Başlık için Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tez Koleksiyonu listeleme
Toplam kayıt 275, listelenen: 73-92
-
Ebeveynin Çocuğu Besleme Tarzının Çocuğun Yeme Davranışlarına Etkisinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Özdemir, M., Evaluation of the Effect of Parents' Feeding Style on Eating Behavior of Children, Hacettepe University Institute of Health Sciences, Department of Community Nutrition Program, Ankara, 2018. This study was ... -
Ebeveynlerin Sezgisel Yeme Davranışının Okul Öncesi ve Okul Çağı Çocuklarda Seçici Yeme Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)Picky eating is a common nutritional problem during childhood. Parents' attitudes and behaviours to food may influence children's eating habits. This cross-sectional descriptive study aimed to evaluate how parents' intuitive ... -
Edinsel Hipotiroidli Ergenlerin Beslenme Durumlarının, Antropometrik Ölçümlerinin, Kemik Mineral Yoğunluğunun ve Bazı Biyokimyasal Bulgularının Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)Osteoporoz; yetişkinlerde görülen majör sağlık sorunlarından biri olmasına karşın son zamanlarda çocuklarda da gözlenmeye başlamıştır. Uzun süre L-tiroksin tedavisi alan edinsel hipotiroidli ergenlerin kemik mineral yoğunluğu ... -
Effects of Narıngenın, Berberıne, And Delphınıdın Phytochemıcal Compounds on Brownıng of 3t3-L1 Preadıpocyte Cells
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-03)Obesity, a complex global health challenge, demands innovative treatment strategies. Plant-derived bioactive compounds, including flavanones, alkaloids, and anthocyanins, hold promise for combating obesity-related ... -
Effects of Probiotic and Prebiotic Supplements on Serum BDNF, Kynurenine, Tryptophan Competing Amino Acids and Intestinal Microbiome in Major Depressed Patients
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020-09-03)Recent studies highlighted the role of disturbed intestinal microbiome in development of depression. Probiotics and prebiotics can be useful in prevention and treatment of depression as they can balance the intestinal ... -
Epilepsi Hastası Çocuklarda Ketojenik Diyetin Epileptik Nöbet Sayısı Üzerine Etkisinin Araştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)The purpose of this study is to observe the effects of ketogenic diet on seizure number in children with epilepsy and to determine the effects on blood analyzes. This study was carried out with between ages of 2-18 patients ... -
Erişkinlerde Keçiboynuzu Ununun Kan Lipit Profiline Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)The aim of the survey is to find the effect of consuming carob flour on the blood lipid profile in adults. A total of 20 adults (35-60 years old, 10 male and 10 female), with high triglycerides (360 mg/dL), and/or total ... -
Erkek Voleybolcularda Kurkumin Kullanımının Kahverengi Yağ Dokusu ve Spor Performansı Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023-01-16)Brown adipose tissue is responsible for regulating thermogenesis and energy metabolism. The aim of this double-blind, randomized, placebo-controlled clinical study, was to determine the effects of curcumin use in male ... -
Farelerde Diyet Yağ Asitleri ve Fruktozun Bazı İnflamatuar Medyatörler ve Yağ Asit Biyosentezi Üzerine Etkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Tamer, F., The Effects of Dietary Fatty Acids and Fructose on Some Inflammatory Mediators and Fatty Acid Biosynthesis in Mice, Hacettepe University Institute of Health Sciences Nutrition and Dietetics Program, Doctor of ... -
Farklı Alüminyum Folyolar Kullanılarak Fırınlanan Çeşitli Et Türlerinde Alüminyum Geçişlerinin Saptanması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)The aim of this research is to determine whether there are differences in terms of aluminium migrations in various meat types, prepared with different marinating methods by using aluminium foils and smart foils, after they ... -
Farklı Beden Kütle Indekslerine Göre Serum Visfatin Düzeyi ile Metabolik Parametreler Arasındaki Ilişki
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)This study was conducted in individuals whose BMIs were different with the purpose of evaluating the relationship between the grade of obesity and serum visfatin, role of serum visfatin in the relation between obesity ... -
Farklı Beden Kütle İndeksine Sahip Kadınların Beslenme Durumunun Bazı İnflamasyon Belirteçleri ile İlişkisinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)This study aims to evaluate the relationship between nutritional status and some biochemical and inflammatory indicators in women aged 20-45 years and with varying body mass index (BMI). This study was carried out in Ankara ... -
Farklı Beslenme Tarama Testleri Kullanılarak Ameliyat Öncesi Gastrointestinal Sistem Kanserli Hastaların Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)This study was conducted in a total of 110 patients,46 female (41.8%) and 64 males (58.2%), aged 19 to 65 years who were admitted to T.R. Ministry of Health Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Oncology Training and Research ... -
Farklı Düzeyde Obstrüktif Uyku Apnesi Olan Bireylerde Beslenme
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)In this study, a total of 84 samples of unpackaged spices (21 black pepper, 21 red pepper, 21 cummin and 21 sumac) which were collected from retail shops in 7 cities of Turkey; Istanbul, Izmir, Ankara, Adana, Samsun, ... -
Farklı İçeriğe Sahip Konserve Balıkların Ağır Metal Düzeylerinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-08)The aim of this study is to determine the fat percentage, humidity, pH level and heavy metal (lead, cadmium, aluminum and arsenic) concentrations of canned fish with different contents offered for sale on the Ankara market ... -
Farklı Mevsimlerde Üretilmiş Dondurmaların Ve Sütlü Buz Ürünlerinin Aflatoksin M1 İçeriklerinin Karşılaştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022-12-06)The presence of Aflatoxin B1 mycotoxin, which is generally produced by Aspergillus species in animal feeds, varies according to the seasons. Exposure of lactating animals to this Aflatoxin B1 results in contamination of ... -
Farklı Pişirme Yöntemleri ve Farklı Yağ Türleri Kullanımının Patateslerin Tahmini Glisemik İndeks Değeri Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)Organization (FAO/WHO) Expert Advisory states that the concept of glycemic index (GI) is a useful tool for selecting carbohydrate-containing foods to maintain health and treat various diseases. The GI value of foods is ... -
Farklı Pişirme Yöntemlerinin Patateslerin Glisemik İndeks Değeri Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)The purpose of this study was to determine the glycemic index values of different cooking methods applied potato foods. The study was conducted over aged between 19-35 years (24 ± 3.81), body mass index between the (18.0-24.99 ... -
Farklı Tür Diyetlerle Beslenen Farelerin İnce Bağırsak Yağ Asidi Kompozisyonlarının Karşılaştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-09-11)The aim of the study was to determinate the changes in intestinal fatty acid composition of mice fed with high fat or high fructose diets. In the beginning of the study, the wash out period; C57BL / 6 type male mice (n = ... -
Farklı Yöntemler ile Enkapsüle Edilen Probiyotiklerin İn Vitro ve İn Vivo Etkinliğinin Belirlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021-12-15)Probiotics have beneficial effects on several diseases although, very few studies evaluate their effects in healthy individuals. This study aimed to evaluate the viability levels of different probiotic species by encapsulation ...