Browsing Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tez Koleksiyonu by Rights "info:eu-repo/semantics/embargoedAccess"
Now showing items 1-20 of 20
-
Bariatrik Cerrahi Hastalarında Yeme Davranışı Bozuklukları, Duygu Durumu ve Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)Aycan, M., Evaluation of Eating Behavior Disorders, Emotional State and Quality of Life in Bariatric Surgery Patients, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences, M.Sc. Thesis in Dietetics Programme, Ankara, ... -
Behçet Hastalığı Olan Yetişkin Bireylerde Akdeniz Diyetine Uyumun Behçet Sendromu Aktivite Skalası ve Yaşam Kalitesi ile İlişkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023-08-09)Kıyak, R., The Relationship Between Adherence to the Mediterranean Diet and Behçet Syndrome Activity Scale and Quality of Life in Adults with Behçet's Disease. Hacettepe University Graduate School of Health Sciences, M.Sc. ... -
Covıd-19 Salgını Sürecinde Adölesanlarda Yeme Zamanı, Yeme Davranışı ve Uyku Kalitesinin Obezite ile İlişkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-02-15)Obesity is rapidly increasing in adolescent individuals, and factors underlying this condition, such as sleep quality, duration and eating behavior changes, are gaining importance. The aim of the study is to reveal the ... -
Diyetle Prebiyotik ve Probiyotik Alımı ile Fermente Besin Tüketimini Değerlendiren Besin Tüketim Sıklığı Anketinin Geliştirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)Dönmez, B. Development of a Food Frequency Questionnaire Assessing Dietary Prebiotic and Probiotic Intake and Fermented Food Consumption. Hacettepe University Graduate School of Health Sciences Nutrition Sciences Program ... -
Erkek Voleybolcularda Kurkumin Kullanımının Kahverengi Yağ Dokusu ve Spor Performansı Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023-01-16)Brown adipose tissue is responsible for regulating thermogenesis and energy metabolism. The aim of this double-blind, randomized, placebo-controlled clinical study, was to determine the effects of curcumin use in male ... -
Farklı Pişirme Yöntemleri ve Farklı Yağ Türleri Kullanımının Patateslerin Tahmini Glisemik İndeks Değeri Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)Organization (FAO/WHO) Expert Advisory states that the concept of glycemic index (GI) is a useful tool for selecting carbohydrate-containing foods to maintain health and treat various diseases. The GI value of foods is ... -
Hafif Şişman/ Obez Kadınlarda Yeme Bağımlılığı, Depresyon ve Diyet Kalitesinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017-03-21)This study is aimed to determine the prevalence of food addiction and focused on the assesment of the relationship between food addiction and depression, in the scope of diet quality and body composition in overweight/obese ... -
Hemodiyaliz Hastalarında Diyetin Besin Ögesi İçeriği ve Total Antioksidan Kapasitesi ile Serum Oksidatif Stres İndeksi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)The aim of this study was to assess the relationship between nutrient content, diet diversity and dietary total antioxidant capacity with serum antioxidant indexes (serum TAC, PON1 and ARES) and antioxidant indexes (serum ... -
Koroner Bypass Geçiren Bireylerde Kan ve Arterde Oksidatif Stres Belirteçleri ile Diyetin Antioksidan Kapasitesi Arasındaki İlişki
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)Yurdakul, A.V., The Relationship Between Oxidative Stress Markers, in Blood and Arteries, and Antioxidant Capacity of The Diet in Individuals Undergoing Coronary Bypass. Hacettepe University Graduate School of Health ... -
Kuvvet Sporcularının Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)Kurt, B., Evaluation of Nutritional Habits of Power Athletes, Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences Community Nutrition Program, Master of Sciences Thesis, Ankara, 2023. It is observed that power athletes ... -
Laurik Asit ve Resveratrol Alımının Farelerde Diyetle İndüklenen Nöroinflamasyon, CD36 Düzeyi ve Kognitif Davranışlar Üzerine Etkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)The aim of this study was to examine the effects of lauric acid and resveratrol intake on high fat high fructose-induced neuroinflammation, anxiety and learning-related behaviors in mice and to determine the possible role ... -
Nonalkolik Yağlı Karaciğer Hastalığında Fiziksel Aktivite ve Beslenmenin Fibroblast Büyüme Faktörü 21 ve İrisin Üzerine Etkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-05)Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is the most common cause of chronic liver diseases. At the present time, the most important treatment of NAFLD is the lifestyle changes, which include diet and physical activity. ... -
Tip 2 Diyabetli Bireylerde Diyetin Fitokimyasal İçeriğinin ve Total Antioksidan Kapasitesinin Serum FGF21 Seviyesi Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)Dietary phytochemicals and total antioxidant capacity of diet are thought to have positive effects in type 2 diabetes mediated by oxidative stress and it has been discussed recently that fibroblast growth factor 21 (FGF21) ... -
Yetişkin Bireylerde Diyet ve Fiziksel Aktivite Mobil Uygulama Kullanımının Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023-03-26)The aim of this study was to determine how adult users are affected by the use of diet and physical activity mobile applications, how they perceive mobile applications and to investigate the relationship between application ... -
Yetişkin Bireylerde Sürdürülebilir Besin Seçimi ve Akdeniz Diyetine Uyumun Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)This study was planned and conducted to determine the relationship between sustainable food choices and adherence to the Mediterranean diet..The Turkish validity and reliability of the Sustainable Food Choice Questionnaire ... -
Yetişkin Bireylerin Yeme Farkındalığı ile Diyet Kalitesi Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)This study has been conducted with 207 volunteer men and women adults between age 20-50 in Ankara. The demographic characteristics, health information, physical activity status and nutritional habits of the participants ... -
Yetişkin Kadınlarda Diyet İnfllamatuar Yükü ile Yeme Davranışı ve Yorgunluk Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023-06-22)This study was planned and conducted with the aim of determining possible relationship between dietary inflammatory load with eating behaviour and fatigue and the effect of dietary inflammatory load on nutritional status, ... -
Yetişkinlerde yeme farkındalığı, beslenme bilgi düzeyi ve besin alımının incelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)The aim of this study was to examine the relationship between mindful eating and nutritional knowledge level, food intake in adults. A total of 332 adults, 205 women and 127 men, between ages of 19-45 were included in this ... -
YÜKSEK YAĞLI-YÜKSEK FRUKTOZLU DİYETLE BESLENEN SIÇANLARDA WHEY PROTEİNİNİN KARACİĞER YAĞLANMASI VE İNFLAMASYON PARAMETRELERİ İLE BAĞIRSAK GEÇİRGENLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-05)In recent years, the effects of various functional foods containing bioactive nutrients on the prevention and treatment of Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD), an important public health problem, have been one of the ... -
Zayıflama Diyeti Alan Metabolik Sendrom Hastalarında Biyokimyasal ve Antropometrik Değişkenler ile CD36 Düzeyi Arasındaki İlişki
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)This study was planned to evaluate the effect of weight loss diet on biochemical and anthropometric variables and CD36 level on 80 patients with newly diagnosed metabolic syndrome (MetS) who started weight loss diet. The ...