dc.contributor.advisor | Ünaleroğlu, Canan | |
dc.contributor.author | Tunca, Erol | |
dc.date.accessioned | 2024-10-07T12:21:56Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.date.submitted | 2024-06-11 | |
dc.identifier.citation | Tunca E., 2024,AMİN VE FENOLLERİN TESPİTİNE YÖNELİK BOPHY VE BODIPY TABANLI BİLEŞİKLERİN SENTEZİ" , Ankara, Hacettepe Üniversitesi | tr_TR |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11655/35850 | |
dc.description.abstract | Determination of amines and phenols is highly important for the environment and
human health. Contamination in wastewater and spoilage in food products can
be identified by the detection of these compounds. The design of chemosensors
for the detection of these compounds is an important topic in chemistry. Many
fluorescent compounds are used as chemosensors in the literature. Today,
development of new sensor compounds for application areas is one of the most
intensiveley studied areas.
In the first stage of this thesis, the synthesis of the BOPHY compound, which was
obtained in low yields in the literature, was achieved in high yield in a solvent-free
medium by a one-pot method. The stability of BOPHY, which is fluorescent in
solid state, in polar protic and nonpolar aprotic solvents was examined. It has
been shown that the BOPHY compound transforms into the azine monoborate
structure in polar protic solvents.
BOPHY compound was used as the chromophore core for the sensor developed
for the detection of amines. The reaction of the brominated BOPHY compound
with amines was examined. In the literature, the reaction of amine with
brominated BOPHY compound is known to take place at the α position. Using
this reaction, the applicability brominated BOPHY as an amine sensor was
investigated. It has been shown that the reaction takes place at the meso position
with lower concentrations of brominated BOPHY. This method, which was shown
to be used in amine detection, was applied to the detection of biological amines
in spoiled foods.
In the second stage of the thesis, a BODIPY-BODIPY diad was synthesized for
the detection of phenols and amines. Photophysical changes occurred upon the
reactions of amine and phenol with the bromine on the diad were examined. It
was observed that diad showed a photophysical response to phenol, but this
response was not proportional to the amount of phenol. It was determined that
the diad compound could be used as a sensor for the detection of amines. | tr_TR |
dc.language.iso | tur | tr_TR |
dc.publisher | Fen Bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | tr_TR |
dc.subject | Kemosensör | tr_TR |
dc.subject | Amin | tr_TR |
dc.title | Amin ve Fenollerin Tespitine Yönelik BOPHY ve BODIPY Tabanlı Bileşiklerin Sentezi | tr_TR |
dc.title.alternative | The Synthesis of Bophy and Bodipy-Based Compounds for The Detection of Amines and Phenols | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/masterThesis | tr_TR |
dc.description.ozet | Aminlerin ve fenollerin tayini çevre ve insan sağlığı için oldukça önemlidir. Atık
sulardaki kirlenme ve gıda ürünlerindeki bozulmalar bu bileşiklerin tespiti ile
tanımlanabilmektedir. Bu bileşiklerin tespitine yönelik kemosensörlerin tasarımı
kimyanın önemli konularındandır. Literatürde birçok floresan bileşik kemosensör
olarak kullanılmaktadır. Uygulama alanına yönelik yeni sensör bileşikleri
geliştirilmesi günümüzde yoğun çalışılan alanlardandır.
Tez çalışmasının ilk aşamasında literatürde düşük verimlerle elde edilen BOPHY
bileşiğinin sentezi üzerinde çalışıldı ve BOPHY bileşiği tek-kap yöntemi ile
çözücüsüz ortamda yüksek verimle sentezlendi. Katı halde floresan özellik
gösteren BOPHY’nin polar protik ve apolar aprotik çözücülerdeki kararlılığı
incelendi. BOPHY bileşiğinin polar protik çözücülerde azin monoborat yapısına
dönüştüğü gösterildi.
BOPHY bileşiği aminlerin tespitine yönelik geliştirilen sensörün kromofor grubu
olarak kullanıldı. Bromlanmış BOPHY bileşiğinin aminlerle olan tepkimesi
incelendi. Literatürde, amin bileşiğinin bromlanmış BOPHY ile tepkimesinin α
konumundan gerçekleştiği bilinmektedir. Bu tepkime kullanılarak bromlanmış
BOPHY’nin amin sensörü olarak kullanımı araştırıldı. Düşük derişimlerdeki
bromlanmış BOPHY ile bu tepkimenin meso konumundan gerçekleştiği gösterildi.
Amin tespitinde kullanılabilirliği gösterilen bu yöntem, bozulmuş gıdalardaki
biyolojik aminler tespitine uygulandı.
Tez çalışmasının ikinci aşamasında fenol ve aminlerin tespitine yönelik BODIPY
BODIPY diadı sentezlendi. Diad bileşiğindeki bromların amin ve fenol ile
tepkimeleri sonucu oluşan fotofiziksel değişimler incelendi. Diadın fenol varlığına
fotofiziksel tepki verdiği ancak bu tepkinin fenol derişimiyle orantılı olmadığı
görüldü.
Diad bileşiğinin aminlerin tespitine yönelik sensör olarak
kullanılabileceği tespit edildi. | tr_TR |
dc.contributor.department | Kimya | tr_TR |
dc.embargo.terms | Acik erisim | tr_TR |
dc.embargo.lift | 2024-10-07T12:21:56Z | |
dc.funding | Yok | tr_TR |