Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sub-communities within this community
-
Ergoterapi Bölümü [139]
-
Odyoloji Bölümü [150]
-
Çocuk Gelişimi Bölümü [113]
Recent Submissions
-
Oyun ve Edebiyat Temelli Duygu Düzenleme Becerisi Eğitim Programının Çocukların Duygu Düzenleme Becerilerine Etkisinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2025)The aim of the research is to examine the effect of a game and literature-based emotion regulation skill training program on the emotion regulation skills of 5-6 year old children. The research was conducted according to ... -
ADOLESAN TENİS SPORCULARINDA ENERJİ DENGESİ VE MAKRO BESİN ÖGESİ ALIMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)GÜNEY, F. Evaluation of Energy Balance and Macronutrient Intake in Adolescent Tennis Players. Master’s Thesis, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences, Sports Sciences and Technology Program, Ankara, 2024. ... -
Kolorektal Kanser Hastalarında Preoperatı̇f Nütrı̇syonel Durum, Vücut Kompozı̇syonu ve Sı̇stemı̇k İnflamatuar Yanıtın Postoperatı̇f Sonuçlar Üzerı̇ne Etkı̇sı̇
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)Yıldız Kopuz, T.N., Effect of Preoperative Nutritional Status, Body Composition and Systemic Inflammatory Response on Postoperative Outcomes in Colorectal Cancer Patients, Hacettepe University Graduate School of Health ... -
Okul Öncesi Çocuklarda Duyu Motor Temelli Ergoterapi Yaklaşımının Öz Düzenleme, Bilişsel Beceriler ve Okula Hazır Bulunuşluğa Etkisi: Pilot Randomize Kontrollü Çalışma
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-10-21)The aim of this study was to investigate the effects of sensorimotor-based occupational therapy approach on self-regulation, cognitive skills and school readiness in preschool children. The study involved 37 preschool ... -
Beslenme maliyetinin karşılanmasında gıda enflasyonunun tüketici davranışlarına etkisinin gıda güvencesi ve seçimlerine göre değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)In the accessibility dimension of food security, food prices and the affordability of the dietary cost represent the two main barriers for low-income at-risk groups, which also influence their food choices. Regarding the ... -
SERBEST ve NANOENKAPSÜLE NARİNGENİN FİTOKİMYASAL BİLEŞENİNİN C57BL/6J FARELERDE ADİPOZ DOKUNUN KAHVERENGİLEŞMESİ ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)Uçar Baş, Kübra., Investigation of the Effect of Free and Nanoencapsulated Naringenin Phytochemical Component on Browning of Adipose Tissue in C57BL/6J Mice, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences Nutrition ... -
TOTAL DİZ PROTEZİ AMELİYATI OLAN HASTALARDA YEME DAVRANIŞI İLE ERKEN DÖNEM FONKSİYONEL KLİNİK SONUÇLAR ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-08-29)The aim of this study was to evaluate the relationship between eating behavior and functional clinical outcomes in patients who underwent total knee arthroplasty. The study population consisted of patients who underwent ... -
OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU TANILI ÇOCUKLARDA DUYUSAL İŞLEMLEME BECERİLERİ, BESLENME DAVRANIŞLARI VE OKÜPASYONEL PERFORMANS ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)KAYA D. Investigation of the Relationship Between Sensory Processing Skills, Feeding Behaviors and Occupatioanl Performance in Children Diagnosed with Autism Spectrum Disorder, Hacettepe University, Graduate School of ... -
Hepatosteatozlu Obez Hastalarda Enerji ve İleri Glukasyon Son Ürün İçeriği Azaltılmış Diyetlerin İnflamasyon ve Biyokimyasal Bulgular Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)Aim of this study is to investigate the effects of low-fat, low-cholesterol diet with energy reduced and a low-fat, low-cholesterol diet with energy and AGE reduced diet by recommending moist-heat cooking methods instead ... -
İŞİTME KAYIPLI BİREYLERDE SOSYAL İZOLASYON, YALNIZLIK VE YAŞAM KALİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-08-21)Hearing loss leads to communication problems and adversely affects daily quality of life. As hearing loss in adults generally progresses over time, individuals try to adapt to this situation. Adaptation initially involves ... -
