dc.contributor.advisor | Pekcan, Gülden | tr_TR |
dc.contributor.author | Çetiner, Bengi | tr_TR |
dc.date.accessioned | 2015-10-14T13:32:28Z | |
dc.date.available | 2015-10-14T13:32:28Z | |
dc.date.issued | 2013 | tr_TR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11655/1577 | |
dc.description.abstract | A healthy, balanced and adequate nutrition habits
gained during childhood period would continue to be a lifelong habits. As a result of this, it's
very important for primary school children aged between 7-14 years, to gain healthy food
habits. The nutrition education that will be provided to school children will bring the right eating
habits in their life. The aim of this study is, through a nutrition education program, to change
student's basic level of knowledge of adequate and balanced diet in a positive way and to gain
healthy eating habits. In this intervention study, children (21 intervention and 21
control),mainly 9 years of age group, were included in the study. Food intakes wererecorded
for three consecutive days,one day being a week-end day, using 24 hourdietary recall. The
differences between the family's socio-demographic characteristics, students’dietary intake
data, breakfast habits, physical activity levels were identified. Anthropometric measurements
were evaluated. A pre-test,containing 50 questions were applied to both intervention and
control groups. Same test was re-applied to the intervention group also after the intervention
periods of after 3 months and 18 months. The results of the pre-training and post-training tests
indicate a statistically significant differences (p<0.05) as the mean score of students were
60.8±10.5 points before the training, compared to the 85.1±5.5 points 3 months after the
training and 80.0±11.8 points 18 months after the training.After nutrition education,intervention
group showed a significant increase in test results. Increase in the consumption of foods, such
as milk, cheese, egg, red meat, legumes, vegetables, fruit, bread, honey, jam,
whereasdecrease in the consumption of foods such as rice, pasta, oil, sugar, desert and
student's junk food habits, acid drinks, french fries, hamburger and pizza
weredetermined.Statistical differences between the pretest and posttest of male studentsin the
intakes of energy, niacin, vitamin B6, vitamin C, iron and zinc were found. Otherwise, there
were differences between the pretest and posttest results of female studentsin the intakes of
fiber and calcium (p<0.05) and males intakes of energy, niacin, vitamin C, sodium and calcium
(p<0.05). Also the differences between the pretest and posttests of females intakes of vitamin
D from foods and zinc were found significantly important (p<0.05). In conclusion, education on
adequate and healthy nutrition is important for children and it could be recommended
thatcontinuous education programs should be provided for students, teachers and families. | tr_TR |
dc.language.iso | tur | tr_TR |
dc.publisher | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.subject | School children | tr_TR |
dc.title | Bursa Özel Tan İlköğretim Okulu Öğrencilerinde Beslenme Eğitimi Müdahale Çalışması | tr_TR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/masterThesis | |
dc.callno | 2013/287 | tr_TR |
dc.contributor.departmentold | Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı | tr_TR |
dc.description.ozet | Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme
alışkanlıklarının çocukluk döneminde kazanıldığı ve yaşam boyu sürdüğü, bu nedenle de 7-14
yaş grubu ilköğretim dönemi çocuklarda beslenme eğitiminin büyük önem taşıdığı
bilinmektedir. Çocuklara verilecek beslenme eğitimi doğru beslenme alışkanlığının
kazandırılmasına olanak sağlar. Bu müdahale çalışmasında, programlı beslenme eğitimi
aracılığı ile öğrencilerin yeterli ve dengeli beslenme konusundaki temel bilgi düzeylerinin
arttırılması, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının olumlu yönde değiştirilmesi amaçlanmıştır.
Çalışmada 9 yaş grubu 42 (21 müdahale, 21 kontrol) öğrenciye sorukağıdı uygulanmış,
birbirini izleyen 3 günlük 24 saatlik besin tüketim kaydı alınmış, öğrencilerin beslenme
alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyleri, antropometrik ölçümleri saptanmış, ailenin sosyodemografik
özellikleri belirlenmiş ve müdahale ile kontrol grubuna 50 soruluk ön test
uygulanmıştır. Müdahale grubuna eğitim sonrasında aynı test (3. ve 18.ay) tekrar
uygulanmış,100 puan üzerinden değerlendirilen, ön ve son test sonuçlarından elde edilen
veriler sonucunda öğrencilerin eğitim öncesi aldıkları ortalama puan 60.8±10.5 iken, eğitim
verildikten 3 ay sonrasında 85.1±5.5,eğitim verildikten 18 ay sonraki puan ise 80.0±11.8’dir ve
aralarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardır (p<0.05). Eğitim sonrasında öğrencilerin
süt, peynir, yumurta, kırmızı et, kurubaklagil, sebze, meyve, ekmek, bal/reçel ve pekmez gibi
besinlerin tüketim sıklıkları artarken, pilav-makarna, yağ, şeker, hamurlu tatlılar, asitli
içecekler, cips, hamburger ve pizza gibi gıdaların tüketim sıklıkları azalmıştır. Eğitim öncesi ve
eğitim sonrası erkek öğrencilerin diyetinde enerji, niasin, B6, C vitamini, demir ve çinko
alımları arasındaki farklılık istatistiksel açıdan önemli bulunurken; kızlarda posa ve kalsiyum
alımı arasındaki farklılık önemli bulunmuştur (p<0.05). Müdahale grubu erkek öğrencilerin
günlük alınması gereken miktarlara (RDA) göre belirlenen enerji ve besin ögelerinden; enerji,
C vitamini, sodyum ve kalsiyum yüzdelerinin eğitim öncesi ve sonrası arasında anlamlı farklılık
görülürken kız öğrencilerin D vitamini ve çinko yüzdeleri arasında anlamlı farklılık
görülmektedir (p<0.05). Eğitim öncesi müdahale grubunun spor yapma durumu ile eğitimden
sonraki spor yapma durumu arasında anlamlı bir ilişki görülmektedir (p<0.05). Eğitimden önce
spor yapma oranı %47.6 olarak görülürken, eğitimden sonra bu oran %61.9’a yükselmiştir.
Yeterli ve dengeli beslenme eğitiminin çocuklar için yararlı olduğu görülmüştür. Bu eğitimlerin
yaygınlaştırılması, ders içeriklerinin yeterli ve dengeli beslenmeyi kapsaması ve çocukların,
aileler ile öğretmenlerin bilgi düzeylerinin arttırılması ve geliştirilmesi gerekmektedir. | tr_TR |