Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorGÖKTAŞ, Zeynep
dc.contributor.authorDELİLOĞLU, Ayşegül
dc.date.accessioned2019-07-31T05:56:57Z
dc.date.issued7/18/2019
dc.date.submitted7/1/2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/8468
dc.description.abstractNesfatin-1 was discovered in 2006 by Oh-I et al. and it is thought to be an anorectic protein with significant effects on glucose regulation. The aim of this study was to determine the nutritional status and serum nesfatin levels of individuals undergoing sleeve gastrectomy and to investigate the relationship between serum nesfatin and glucose levels. Fourty volunteers (31 females, 9 males) aged between 19 and 64 years with a body mass index greater than 30, without type 2 diabetes, who underwent sleeve gastrectomy participated in the study. In order to determine general demographic characteristics, and nutritional habits and status, a questionnaire was administered to individuals before operation and one month after operation. Anthropometric measurements (height, body weight, waist and hip circumference, neck circumference, body mass index, basal metabolic rate, body fat percentage), 24-hour recall food consumption records and blood samples were collected from the subjects before and one month after the operation. In the first postoperative month, body weight, body mass index and body fat ratio values significantly decreased (p<0.001). Postoperative serum nesfatin-1 levels (74.6±40.11 pg/ml) were decreased compared to preoperative serum nesfatin-1 levels (108.3±58.34 pg/ml) (p<0.05). There was no correlation between serum nesfatin-1 levels and anthropometric measurements (p>0.05). There was no correlation between serum nesfatin-1 levels and fasting blood glucose and plasma insulin levels (p>0.05). In our study, it was found that nesfatin levels decreased after postoperative weight loss, but no correlation was found between nesfatin level and glucose and insulin levels one month after surgery. More and longer term researches are needed to clarify the relationship between serum nesfatin levels and glucose regulation on individuals who underwent bariatric surgery.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.subjectBariyatrik cerrahitr_TR
dc.subject.lcshKonu Başlıkları Listesi::Tıp::Sistemik hastalıklar. Metabolik hastalıklar. Çevresel kökene bağlı gelişen hastalıklar::Beslenme bozukluklarıtr_TR
dc.titleTüp Mide Ameliyatı Geçiren Bireylerde Beslenme Durumu, Serum Nesfatin Düzeyi ve Glikoz Regülasyonunun İncelenmesitr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesistr_TR
dc.description.ozetOh-I ve arkadaşları tarafından 2006 yılında keşfedilen Nesfatin-1’in glikoz regülasyonunda önemli etkilere sahip olan anorektik bir protein olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı tüp mide ameliyatı geçiren bireylerin beslenme durumlarının ve serum nesfatin düzeylerinin saptanması ve serum nesfatin ve glikoz seviyeleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmaya, 19-64 yaş arası, beden kütle indeksi 30’dan büyük, tip 2 diyabeti olmayan, tüp mide bariyatrik ameliyatı geçirmiş 40 gönülü birey (31 kadın, 9 erkek) katılmıştır. Bireylere genel demografik özelliklerinin ve beslenme durum ve alışkanlıklarının belirlenmesi amacıyla ameliyat öncesinde ve ameliyattan bir ay sonrasında yüz yüze görüşme tekniği ile anket uygulanmıştır. Bireylerden ameliyattan önce ve ameliyattan bir ay sonra olmak üzere iki kez antropometrik ölçümleri (boy uzunluğu, vücut ağırlığı, bel ve kalça çevresi, boyun çevresi, beden kütle indeksi, bazal metabolik hızı, vücut yağ yüzdesi), 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kayıtları alınmış ve kan örnekleri toplanmıştır. Bireylerin ameliyat sonrasındaki 1. ayda ameliyat öncesine göre vücut ağırlığı, beden kütle indeksi ve vücut yağ oranı değerleri azalmıştır (p<0,001). Bireylerin ameliyat sonrası serum nesfatin-1 düzeyleri (74,6±40,11 pg/ml) ameliyat öncesi serum nesfatin-1 düzeylerine (108,3±58,34 pg/ml) göre azalmıştır (p<0,05). Bireylerin serum nesfatin-1 düzeyleri ile antropometrik ölçümleri arasında ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Bireylerin serum nesfatin-1 düzeyleri ile açlık kan glikozu ve plazma insülin seviyesi arasında ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Çalışmamızda nesfatin düzeylerinin ameliyat sonrası ağırlık kaybı ile düşüş gösterdiği saptanmıştır fakat ameliyattan bir ay sonrasında nesfatin düzeyi ile glikoz ve insülin seviyeleri arasında ilişki saptanmamıştır. Bariyatrik cerrahi ameliyatı geçiren bireylerde serum nesfatin düzeyleri ve glikoz regülasyonu arasındaki ilişkinin anlaşılabilmesi için daha uzun süreli ve daha fazla çalışmaya gereksinim duyulmaktadır.tr_TR
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.embargo.terms6 aytr_TR
dc.embargo.lift2020-02-02T05:56:57Z


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster