Yayın tarihi için Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tez Koleksiyonu listeleme
Toplam kayıt 275, listelenen: 61-80
-
Sağlıklı Bireylerde Bitter Çikolatanın Kan Glikoz ve İnsülin Düzeyleri Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)This study was conducted to compare blood glucose and insulin levels after consumption of milk (MC) and dark (DC) chocolate. Fifteen healthy individuals who had ideal body weights participated in the study. Frequency ... -
Farklı Pişirme Yöntemlerinin Patateslerin Glisemik İndeks Değeri Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)The purpose of this study was to determine the glycemic index values of different cooking methods applied potato foods. The study was conducted over aged between 19-35 years (24 ± 3.81), body mass index between the (18.0-24.99 ... -
KKTC Güzelyurt Bölgesinde Üretilen Zeytinyağı ile Olası Ağır Metal Alımı Arasındaki İlişkiyi İncelemeye Yönelik Bir Çalışma
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)This study was planned to examine the possible heavy metal intake from olive oils produced in Guzelyurt area, TRNC. It was aimed to assess the concentrations of Cr, Fe, Co, Ni, Cu, Zn, As, Cd, and Pb in olive oil produced ... -
Üniversite Öğrencilerinde Uyku Süresi ile Diyet Kalitesi ve Obezite Arasındaki Ilişki
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)We aimed to examine the relationship between sleep duration and anthropometric measurements and diet quality among 19-30 years old individuals studying in Hacettepe University in Ankara. This study was conducted on 202 ... -
Farklı Beslenme Tarama Testleri Kullanılarak Ameliyat Öncesi Gastrointestinal Sistem Kanserli Hastaların Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)This study was conducted in a total of 110 patients,46 female (41.8%) and 64 males (58.2%), aged 19 to 65 years who were admitted to T.R. Ministry of Health Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Oncology Training and Research ... -
Kemoterapi Alan Kanserli Çocuklarda Oral Mukozit Gelişimi ve Beslenme Durumu Ilişkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)This study was planned and conducted to evaluate the effect of chemotherapy on development of mucositis and its association with nutritional status in hospitalized children treated with chemotherapy. Sixty patients, who ... -
Adölesanlarda Televizyon, Bilgisayar/Video Oyunu gibi Medya Kaynaklarının Kullanımı ile Besin Tüketim Durumu Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Kartal, F. Assessment of Relationship between Usage of Media Resources such as Television, Computer/Video Game and Food Consumption in Adolescents. Hacettepe University Institute of Medical Sciences, Dietetic Program, ... -
Ramazanda ve Tatil Dönemlerinde Egzersiz Yapan ve Yapmayan Bireylerin Antropometrik Ölçümlerindeki Değişimlerin Saptanması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Tutumlu, H. Effects of Ramadan and Holiday Season on Anthropometric Measurements of Exercising and Non-Exercising Individuals. Hacettepe University, Health Sciences Institute, Nutrition Sciences Program, Master Thesis, ... -
Koroner Arter Hastalarında Beslenme Durumu ile Serum Asimetrik Dimetil Arjinin (ADMA) Düzeyi Arasındaki İlişki
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Serum ADMA level is a factor to determine cardiovascular diseases (CVD). It is hypothesized that individual nutritional status, dietary quality and dietary antioxidant composition may play a role in regulation of serum ... -
Bir Medya Kurumunda Çalışanlarda Beslenme ve İş Stres Durumlarının Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)The aim of this study was to determine the relationship between nutritional behaviours, nutritional status, anthropometric measurements and stress levels and stress status of media workers in a media institution. The sample ... -
Bariatrik Cerrahi Hastalarında Beslenme ve Davranış Tutumu Üzerine Ölçek Geliştirme
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Çelik, E., Scale Development on the Nutrition and Behavior Attitudes in Bariatric Surgery Patients. Hacettepe University Institute of Health Sciences MSc Thesis in Dietetics, Ankara, 2017. This study was held to develop a ... -
Non-Alkolik Yağlı Karaciğer (NAYKH) Hastalığı Olan Bireylerde Doymuş Yağı Azaltılmış Diyetin İnflamasyon Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Erdem N.B., Effect of Reduced Saturated Fatty Acid Diet on Inflammation in Non-AlcoholicFatty Liver Disease (NAFLD), Hacettepe University Institue of Health Sciences of Nutritional Sciences, Master of Sciences Thesis, ... -
Yetişkin Kanserli Hastalarda Diyetin Toplam Antioksidan Kapasitesinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Yeniçağ, R., Assessment of the Dietary Total Antioxidant Capacity in the Adult Cancer Patients, Hacettepe University Faculty of Pharmacy Department of Nutritional Sciences Masters Degree Thesis, Ankara, 2017. The aim of ... -
Kolelitiazisli Hastaların Beslenme Durumları ve Bazı Biyokimyasal Bulguların Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Yalcintas, EB. Analysis of Nutritional Status of Patients with Cholelithiasis and Some Biochemical Symptoms. Hacettepe University Institute of Health Sciences, Master of ScienceThesis in Dietetics Programme, Ankara, 2017. ... -
Alıç ve Enginar Ekstraktının Heterosiklik Aromatik Aminlerin Oluşumu Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Tengilimoglu Metin, M.M., The Effect of Hawthorn and Artichoke Extract on the Formation of Heterocyclic Aromatic Amines, Hacettepe University Institute of Health Sciences PhD. Thesis in Nutrition and Dietetics, Ankara, ... -
Ankara İlinde Yaşayan Yaşlı Bireylerde Mevsimsel Değişimin Beslenme Durumu, Fiziksel Aktivite Düzeyi ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Seasonal variations affect health and nutritional status, and mortality and/or morbidity in elderly. This study was conducted with 31 patients, over 65 years old, who applied to Geriatrics Department of Gülhane Military ... -
Farklı Alüminyum Folyolar Kullanılarak Fırınlanan Çeşitli Et Türlerinde Alüminyum Geçişlerinin Saptanması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)The aim of this research is to determine whether there are differences in terms of aluminium migrations in various meat types, prepared with different marinating methods by using aluminium foils and smart foils, after they ... -
Fenilketonürili Bireylerde Diyet Fenilalanin Toleransının Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Lifelong dietary treatment with early diagnosis is the most optimal treatment of phenylketonuria. Low phenylalanine diet is challenging, multifaceted and requires lifelong adherence. There are few number of studies about ... -
FODMAP Alımını İçeren Besin Tüketim Sıklığı Anketinin Türk Toplumuna Uyarlanması ve Validasyonu
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)This research was done to adapt food frequency questionnaire that includes fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols (FODMAP) for Turkish society and assess the validity and reproducibility ... -
Farelerde Diyet Yağ Asitleri ve Fruktozun Bazı İnflamatuar Medyatörler ve Yağ Asit Biyosentezi Üzerine Etkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Tamer, F., The Effects of Dietary Fatty Acids and Fructose on Some Inflammatory Mediators and Fatty Acid Biosynthesis in Mice, Hacettepe University Institute of Health Sciences Nutrition and Dietetics Program, Doctor of ...