Show simple item record

dc.contributor.advisorDemirezer, L.Ömür
dc.contributor.authorAkcan, Ahmet Yasin
dc.date.accessioned2024-05-29T08:18:30Z
dc.date.issued2024
dc.date.submitted2024
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11655/34968
dc.description.abstractAkcan, A.Y., Obtaining High Purity Resveratrol from Industrial Wastes of Black Grapes (Vitis Vinifera L.), Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Pharmacognosy Program, Master of Science Thesis, Ankara, 2024. The aim of this thesis is to develop a method for obtaining high-value resveratrol from grape (Vitis vinifera L.) skins, which are found as industrial waste in Turkey, and to determine the amount of resveratrol in the grape skins, seeds, grape juice, and wine. Additionally it is aimed to adapt this study, which was carried out on a laboratory scale, to a pilot scale. Resveratrol is a polyphenol of nutritional and medical importance, and its effects in various fields such as cancer and cardiovascular diseases have been extensively researched. It is a phytoalexin whose use and demand are increasing every day worldwide. The Vitis vinifera L. plant is extensively cultivated both for wine and table grape purposes in our country and around the world. In the study, wastes of black Öküzgözü grapes specific to the Elazığ region were obtained from a wine factory producing Öküzgözü wine, and trans-resveratrol was obtained from the ethanol extract obtained from its skins using column chromatography and compared with the reference compound using Thin-Layer Chromatography (TLC). The accuracy was confirmed by HPLC [solvent system: Water:Acetonitrile(75:25)]. Resveratrol was used as the reference compound. Different parts of the plant (skin, seed, grape juice, and wine) were examined by HPLC to determine the amount of resveratrol they contained.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectResveratrol, Vitis vinifera L., Siyah üzüm, izolasyon, HPLCtr_TR
dc.subject.lcshEczacılık bilimitr_TR
dc.titleELAZIĞ BÖLGESİ SİYAH ÜZÜMÜNÜN (VİTİS VİNİFERA L.) ENDÜSTRİYEL ATIKLARINDAN YÜKSEK SAFLIKTA RESVERATROL ELDE EDİLMESİtr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesistr_TR
dc.description.ozetAkcan, A.Y., Elâzığ Bölgesi Siyah Üzümünün (Vitis Vinifera L.) Endüstriyel Atıklarından Yüksek Saflıkta Resveratrol Elde Edilmesi, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmakognozi Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2024. Bu tez çalışmasında, Türkiye’de endüstriyel atık olarak bulunan üzüm (Vitis vinifera L.) kabuklarından katma değeri yüksek resveratrol elde etmek üzere yöntem geliştirilmesi ve kullanılan üzümün kabuğu, çekirdeği, elde edilen üzüm suyu ve şarapta resveratrol miktarını tayin etmek ve laboratuvar ölçeğinde yapılan bu çalışmanın pilot ölçeğe uyarlanması amaçlanmıştır. Resveratrol, besinsel ve tıbbi açıdan önemli bir polifenol olup, kanser, kardiyovasküler hastalıklar gibi alanlardaki etkileri birçok açıdan araştırılmıştır. Dünyada kullanımı ve talebi her geçen gün artmakta olan bir fitoaleksindir. Vitis vinifera L. bitkisi ülkemizde ve dünyada hem şaraplık hem de sofralık amaçla bolca yetiştirilir. Çalışmada, Elazığ bölgesine özel siyah öküzgözü üzümünün atıkları öküzgözü şarabı üreten şarap fabrikasından temin edilmiş, kabuklarından elde edilen etanollü ekstreden kolon kromatografisi yoluyla trans-resveratrol elde edilmiş ve İnce Tabaka Kromatografisi (İTK) ile referans bileşik ile karşılaştırılmıştır. Doğruluğu HPLC’de [solvan sistemi:Su:Asetonitril(75:25)] teyit edilmiştir. Referans bileşik olarak resveratrol kullanılmıştır. Bitkinin farklı kısımları (kabuk, çekirdek, üzüm suyu ve şarap) HPLC de incelenerek içerdikleri resveratrol miktarı tayin edilmiştir.tr_TR
dc.contributor.departmentFarmakognozitr_TR
dc.embargo.termsAcik erisimtr_TR
dc.embargo.lift2024-05-29T08:18:30Z
dc.fundingYoktr_TR


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record