dc.contributor.advisor | Kızıl, Mevlüde | |
dc.contributor.author | Sevim, Sümeyra | |
dc.date.accessioned | 2023-07-04T12:28:38Z | |
dc.date.issued | 2023-06-08 | |
dc.date.submitted | 2023-05-31 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11655/33543 | |
dc.description.abstract | Aflatoxin M1 (AFM1) is an important mycotoxin with mutagenic and carcinogenic properties,
most commonly found in milk and dairy products. In this study, the effects of Leuconostoc
mesenteroides RSKK 06043, Saccharomyces cerevisiae RSKK 08022 as a probiotic, inulin
as a prebiotic and chitosan as a biopolymer on AFM1 binding capacity and in vitro digestion
model application on AFM1 bioaccessibility in milk were investigated. The free AFM1 level
in the created study groups (positive and negative control, AFM1+ S. cerevisiae, AFM1+ L.
mesenteroides, AFM1+ S. cerevisiae, L.mesenteroides, AFM1+inulin, AFM1+chitosan,
AFM1+S. cerevisiae+ L. mesentorides+inulin, AFM1+ S. cerevisiae+ L.
mesentorides+chitosan) was determined by HPLC after incubation, after small intestine and
colon in the application of in vitro digestion model. AFM1 binding level after incubation was
found to be between 26.7-50.9%. S. cerevisiae had the highest AFM1 binding level; chitosan
showed the lowest AFM1 binding level. However, no significant difference was found
between the groups (p>0.05). The bioavailability of AFM1 in milk after the in vitro digestion
model was 90.35±1.15% after the small intestine; found 81.40±0.00% after the colon. AFM1
bioavailability was significantly reduced after the small intestine in samples that included S.
cerevisiae and L. mesenteroides+S. cerevisiae+Chitosan (29.30±2.29%; 54.68±6.79%,
respectively; p<0.001). In the other samples, it was determined between 68.37-88.72%
(p>0.05). AFM1 bioavailability in samples with post-colon S. cerevisiae and inulin showed a
non-significant increase compared to the control group (91.16±4.60% and 96.05±2.23%,
respectively; p>0.05). In the other samples, AFM1 bioavailability decreased significantly
between 51.55-60.23% (p<0.001). In this study, AFM1 binding capacities of S. cerevisiae, L.
mesenteroides, inulin, and chitosan in milk were shown and L. mesenteroides and chitosan
were determined to be the most stable biological agents. In addition, chitosan and probiotic
bacteria can be used as safe biological agent to reduce the bioaccessibility of aflatoxins in
dairy products. | tr_TR |
dc.language.iso | tur | tr_TR |
dc.publisher | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | tr_TR |
dc.subject | Aflatoksin M1 | tr_TR |
dc.subject | probiyotik | tr_TR |
dc.subject | in vitro sindirim | tr_TR |
dc.subject | kitosan | tr_TR |
dc.subject | inülin | tr_TR |
dc.subject | biyoerişilebilirlik | tr_TR |
dc.title | Aflatoksin M1 Biyoerişilebilirliği Üzerine Probiyotik Mikroorganizmalar, Biyopolimer ve Diyet Lifi Etkinliğinin İncelenmesi | tr_TR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/doctoralThesis | tr_TR |
dc.description.ozet | Aflatoksin M1 (AFM1) süt ve süt ürünlerinde en sık bulunan mutajenik ve karsinojenik
özelliklere sahip önemli bir mikotoksindir. Bu çalışmada probiyotik olarak Leuconostoc
mesenteroides RSKK 06043, Saccharomyces cerevisiae RSKK 08022, prebiyotik olarak
inülin ve biyopolimer olarak kitosanın sütte AFM1 bağlama kapasitesi ve in vitro sindirim
modeli uygulaması ile AFM1 biyoerişilebilirliği üzerine etkisi incelenmiştir. Oluşturulan
çalışma gruplarında (pozitif ve negatif kontrol, AFM1+ S. cerevisiae, AFM1+ L.
mesenteroides, AFM1+S. cerevisiae+ L. mesenteroides, AFM1+inülin, AFM1+kitosan,
AFM1+S. cerevisiae+L. mesentorides+inülin, AFM1+S. cerevisiae+L. mesentorides+
kitosan) bulunan serbest AFM1 miktarı inkübasyon sonrası, in vitro sindirim modeli
uygulamasında ince bağırsak ve kolon sonrasında HPLC ile belirlenmiştir. İnkübasyon sonrası
AFM1 bağlanma düzeyi %26,7-50,9 arasında bulunmuştur. En yüksek AFM1 bağlama
düzeyini S. cerevisiae; en düşük kitosan göstermiştir. Ancak gruplar arasında istatistiksel
olarak anlamlı bir farklılık elde edilmemiştir (p>0,05). İn vitro sindirim modeli uygulamasında
AFM1’in sütte biyoerişilebilirliği ince bağırsak sonrasında %90,35±1,15; kolon sonrasında
%81,40±0,00 bulunmuştur. S. cerevisiae bulunan ve L. mesenteroides+S. cerevisiae+Kitosan
bulunan örneklerde ince bağırsak sonrası AFM1 biyoerişilebilirliğinde önemli derecede
düşüklük saptanmıştır (sırasıyla %29,30±2,29; %54,68±6,79; p<0,001). Diğer örneklerde ise
%68,37-88,72 arasında tespit edilmiştir (p>0,05). Kolon sonrası S. cerevisiae bulunan ve
inülin bulunan örneklerde AFM1 biyoerişilebilirliği kontrol grubuna göre anlamlı olmayan
artış göstermiştir (sırasıyla %91,16±4,60 ve %96,05±2,23; p>0,05). Diğer örneklerde ise
AFM1 biyoerişilebilirliği %51,55-60,23 arasında anlamlı düzeyde düşmüştür (p<0,001). Bu
çalışmada S. cerevisiae, L. mesenteroides, inülin ve kitosanın sütte AFM1 bağlanma
kapasiteleri gösterilmiş ve L. mesenteroides ve kitosanın en kararlı biyolojik ajan olduğu
belirlenmiştir. Ayrıca kitosan ve probiyotik bakteriler, süt ürünlerinde aflatoksinlerin
biyoerişilebilirliğini azaltmak için güvenilir biyolojik ajan olarak kullanılabilirler. | tr_TR |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.embargo.terms | 6 ay | tr_TR |
dc.embargo.lift | 2024-01-06T12:28:38Z | |
dc.funding | Bilimsel Araştırma Projeleri KB | tr_TR |