Başlık için Beslenme ve Diyetetik Bölümü listeleme
Toplam kayıt 359, listelenen: 353-359
-
Yetişkin Kanserli Hastalarda Diyetin Toplam Antioksidan Kapasitesinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Yeniçağ, R., Assessment of the Dietary Total Antioxidant Capacity in the Adult Cancer Patients, Hacettepe University Faculty of Pharmacy Department of Nutritional Sciences Masters Degree Thesis, Ankara, 2017. The aim of ... -
Yetişkinlerde yeme farkındalığı, beslenme bilgi düzeyi ve besin alımının incelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)The aim of this study was to examine the relationship between mindful eating and nutritional knowledge level, food intake in adults. A total of 332 adults, 205 women and 127 men, between ages of 19-45 were included in this ... -
YÜKSEK YAĞLI-YÜKSEK FRUKTOZLU DİYETLE BESLENEN SIÇANLARDA WHEY PROTEİNİNİN KARACİĞER YAĞLANMASI VE İNFLAMASYON PARAMETRELERİ İLE BAĞIRSAK GEÇİRGENLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-05)In recent years, the effects of various functional foods containing bioactive nutrients on the prevention and treatment of Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD), an important public health problem, have been one of the ... -
Zayıflama Diyeti Alan Metabolik Sendrom Hastalarında Biyokimyasal ve Antropometrik Değişkenler ile CD36 Düzeyi Arasındaki İlişki
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)This study was planned to evaluate the effect of weight loss diet on biochemical and anthropometric variables and CD36 level on 80 patients with newly diagnosed metabolic syndrome (MetS) who started weight loss diet. The ... -
Zayıflama Diyeti Uygulayan Bireylerin Menü Etiketleri ile İlgili Algıları, Öğün Seçimlerindeki Tutum ve Davranışlarının İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)Menu labeling is a strategy for prevention of obesity and diet related diseases with aiming to help consumers choose healthier foods on the basis of the provided nutritional information in food services' menu items such ... -
Zeytin Yaprağı Ekstraktının Somon Balığında Heterosiklik Aromatik Aminlerin Oluşumu Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Heterocyclic aromatic amines (HCA) are mutagenic and carcinogenic compounds that are formed at low levels (ng / g) by cooking protein-rich foods such as meat and fish. These compounds play an important role in the etiology ... -
Β-Glucan And Dark Chocolate: A Randomized Crossover Study On Short-Term Satiety And Energy Intake
(2014)Aim: The aims of this study were to adapt a traditional recipe into a healthier form by adding 3 g of oat β-glucan, substituting milk chocolate to dark chocolate with 70% cocoa, and to examine the effect of these alterations ...