dc.contributor.advisor | Kızıl, Mevlüde | |
dc.contributor.author | Evren, Berna | |
dc.date.accessioned | 2024-03-07T12:19:49Z | |
dc.date.issued | 2024-02-15 | |
dc.date.submitted | 2024-01-18 | |
dc.identifier.citation | Evren, B., Covid-19 Salgını Sürecinde Adölesanlarda Yeme Zamanı, Yeme Davranışı ve Uyku Kalitesinin Obezite ile İlişkisi, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme Bilimleri Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2024. | tr_TR |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11655/34781 | |
dc.description.abstract | Obesity is rapidly increasing in adolescent individuals, and
factors underlying this condition, such as sleep quality, duration and eating behavior
changes, are gaining importance. The aim of the study is to reveal the relationship
between eating time, eating behavior and sleep quality and obesity of adolescent
individuals who were subject to confinement during the Covid-19 epidemic. In the
research conducted with 162 volunteer participants (120 girls, 42 boys) between the
ages of 12-18 living in Izmir, data were collected by survey technique. Questionnaire;
It consists of 8 sections: Personal Information, General Health Status, Anthropometric
Measurements, Nutritional Habits, Physical Activity Status, Three-Factor Eating Test,
Sleep Quality Scale and Sleep Variables Questionnaire. As a result, BMI values before
and after the pandemic were generally in the 5-85 percentile and 85-95 percentile
groups, and it was determined that they didn’t differ according to gender. It was
concluded that the majority of the participants had regular weekday and weekend
meals. It was observed that there was only a very weak positive relationship (r=0.000)
between the BMI of individuals with ≥95. percentile and lunch time. It was found that
there was a very weak negative (r=-0.046) relationship between sleep quality and BMI
before the pandemic, and a very weak positive relationship (r=0.035) after the
pandemic. Among eating behaviors, it was observed that there was only a very weak
positive relationship (r=0.032) between pre-pandemic BMI and the level of conscious
eating restriction. It was concluded that there is a very weak positive relationship
(r=0.016) between body weight change and sleep quality. It was determined that there
was a moderate positive relationship between sleep quality score and uncontrolled
eating level, emotional eating level and hunger sensitivity level for each of them
(r=0.560, r=0.528, r=0.569) and a weak positive relationship between conscious eating
restriction and eating habits (r=0.435). According to the results of the study, it is
recommended to establish quality sleep and nutrition habits and increase physical
activity to prevent obesity in adolescents. | tr_TR |
dc.language.iso | tur | tr_TR |
dc.publisher | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | tr_TR |
dc.subject | Adölesan | tr_TR |
dc.subject | yeme zamanı | |
dc.subject | yeme davranışı | |
dc.subject | uyku kalitesi | |
dc.subject | obezite | |
dc.title | Covıd-19 Salgını Sürecinde Adölesanlarda Yeme Zamanı, Yeme Davranışı ve Uyku Kalitesinin Obezite ile İlişkisi | tr_TR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/masterThesis | tr_TR |
dc.description.ozet | Adölesan bireylerde obezite durumu hızla yükselmektedir ve bu durumun
altında yatan uyku kalitesi, süresi ve yeme davranışı değişiklikleri gibi faktörler önem
kazanmaktadır. Çalışmanın amacı, Covid-19 salgını sürecinde kapanmaya tabi olan
adölesan bireylerin yeme zamanı, yeme davranışı ve uyku kalitelerinin obeziteyle olan
ilişkisini ortaya koymaktır. İzmir ilinde yaşayan 12-18 yaş aralığındaki 162 gönüllü
katılımcı (120 Kız, 42 Erkek) ile gerçekleştirilen araştırmada veriler anket tekniğiyle
toplanmıştır. Anket; Kişisel Bilgiler, Genel Sağlık Durumu, Antropometrik Ölçümler,
Beslenme Alışkanlıkları, Fiziksel Aktivite Durumu, Üç Faktörlü Yeme Testi, Uyku
Kalitesi Ölçeği ve Uyku Değişkenleri Anketi olmak üzere 8 bölümden oluşmaktadır.
Sonuç olarak, pandemi öncesi ve sırası BKI değerleri genel olarak 5.-85. persentil ve
85.-95. persentil grubudur ve cinsiyete göre farklılaşmadığı saptanmıştır.
Katılımcıların hafta içi ve hafta sonu öğünlerinin çoğunluğunun düzenli olduğu
sonucuna ulaşılmıştır. Yalnızca ≥95. persentil sahip bireylerin BKI’si ile öğle yeme
saati arasında pozitif yönlü çok zayıf bir ilişki (r=0,000) olduğu gözlenmiştir. Uyku
kalitesi ile pandemi öncesi BKI arasında negatif çok zayıf (r=-0,046), pandemi sırası
ile pozitif çok zayıf (r=0,035) ilişki olduğu saptanmıştır. Yeme davranışlarından
sadece pandemi öncesi BKI ile bilinçli yeme kısıtlama seviyesi arasında pozitif çok
zayıf bir ilişki (r= 0,032) olduğu gözlenmiştir. Vücut ağırlığı değişimi ile uyku kalitesi
arasında pozitif çok zayıf bir ilişki (r= 0,016) ilişkinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Uyku kalite puanı ile kontrolsüz yeme seviyesi, duygusal yeme seviyesi ve açlığa
duyarlılık seviyesi arasında her biri için orta pozitif ilişkinin olduğu (sırasıyla r= 0,560,
r= 0,528, r= 0,569) ve bilinçli yeme kısıtlama ile arasında ise (r= 0,435) zayıf pozitif
ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Çalışma sonucuna göre, adölesanlarda obezitenin
önlenmesi için kaliteli uyku ve beslenme alışkanlıklarının oluşturulması ve fiziksel
aktivitenin arttırılması önerilmektedir. | tr_TR |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.embargo.terms | 6 ay | tr_TR |
dc.embargo.lift | 2024-09-09T12:19:49Z | |
dc.funding | Yok | tr_TR |