Başlık için Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tez Koleksiyonu listeleme
Toplam kayıt 275, listelenen: 100-119
-
Genç Yetişkin Kadınlarda Motivasyonel Görüşmenin Vücut Ağırlığı ve Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)Motivational interviewing is a client-centered approach that aims to increase individuals' intrinsic motivation and resolve their ambivalence during the process of change. This randomized controlled experimental study was ... -
Gestasyonel Diyabetli Gebelerin Tıbbi Beslenme Tedavisini Etkileyen Etmenlerin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Şahım, T.S. Assessment of the Factors Affecting Medical Nutrition Treatment of Gestational Diabetic Pregnants, Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences Master of Science Thesis in Food Service Systems ... -
Görsel İşaretlerin Bazı Atıştırmalık ve Diyet Ürünlerinin Şeker İçeriği Algısına Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-01)ÇINAR E.N. The Effect of Visual Cues on the Perception of Sugar Content of Some Snacks and Diet Products. Hacettepe University, Institute of Health Sciences, M.Sc. Thesis in Nutritional Sciences Program, Ankara, 2024. It ... -
Hafif Şişman ve Şişman Kadınlarda Demir Yetersizliği Anemisi, Beslenme Örüntüsü ile Kronik İnflamasyon Belirteçleri ve Diyet Tedavisinin Etkinliğinin Belirlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)Obesity is characterized by increased markers of inflammation, which in turn, has been associated with anemia. This study aimed to investigate iron deficiency anemia, the relationship between iron status, dietary intake ... -
Hafif Şişman/ Obez Kadınlarda Yeme Bağımlılığı, Depresyon ve Diyet Kalitesinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017-03-21)This study is aimed to determine the prevalence of food addiction and focused on the assesment of the relationship between food addiction and depression, in the scope of diet quality and body composition in overweight/obese ... -
Hafif Şişman/Obez Psoriyatik Artrit Hastalarında Vücut Ağırlık Yönetimi ve Bilişsel Egzersiz Terapi Yaklaşımının İyileşme Özelliklerine Etkisinin Araştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-02-02)Obesity is one of the most common comorbidities in Psoriatic Arthritis (PsA), an inflammatory arthritis, and is associated with high disease activity, low quality of life, and unfavorable treatment processes. This study ... -
Hematolojik Malignitesi Olan Hastaların Beslenme Durumlarının ve Bazı Biyokimyasal Bulgularının Saptanması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)This study was planned in Başkent Universitiy Department of Hematology to determine the dietary intake, antropometric measurements and some biochemicals parameters of 120 adult patients (19-65 ages) with hematologic ... -
Hematopoietik Kök Hücre Nakli Yapılan Hastalarda Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi ve Beslenmenin Nakil ile İlişkili Parametrelere Etkisinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)In this study, the effects of high dose chemotherapy and stem cell transplantation on the patient’s energy and nutrient intake, anthropometric measurements and nitrogen balance in patients undergoing hematopoietic stem ... -
Hemodiyaliz Hastalarında Diyetin Besin Ögesi İçeriği ve Total Antioksidan Kapasitesi ile Serum Oksidatif Stres İndeksi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)The aim of this study was to assess the relationship between nutrient content, diet diversity and dietary total antioxidant capacity with serum antioxidant indexes (serum TAC, PON1 and ARES) and antioxidant indexes (serum ... -
Hemodiyalize Giren Hastalarda Beslenme Durumu Ile Kas Gücü Arasındaki Ilişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2012)Assessment of Relationship Between Nutritional Status and Handgrip Strength in He -
Hiperkolesterolemili Bireylerde İşlevsel Yoğurt Tüketiminin Serum Lipid Profili Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)Cardiovascular diseases (CVD) and CVD-related deaths are the most common causes of deaths and chronic diseases not only in Turkey, but also in the rest of the world. It has been long known that serum LDL cholesterol ... -
Huzurevi Yaşlılarında Farklı Besin Tüketim Kayıtlari ile Dijital Fotoğraflama Yönteminin Karşılaştırılması.
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Detection of food consumption by digital photography is a recently applied method in the world. In this study, food consumption of elderly people was evaluated by daily food record, 24 hour retrospective food record, food ... -
Huzurevinde Yaşayan Yaşlılarda Beslenme Durumunun Taranması: Tarama Testleri Kıyaslaması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)This study was carried out at Izzet Baysal Elderly Home and Rehabilitation Centre, on a total of 79 elderly subjects, 53 men (67%) and 26 women (33%), with a purpose to determine the nutritional statuses of the elderly ... -
Huzurevlerin'de Yaşlılara Sunulan Beslenme Hizmetlerinin Değerlendirilmesi ve Yaşlıların Beslenme Durumlarının Saptanması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2012)The present study is a descriptive research conducted to evaluate nutritional services and nutritional assessment of institutionalized elderly. Nutritional services and food safety practices were evaluated, hygiene ... -
İnflamatuar Barsak Hastalığı Olan Çocukların Beslenme Durumunun ve Kemik Mineral Yoğunluğunun Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)This cross-sectional study was planned to determine the relationship among disease severity and duration with nutritional status, anthropometric measures, bone mineral density and biochemical assay. The study was conducted ... -
İş Stres Düzeyi, Beslenme Durumu, Diyet Kalitesi ve Bazı Antropometrik Ölçümler Arasındaki İlişki.
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)The aim of the study is to evaluate the relationship between job stress level and nutritional habits, diet quality, some anthropometric measures. The research was conducted with 34 female and 150 male workers aged 20-65 ... -
Juvenil Sistemik Lupus Eritematozus Hastalarının Beslenme Durumları İle Kardiyovasküler Risk Faktörleri ve Serum Adipokin Düzeyleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)In systemic lupus erythematosus (SLE), nutritional therapy has a great importance in the prevention and treatment of complications such as atherosclerosis, dyslipidemia, diabetes, metabolic syndrome and obesity. The aim ... -
Kadınların Diyetle Demir, Folat ve B12 Vitamini Alım Durumlarının Değerlendirilmesine Yönelik Besin Tüketim Sıklığı Anketinin Geliştirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-05-10)The aim of this study is to develop a food frequency questionnaire that can assess women's intake of iron, folate, and vitamin B12 through diet. The developed questionnaire's validity is assessed using 24-hour dietary ... -
Kalp Yetersizliği Hastalarında Vücut Kompozisyonu, Egzersiz Kapasitesi ve Beslenme Durumu
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017-11-09)In this study, it was aimed to assess and compare body composition, exercise capacity and nutrition status of patients with and without heart failure (HF). The study population consist of 33 HF patients (62,7±9,7 years) ... -
Karabuğday Eklenerek Fermente Edilen Bitkisel ve Hayvansal Probiyotik Yoğurtların Fizikokimyasal ve Mikrobiyolojik Özelliklerinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)In recent years, both the fermentation of probiotic yogurts with prebiotic effective pseudocereals and the production of plant based probiotic yogurts are among the considerable research topics. In this field , studies ...