Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorÇelikbıçak, Ömür
dc.contributor.authorPektaş, Seçil
dc.date.accessioned2024-10-07T12:19:06Z
dc.date.issued2024
dc.date.submitted2024-06-06
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11655/35846
dc.description.abstractHoney is accepted as an energy-providing food and an important medicine in many countries of the world due to its functional properties and nutritional values. Honey is also known for its biological, physiological and pharmacological activities. Honey contains approximately 200 different components. In addition to its main component, sugars; It contains water, proteins, organic acids, vitamins, minerals, pigments, phenolic substances, a wide variety of volatile components and solid particles resulting from the way, honey is harvested. However, there is not much research on the honey metabolome. Research has generally focused on flavonoids and volatile compounds. Molecules in these two groups form secondary metabolites in honey, unlike primary metabolites, and they generally differ according to the floral origin of honey. Therefore, they are important compounds for the classification and authentication of honey. The scope of this thesis encompasses the examination of eleven monofloral honey samples produced from various regions of Turkey. The studies conducted yielded a considerable number of metabolites, which were used to create profiles for each monofloral honey species. In order to identify as many metabolites as possible, the extraction method and derivatization steps were optimized. A suitable method has been developed for GC-MS-based metabolite analysis with the objective of defining the metabolic profile of honey. This was achieved by initially defining the metabolic profile of honey using Fiehn, Kovartz, HMDB and MoNa (Mass Bank of North Amerıca) libraries. Subsequently, the metabolomic profile of monofloral honey species was examined by performing bioinformatic analyses. The average number of metabolites detected in eleven different types of monofloral honey was fifty-three.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectBaltr_TR
dc.subjectMetabolomiktr_TR
dc.subjectGıda Analizitr_TR
dc.subjectGaz Kromatografisitr_TR
dc.subjectKütle Spektrometrisitr_TR
dc.subjectGC-MStr_TR
dc.subjectBiyoinformatiktr_TR
dc.titleBal Analizlerinde GC-MS Temelli Metabolomik Metot ve Uygulamaların Geliştirilmesitr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesistr_TR
dc.description.ozetBal, dünyanın birçok ülkesinde, sahip olduğu fonksiyonel özellikleri ve besin değerleri nedeniyle enerji sağlayan bir gıda ve önemli bir ilaç olduğu kab ul edilmektedir. Bal ayrıca biyolojik, fizyolojik ve farmakolojik aktiviteleriyle de bilinmektedir. Balın içeriğinde yaklaşık 200 farklı bileşen bulunmaktadır. Ana bileşeni olan şekerlerin yanı sıra; su, proteinler, organik asitler, vitaminler, mineraller, pigmentler, fenolik maddeler, çok çeşitli uçucu bileşenler ve balın hasat edilme şeklinden kaynaklanan katı partiküller içermektedir. Ancak b al metabolomuyla ilgili çok fazla araştırma bulunmamaktadır. Araştırmalar genel olarak flavanoid ve uçucu bileşik ler üzerinde yoğunlaşmıştır. Bu iki gruptaki moleküller birincil metabolitlerden farklı olarak baldaki ikincil metabolitleri oluştururlar ve genellikle balın floral orijinine göre farklılık gösterirler. Bu yüzden balların sınıflandırması ve otantifikasyonu için önemli bileşiklerdir. Bu tez kapsamında Türkiye'nin farklı bölgelerinden tedarik edilmiş 11 farklı monofloral bal numunesi GC-MS temelli metabolomik yaklaşım kullanılarak incelenmiştir. Gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda çok sayıda metabolit tanımlanmış ve monofloral bal türlerine ait metabolit profilleri çıkarılmıştır. Örneklerde maksimum sayıda metabolitin tanımlanabilmesi amacıyla metabolit ekstraksiyonu yöntemi ve türevlendirme basamakları optimize edilmiştir. Yine aynı amaçla GC-MS temelli metabolit analizleri için uygun bir metot geliştirilmiştir. Balın sahip olduğu metabolik profil önce Fiehn, Kovartz, HMDB ve MoNa (Mass Bank of North Amerıca) kütüphaneleri kullanılarak tanımlanmış, ardından biyoinformatik analizler gerçekleştirilerek monofloral bal türlerinin metabolomik profili incelenmiştir. 11 farklı monofloral bal türü içerisinde ortalama 53 adet metabolit tespit edilmiştir.tr_TR
dc.contributor.departmentKimyatr_TR
dc.embargo.terms6 aytr_TR
dc.embargo.lift2025-04-11T12:19:06Z
dc.fundingYoktr_TR
dc.subtypepresentationtr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster