Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorNergiz-Unal, Reyhan
dc.contributor.authorTamer, Funda
dc.date.accessioned2017-06-20T08:54:34Z
dc.date.available2017-06-20T08:54:34Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017-05-05
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/3570
dc.description.abstractTamer, F., The Effects of Dietary Fatty Acids and Fructose on Some Inflammatory Mediators and Fatty Acid Biosynthesis in Mice, Hacettepe University Institute of Health Sciences Nutrition and Dietetics Program, Doctor of Philosophy Thesis, Ankara, 2017. Currently, consumption of high quantities of fructose and saturated fatty acids via processed food is recognized as a central factor in the development of chronic disease. The aim of this study was to investigate the effects of dietary high saturated fatty acid or fructose on lipogenesis, insulin resistance and inflammation. The study was performed on the C57Bl/6 type male mice (n=40, 8 weeks old) with ad libitum access to chow diet and three different type of diets enriched with two different fatty acids (refined olive oil, coconut oil) and carbohydrate (fructose) types for 15-weeks. At the end of the dietary period, the animals were sacrificed; then organ and tissues isolated immediately. As a result, it was found that mean feed intake of fructose fed group was higher (p<0,05). Body weight change were found significantly higher in saturated fatty acid and fructose fed mice with higher energy intake than control and isocaloric high monounsaturated fatty acid fed groups (p<0,001). Plasma and liver triglyceride levels and HOMA-IR (p<0,05) values were significantly higher in high saturated fat and high fructose fed groups. Plasma free fatty acids and CRP levels were higher in fructose fed group (p<0,05). Western-blotting results for ACC-1 and phosphorylated form of ACC-1, phosphorylated IRS-1, AMPK and TLR-4 expression in liver showed that the expression levels were higher in high saturated fatty acid and high fructose fed groups. In conclusion, this study showed that to reduce the risk of chronic diseases, it is necessary to pay attention to the saturated fatty acid and fructose intake which can increase lipogenesis and inflammation accompanying with insulin resistance in the liver.tr_TR
dc.description.tableofcontentsONAY SAYFASI iii YAYIMLAMA VE FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI BEYANI iv ETİK BEYAN v TEŞEKKÜR vi ÖZET vii ABSTRACT viii İÇİNDEKİLER ix SİMGELER ve KISALTMALAR xii ŞEKİLLER xiv TABLOLAR xvi 1. GİRİŞ 1 1.1. Kuramsal Yaklaşımlar 1 1.2. Amaç ve Varsayımlar 3 2. GENEL BİLGİLER 4 2.1. Lipogenez ve Karaciğer Yağlanması 4 2.2. Enerji Homeostazı ve Karaciğerde Lipogenez 6 2.2.1. Hepatik Karbonhidrat Metabolizması 7 2.2.2. Hepatik Lipid Metabolizması 13 2.3. Glukoz ve Lipid Metabolizmasında Düzenleyici Enzim Olarak Adenozin Monofosfat ile Aktive Olan Protein Kinaz 24 2.4. İnsülin Direnci ve Lipogenez 26 2.5. İnflamasyon ve De Novo Lipogenez 28 2.6. Beslenme ve De Novo Lipogenez 30 2.6.1. Diyetle Karbonhidrat Alımı 31 2.6.2. Diyetle Lipid Alımı 35 3. GEREÇ ve YÖNTEM 41 3.1. Çalışma Yeri, Zamanı ve Örneklem Seçimi 41 3.2. Hayvanların Temini ve Diyet Müdahalesi 43 3.2.1. Hayvanların Temini ve Bakımı 43 3.2.2. Uygulanan Diyet Müdahalesi 43 3.3. Anestezi, Kan Alma, Doku Toplama ve Ötanazi 45 3.3.1. Anestezi 45 3.3.2. Kan Alma ve Ötanazi 45 3.3.3. Karaciğer Diseksiyonu 46 3.4. Kan ve Karaciğerde Kantitatif Analizler 46 3.4.1. Glukoz Analizi 46 3.4.2. Trigliserid Analizi 47 3.4.3. Toplam Serbest Yağ Asitleri Analizi 47 3.4.4. C-Reaktif Protein Analizi 48 3.4.5. İnsülin Analizi ve İnsülin Direnci Tayini 49 3.5. Karaciğerde Bazı Enzim ve Peptidlerin Western-Blot Yöntemiyle Analizi 50 3.5.1. Karaciğer Örneklerinin Hazırlanması 50 3.5.2. Örneklerde Protein Miktar Tayini 51 3.5.3. Poliakrilamid Jel Elektroforezi (SDS-PAGE) 51 3.5.4. Jeldeki Proteinlerin Membrana Transferi (Yarı-Kuru Sistem) 52 3.5.5. Antikorlarla Tepkime 53 3.5.6. Kemilüminesans ve Görüntü Alma 53 3.6. Verilerin İstatistiksel Olarak Değerlendirilmesi 53 4. BULGULAR 55 4.1. Yem Tüketimleri, Enerji Alımları ve Vücut Ağırlıklarına İlişkin Bulgular 55 4.1.1. Yem Tüketimi Bulguları 55 4.1.2. Enerji ve Makro Besin Ögeleri Alımı Bulguları 58 4.1.3. Vücut Ağırlığı Artış Düzeyleri 65 4.2. Karaciğer ve Kanda Biyokimyasal Bulgular 70 4.2.1. Plazma ve Karaciğer Trigliserid Düzeyleri 70 4.2.2. Plazma Serbest Yağ Asitleri Düzeyi 71 4.2.3. Açlık Plazma Glukoz Düzeyi 72 4.2.4. Açlık Plazma İnsülin Düzeyi ve İnsülin Direnci Durumu 73 4.2.5. Açlık Plazma C-Reaktif Protein Düzeyi 77 4.3. Karaciğerde Western-Blot ile Peptid Analizi 81 4.3.1. Yağ Asit Biyosentezi ile İlişkili Peptidler 81 4.3.2. İnsülin Sinyalizasyonu ile İlişkili Peptidler 81 4.3.3. İnflamasyon ile İlişkili Peptidler 82 5. TARTIŞMA 84 5.1. Yem Tüketimi, Enerji ve Makro Besin Ögeleri Alımı ile Vücut Ağırlıkları 84 5.2. Karaciğer ve Kan Biyokimyasal Bulguları 87 5.3. Karaciğerde Western-Blot ile Peptid Analizi 92 6. SONUÇ ve ÖNERİLER 96 6.1. Sonuçlar 96 6.2. Öneriler 100 7. KAYNAKLAR 102 8. EKLER Ek 1. Etik Kurul Onayı 9. ÖZGEÇMİŞtr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectDoymuş yağ asitleritr_TR
dc.subjectfruktoz
dc.subjectlipogenez
dc.subjectinflamasyon
dc.titleFarelerde Diyet Yağ Asitleri ve Fruktozun Bazı İnflamatuar Medyatörler ve Yağ Asit Biyosentezi Üzerine Etkileritr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesistr_TR
dc.description.ozetTamer, F., Farelerde Diyet Yağ Asitleri ve Fruktozun Bazı İnflamatuar Medyatörler ve Yağ Asit Biyosentezi Üzerine Etkileri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Programı Doktora Tezi, Ankara, 2017. Günümüzde, işlenmiş besinlerle yüksek miktarda fruktoz ve doymuş yağ asitleri alımı, kronik hastalıkların ortaya çıkmasında önemli bir sağlık tehdidi olarak düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, farelerde yüksek doymuş yağ asitli veya fruktozlu diyetin lipogenez, insülin direnci ile inflamasyon üzerine olası etkilerinin incelenmesidir. Çalışmaya yetişkin C57Bl/6 erkek fareler (n=40, 8 haftalık) dahil edilmiştir. Fareler 15 hafta boyunca ad libitum olarak, standart diyet veya farklı yağ (rafine zeytinyağı, hindistan cevizi yağı) ve karbonhidrat türü (fruktoz) içeren 3 farklı diyet kombinasyonu ile beslenmiştir. Diyet dönemi sona erdiğinde fareler sakrifiye edilerek deney sonlandırılmış ve dokular izole edilmiştir. Sonuçta, en yüksek yem tüketiminin fruktoz grubunda olduğu görülmüştür (p<0,05). Yüksek enerji alan doymuş yağ asidi ve fruktozla beslenen farelerin vücut ağırlıklarındaki değişim, kontrol grubu ve izokalorik yüksek tekli doymamış yağ asidi alan gruptan anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p<0,001). Yüksek doymuş yağ asidi ve fruktozlu beslenen gruplarda plazma ve karaciğer trigliserid düzeyleri ile HOMA-IR değerlerinin anlamlı olarak yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,05). Plazma serbest yağ asitleri ve CRP düzeyinin ise yüksek fruktozlu beslenen grupta anlamlı olarak yüksek olduğu gözlenmiştir (p<0,05). Yüksek doymuş yağ asidi ve fruktozlu diyet alan gruplarda, ACC-1 ve fosforile formu, fosforile IRS-1, AMPK ve TLR-4 ekspresyon düzeylerinin artış gösterdiği saptanmıştır. Sonuçlar; karaciğerde insülin direnci ile birlikte, lipogenez ve inflamasyonun artışı ile kronik hastalıklar için risk oluşturması açısından doymuş yağ asidi ve fruktoz tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini göstermektedir.tr_TR
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.contributor.authorID168757tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster