göre Değerlendirme 5.2. İştahın Değerlendirilmesi 5.3. Enerji Harcanmasının Değerlendirilmesi 5.4. Yağ Oksidasyonunun Değerlendirilmesi 5.5. Solunum Katsayısının Değerlendirilmesi 5.6. Diyetin Termik Etkisi 5.7. Nabız ve Tansiyonun Değerlendirilmesi 5.8. Yan Etkiler 6. SONUÇ ve ÖNERİLER 6.1. Sonuçlar 6.2. Öneriler 7. KAYNAKLAR 8. EKLER EK 1: Tez Çalışması ile İlgili Etik Kurul İzni EK 2: Randomizasyon Listesi EK 3: Öğünlerde Verilen Kahvaltılık Gevrek ve Mercimek Köftesi Porsiyonları EK 4: Öğünlerin Besin İçeriği ve Farklı Dozlardaki Öğle Öğünlerinin Resimleri EK 5: Kırmızıbiber Çeşitlerinin Kapsaisin Analizi Sonuçları EK 6: Çalışmada Kullanılan Anket ve Formlar EK 7: Orijinallik Raporu 9. ÖZGEÇMİŞtr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectkapsaisinoidlertr_TR
dc.subjectkapsaisin
dc.subjectterapötik
dc.subjectobezite
dc.titleKırmızıbiber Tüketiminin Enerji Harcanması, Yağ Oksidasyonu ve İştah Üzerine Akut Etkilerinin Belirlenmesitr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesisen
dc.description.ozetTunçil, E., Kırmızıbiber Tüketiminin Enerji Harcanması, Yağ Oksidasyonu ve İştah Üzerine Akut Etkilerinin Belirlenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Diyetetik Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2018. Bu çalışmanın amacı tek öğüne farklı dozlardaki kırmızıbiber eklenmesiyle enerji harcanması, yağ oksidasyonu ve iştahta meydana gelen akut etkileri gözlemlemektir. Çalışma 18-50 yaş aralığında, sağlıklı gönüllü 12 erkeğin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Gönüllüler; aralarında en az bir hafta arınma periyodu olan tek kör, randomize, çapraz geçişli 3 ziyaret gerçekleştirmiştir. Gönüllülere her ziyarette 0 g, 1g veya 10 g kırmızıbiber içeren öğle öğünü verilmiştir. Öğünden önce ve öğünden sonraki 0., 15., 30., 45., 60., 75. ve 90. dakikalarda gönüllülerin vital bulguları ve iştah parametreleri ölçülmüştür. Öğünden önce ve öğünden sonraki 15., 45., 75. ve 105. dakikalarda indirekt kalorimetrede ile yapılan ölçümlerle gönüllülerin enerji harcanması, yağ oksidasyonu ve solunum katsayısı verileri elde edilmiştir. Enerji harcanması hem 1 g hem de 10 g kırmızıbiber tüketimiyle 105. dk’ya kadar yapılan tüm ölçümlerde 0 g’a kıyasla istatistiksel açıdan anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p<0,05). 0 g’a kıyasla yalnızca 10 g kırmızıbiber tüketimiyle tokluk skorları artmış (p=0,004) ve prospektif besin tüketim isteği skorları azalmıştır (p=0,003). Sistolik kan basıncı 0 g’a kıyasla 1 g kırmızıbiber tüketiminde 15. dk (p=0,043), 30. dk (p=0,041) ve 75.dk’da (p=0,021) istatistiksel açıdan anlamlı olarak artarken 10 g kırmızıbiberde 0. dk (p=0,037), 60. dk (p=0,045) ve 75. dk’da (p=0,025) istatistiksel açıdan anlamlı olarak artmıştır. Vücut sıcaklığında 0 g’a kıyasla hem 1 g hem de 10 g kırmızıbiber tüketiminde 15. ve 30. dk’da istatistiksel açıdan anlamlı bir artış gözlenmiştir (p<0,05). Vücut iç sıcaklığı 0 g’a kıyasla 10 g kırmızıbiber tüketiminde 90. dk’ya kadar tüm ölçümlerde istatistiksel açıdan anlamlı olarak yüksek bulunurken 1g kırmızıbiber tüketiminde sadece 15. ve 30. dakikalarda istatistiksel açıdan anlamlı olarak artmıştır (p<0,05). Yağ oksidasyonu, solunum katsayısı, nabız ve diastolik kan basıncı değerlerinde istatistiksel açıdan anlamlı bir değişim gözlenmemiştir (p>0,05). Farklı dozlardaki kırmızıbiber tüketiminin enerji harcanması ve iştahı etkileyebileceği sonucuna varılmıştır.tr_TR
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.contributor.authorID226897tr_TR
dc.embargo.terms6 aytr_TR
dc.embargo.lift2019-03-16T10:39:08Z


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster