Yayın tarihi için Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tez Koleksiyonu listeleme
Toplam kayıt 284, listelenen: 161-180
-
Anne Sütünün ve Yenidoğanın İntestinal Mikrobiyotasının Maternal Beslenme İle İlişkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Ede, G., The Relationship Between Maternal Nutrition and Microbiota of Human Breast Milk and Newborn's Intestine, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences, Department of Nutrition and Dietetics Doctor of ... -
Diyet Polikliniğine Başvuran Kanserli Hastaların Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Akren Özkazanç M. Evaluatıon of Nutrıtıonal Status of Cancer Patıents Attendıng Dıet Polyclınıc. Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Dietetic Program, Master’s Thesis, Ankara, 2019. Cancer is a major ... -
CD36 ve Lipid Peroksidasyonuna Diyetle Alınan Tekli Doymamış Yağ Asitleri, Doymuş Yağ Asitleri Ve Fruktozun Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)ABSTRACT YALÇİMİN ÖCAL, H., The Effect of Dietary Monounsaturated Fatty Acids, Saturated Fatty Acids and Fructose on CD36 and Lipid Peroxidation, Hacettepe University, Institute of Graduate School, Nutrition Sciences ... -
Bariatrik Cerrahi Geçiren Hastalarda Bağırsak Mikrobiyotası ve Metabolik Parametreler Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)This study was planned as a case study to examine the effects of obesity and bariatric surgery on nutrition, metabolic parameters and gut microbiota. The data of the research was conducted from 15 patients who had bariatric ... -
Yetişkin Kadınlarda Yeme Bozukluklarında Dikotomi Düşünce (Dteds) Ölçeğinin Beslenme Durumu ile İlişkisinin Saptanması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Kütahya, G. Determination of the Relationship Between Nutritional Status and Dichotomous Thinking in eating Disorders Scale (DTEDS) in Adult Women. Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Community Nutrition ... -
Toplu Beslenme Sistemleri Çalışanlarına Yönelik Besin Güvenliği Eğitiminin Çalışanların Besin Güvenliği Bilgi Düzeyler ve Davranışları Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)İnalkaç, T.N, Effect of Food Safety Training on Food Handler’s Food Safety Knowledge and Attıtudes, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences Food Service System Programme Master Thesis, Ankara, 2019. The aim ... -
Anne Otonom Seviyesinin 0-5 Yaş Grubu Bebek ve Çocuklarda Beslenme ve Antropometrik Ölçümlere Etkisinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)An Investigation of the Effect of Mother’s Autonomy Level on Nutrition and Anthropometric Measurements of 0-5 Years Age Group Infants and Children, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences Nutritional Sciences ... -
Beden Kütle İndeksi Farklı Yetişkin Kadınlarda Yeme Tutumu Ve Beslenme Durumu Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)This study was conducted on evaluating the relation between nutritional status and eating attitudes in 155 women with different body mass index levels aged from 19 to 64 who admitted to a family health center in Ankara. ... -
Diyetle Alınan Doymuş Yağ Asitleri veya Fruktozun Böbrek ve Kalpte Bazı Pro-İnflamatuar Sitokinler Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)In recent years, it has been hypothesized that dietary high consumption of fructose or saturated fatty acids may play a role in the aetiology of chronic diseases by activating the pro-inflammatory mechanisms in blood and ... -
Çölyak Hastalığı Olan Çocuklarda Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Celiac disease (CD) is an autoimmune inflammatory condition of the small intestinal, triggered by ingestion of gluten in susceptible individuals. The only treatment for celiac disease (CD) is a lifelong gluten free diet. ... -
Multiple Skleroz Hastalarının Serum D Vitamini ve Kalsiyum Düzeylerinin Sağlıklı Bireylerle Karşılaştırılması ve Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Multiple Sclerosis (MS) is a chronic and inflammatory disease of the Central Nervous System (CNS). The aim of this study was to compare MS and healthy individuals in terms of serum calcium (Ca) and vitamin D levels, ... -
Obez ve Obez Olmayan Annelerin Mature Anne Sütü Yağ Asidi Kompozisyonlarının Karşılaştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)The aim of this study was to compare the fatty acid composition of foremilk and hindmilk at obese and normal weight mothers. Additionally, we were aimed to investigate the relationship between the effects of maternal diet, ... -
Sporcuların Besin Seçimlerinin Beden İmajı ve Yeme Davranışına Göre Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Athletes are defined as a group of consumers with special dietary needs. The aim of this study is to determine; the factors that athletes generally pay attention to, the differences in athletes' food choice behavior in ... -
Tip 2 Diyabet ve İnsülin Direnci Olan Bireylerde Beslenme ve Egzersiz Tedavisinin Bazı Serum Miyokin ve Adipokin Düzeyleri Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)The aim of the present study is to investigate the changes in anthropometric and biochemical parameters, serum irisin, FGF21, FSTL1, visfatin, and Metrnl levels in response to diet and exercise in T2D and insulin resistant ... -
Gastrointestinal Kanserli Hastalarda Preoperatif Dönemde Beslenme Durumunun ve Malnutrisyonun Değerlendirmesinde Farklı Yöntemlerin Karşılaştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)This study was conducted in Sivas Cumhuriyet University Health Services Application and Research Hospital between February and August 2011. The study was carried out on a total of 81 volunteer patients, aged 19 years and ... -
Anne Sütünün Osteopontin Düzeyleri ile Maternal Beslenme ve Bebek Sağlığı Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-02)Osteopontin (OPN) is a glycosylated phosphoprotein. Eighty-five subjects who have their routine check-up visits at Hacettepe University Faculty of Medicine Ihsan Dogramaci Children's Hospital Social Pediatrics Unit ... -
Yeni Zelanda Frenk Üzümü Özütü Tüketiminin Dinlenim ve Egzersiz Sırasında Substrat Oksidasyonu ve Kardiyovasküler Yanıtlara Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-20)New Zealand Blackcurrant (NZBC) is a high anthocyanin content fruit. It has been shown that 7-day intake of NZBC extract increase fat oxidation and improve cardiovascular responses but it is not known optimal duration and ... -
Şizofreni Hastalarında Diyetin Toplam Antioksidan Kapasitesinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-17)Özüağ, G., Evaluation of Dietary Total Antioxidant Capacity in Patients with Schizophrenia, Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences Community Nutrition Programme, Master of Sciences Thesis, Ankara, 2019. ... -
Depresyon Hastalarında Beslenme İle İlintili Kan Çinko ve Bakır Düzeylerinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-18)Yurtseven K. Zinc and Copper Levels in Blood Between the Depressive Patients Related with Nutrition. Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Nutrition Sciences Program, Master’s Thesis, Ankara, 2019. ... -
Piyasada Satılan Bazı Glutensiz Ekmeklerin Glisemik İndeks Değerlerinin Belirlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-24)The use of gluten-free products have became widespread in recent years, however, the information about the nutritional values and glycemic effects of these products is very limited. This study aimed to determine the glycemic ...