Besin Etiketleri ve Besin Ögesi Örüntü Profili Modellerinin Besin Seçimi Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)This study was conducted to evaluate the nutritional content of packaged foods, ready meals and beverages offered for sale in Turkey and standard meal recipes of Turkish Cuisine with nutritional labels and nutrient pattern ... -
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Tanısı Olan Çocukların ve Tipik Gelişim Gösteren Akranlarının Pragmatik Dil Becerilerinin Karşılaştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)Gülaçtı, A., Comparison of The Pragmatic Language Skills of Children with Attention Deficit and Hyperactivity Disorder and Their Typically Developing Peers, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences, Speech ... -
Özgül Öğrenme Güçlüğü Tanısı Olan ve Olmayan Çocuklarda Fonolojik Farkındalık, Morfolojik Farkındalık, Okuma ve Sözel Dil Becerilerinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)Uzun, F., Examination of Phonological Awareness, Morphological Awareness, Reading and Verbal Language Skills of Children with and Without Spesific Learning Disorder, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences, ... -
OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARININ DUYGU DÜZENLEME BECERİLERİ, DUYGUSAL ZEKA VE PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK DÜZEYLERİ İLE DAVRANIŞ PROBLEMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)The aim of the research was to examine the relationship between emotion regulation skills, emotional intelligence, psychological resilience levels, and behavioral problems in preschool children. The population of the ... -
AHŞAP TOZU MARUZİYETİ OLAN İŞÇİLERDE DİYETİN TOPLAM ANTİOKSİDAN KAPASİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-08-14)Exposure to wood dust among workers is associated with various health issues, including cancer and lung pathologies. This study is a cross-sectional investigation designed to assess the nutritional status of workers exposed ... -
OBEZİTE MERKEZİNE BAŞVURAN KADINLARDA BESLENME EĞİTİMİNİN AĞIRLIK KAYBI, YEME DAVRANIŞI VE BAZI BİYOKİMYASAL PARAMETRELER ÜZERİNE ETKİSİ
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)This study was conducted over a three-month follow-up period on 60 obese (BMI >30kg/m2 ) women aged 19-64 who applied to the Obesity Center to investigate the effect of nutrition education on body weight, eating behavior ... -
BOZADA PREBİYOTİK VE PROBİYOTİKLERİN AFLATOKSİN B1 DETOKSİFİKASYONU VE BİYOERİŞİLEBİLİRLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-08-05)Aflatoxin B1 (AFB1) is a mycotoxin with carcinogenic, mutagenic, teratogenic, neurotoxic and immunosuppressive properties commonly found in various cereal products and oilseeds. The aim of this study was to investigate the ... -
Türkiye'de Ulusal Diyetin Toplam Antioksidan Kapasitesi, Polifenol İçeriği ile Bazı İçeceklerin Total Antioksidan Kapasite Değerinin Saptanması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-08-06)The aim of this study is to determine the total antioxidant capacity (TAC) and polyphenol content of the diet using national dietary consumption research data in Türkiye and to create a database by analyzing the TAC of ... -
Romatoid Artritli Bireylerde Kişi Merkezli Yaşam Tarzı Müdahalesinin Etkilerinin İncelenmesi: Randomize Kontrollü Çalışma
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)Basturk, S. (2024). Investigation of the Effects of Client-Centered Lifestyle Intervention in Individuals with Rheumatoid Arthritis: Randomized Controlled Study. Doctoral Dissertation, Occupational Therapy Program, Hacettepe ... -
Erken Çocukluk Dönemi Bilimsel Yaratıcılık Ölçeğinin Geliştirilmesi ve Çocukların Bilimsel Yaratıcılık Düzeylerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)This study was conducted to develop the “Early Childhood Scientific Creativity Scale (ECSCS)” based on Hu & Adey's (2002) Structural Model of Scientific Creativity, and to examine children's scientific creativity levels ...