dc.contributor.advisor | Samur, Gülhan | tr_TR |
dc.contributor.author | Değer Sağlam, Duygu | tr_TR |
dc.date.accessioned | 2015-10-14T13:32:27Z | |
dc.date.available | 2015-10-14T13:32:27Z | |
dc.date.issued | 2012 | tr_TR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11655/1559 | |
dc.description.abstract | The case-control study was planned and implemented
with the purpose of determining theserum 25-hydroxy vitamin D level of healthy and obese
adolescents and determining the dietary and environmental factors which may affect the
serum 25-hydroxy vitamin D level. The research was carried out with 39 obese (BKI>95.th
percentile) and 30 nonobese subjects who applied Marmara University Hospital Pendik
Educational Research Hospital Pediatric Endocrinology Department aged between 12 and 17
years. Data was collected in three stages; in the first stage, the questionnaire was developed
including the demographic status, nutritional status and habits, physical activities of
adolescents. In the second stage, anthropometric measurements (weight, height, waist
circumference) and body composition analysis were taken. In the third stage, biochemical
analysis (serum 25 hydroxy vitamin D, total calcium, iPTH, total-cholesterol, triglycerides,
and HDL-cholesterol) was measured. There was no statistical differences between obese
serum 25(OH)D (16.2±6.2 ng/ml) and nonobese (18.1±5.9 ng/ml) serum 25(OH)D (p>0.05).
Serum 25(OH)D level was lower than 25 ng/L in all adolescents. Statistically not significant
inverse relationship was found between serum 25(OH)D level and antropometric
mesurements (BMI, fat mass, percentage of body fat and waist circumference) in both
groups. While there was no significant difference between serum 25(OH)D levels and
HOMA-IR; there was a positive correlation between serum calcium and HOMA-IR (r=0.276
p<0.05). The sources of vitamin D from daily food consumption were egg (%57) and
margarine (%18). There was a positive correlation between serum 25(OH)D levels and
amount of daily calcium (r=0.371) and phosphorus (r=0.438) (p<0.05). Further more detailed
studies taking large case series, in longer periods of time are necessary to explore the relation
between serum vitamin D levels and insulin resistance and BMI. | tr_TR |
dc.language.iso | tur | tr_TR |
dc.publisher | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.subject | Vitamin D | tr_TR |
dc.title | Obez ve Normal Ağırlıktaki Adolesanların Serum Vitamin D Düzeyleri ile Beslenme Durumları ve Biyokimyasal Parametreler Arasındaki İlişkinin Karşılaştırılması | tr_TR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/masterThesis | tr_TR |
dc.callno | 2012/28 | tr_TR |
dc.contributor.departmentold | Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı | tr_TR |
dc.description.ozet | Bu araştırma, sağlıklı ve obez
adolesanların serum 25-hidroksi vitamin D düzeylerini belirlemek ve adolesanlardaki serum
vitamin D düzeyini etkileyebilecek diyetsel ve çevresel faktörler arasındaki ilişkiyi
belirlemek amacıyla planlanmış ve yürütülmüş bir vaka kontrol çalışmasıdır. Araştırma,
Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Pediatrik Endokrinoloji Ana
Bilim Dalı’na başvuran yaşları 12-17 yıl arasında değişen BKİ ≥ 95. persentil olarak
belirlenen 39 obez ve aynı yaş grubunda benzer pubertal gelişim gösteren 30 sağlıklı (normal
ağırlıkta) çocuk olmak üzere toplam 69 çocuk üzerinde yürütülmüştür. Bireylerin genel
özellikleri, beslenme alışkanlıkları, besin tüketim durumları ve fiziksel aktiviteleri anket
formu ile saptanmış, antropometrik ölçümleri ( ağırlık, boy uzunluğu, bel çevresi vb.), vücut
bileşimi analizi (BIA ile vücut yağ ve yağsız doku miktarı) ve biyokimyasal analizleri
(serum 25 hidroksi vitamin D, total kalsiyum (iCa), PTH (iPTH), lipit profili vb.) yapılmıştır.
Obez adolasanların serum vitamin 25(OH)D düzeyi (16.2±6.2 ng/ml) ile kontrol grubunun
25(OH)D düzeyi (18.1±5.9 ng/ml) arasında önemli bir fark bulunmamıştır (p>0.05).
Çalışmaya katılan adolesanların tamamının serum 25(OH)D düzeyi 25 ng/L’ın altında
olduğu görülmüştür. Her iki grupta da 25(OH)D düzeyi ile BKI, vücut yağ kütlesi, vücut yağ
yüzdesi ve bel çevresi gibi antropometrik ölçümler arasında istatiksel olarak önemli olmayan
ters yönlü bir ilişki bulunmuştur. Serum 25(OH)D ile HOMA-IR arasında bir ilişki
saptanamazken; serum kalsiyum ile HOMA-IR arasında pozitif yönlü zayıf ilişki (r=0,267
p<0,05) saptanmıştır. Günlük besin tüketimi incelendiğinde adolesanların D vitaminini en
çok aldıkları kaynaklar sırasıyla tavuk yumurtası (%57) ve margarin (%18) olarak
saptanmıştır. Sağlıklı adolesanlarda besinle alınan kalsiyum (r=0.371) ve fosfor (r=0.438) ile
serum 25(OH)D seviyesi arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu belirlenmiştir. (p<0.05).
Adolesanlarda serum vitamin D düzeyi ile insülin direnci ve BKİ arasındaki ilişkiyi
değerlendirebilmek için daha fazla randomize, kontrollü ve ileriye dönük çalışmalara ihtiyaç
vardır. | tr_TR |