Başlık için Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tez Koleksiyonu listeleme
Toplam kayıt 275, listelenen: 160-179
-
Obez Bireylerde Kahvaltının Glisemik İndeks ve Glisemik Yükünün İştah ve Tokluk Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-31)The purpose of this study is to evaluate the association between low or high glycemic index (GI) and glycemic load (GL) breakfast and blood glucose regulation, satiety, changing interest to different tastes and low food ... -
Obez Kadınlarda Probiyotik Kullanımının Ağırlık Kaybı, Vücut Yağ Oranı ve Antropometrik Ölçümler Üzerine Etkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Obesity, which causes many diseases, is an important public health problem. Studies on the use of probiotics in the treatment of obesity have gradually increased in recent years. This is a randomly controlled, synchronously ... -
Obez ve Normal Ağırlıktaki Adolesanların Serum Vitamin D Düzeyleri ile Beslenme Durumları ve Biyokimyasal Parametreler Arasındaki İlişkinin Karşılaştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2012)The case-control study was planned and implemented with the purpose of determining theserum 25-hydroxy vitamin D level of healthy and obese adolescents and determining the dietary and environmental factors which may ... -
Obez ve Obez Olmayan Annelerin Mature Anne Sütü Yağ Asidi Kompozisyonlarının Karşılaştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)The aim of this study was to compare the fatty acid composition of foremilk and hindmilk at obese and normal weight mothers. Additionally, we were aimed to investigate the relationship between the effects of maternal diet, ... -
Obez ve Obez Olmayan Annelerin Mature Anne Sütü Yağ Asidi Kompozisyonlarının Karşılaştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)The aim of this study was to compare the fatty acid composition of foremilk and hindmilk at obese and normal weight mothers. Additionally, we were aimed to investigate the relationship between the effects of maternal diet, ... -
Obezite ve Hafif Şişmanlığın Değerlendirilmesinde Vücut Cüssesinin önemi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Obesity, which is defined as abnormal or excessive accumulation of fat in adipose tissues in a way that disrupts human health, is among the most important health problems of our time. The aim of this study was to show that ... -
Obezitede FTO Gen Varyantlarının Diyet Bileşenleri ile İlişkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021-02-18)The interactions of FTO gene variants with diet and other lifestyle habits on obesity indicators have attracted attention in recent years. Evidences from studies conducted in different populations are important for ... -
Organik Asidemili ve Üre Döngüsü Bozukluğu Olan Hastalarda Beslenme Durumu, Metabolik Kontrol ve Büyümenin İzlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)In patients with organic acidemia and urea cycle disorders, a diet restricted to natural protein and the use of amino acid mixtures when necessary are the basis of treatment. Patients having natural protein-restricted diet ... -
Oruç Tutan Bireylerde Serum FGF21 Düzeylerinin, Beslenme Durumunun ve Bazı Antropometrik Ölçümlerin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-01-05)The aim of this study was to determine the effects of hunger on serum Fibroblast Growth Factor 21 (FGF21) levels, nutritional status and anthropometric measurements of adult males during fasting. FGF21 is a significant ... -
Özel Bir Beslenme Danışmanlık Merkezine Başvuran Obez Kadınların Öz Yeterlilik ve Beslenme Durumlarının Vücut Ağırlığı Yönetimi Programı ile Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)This research has been conducted to evaluate the relationship between the weight management program and the self-efficacy and nutritional status of obese women, aged between 32 and 51 years applied to a private nutrition ... -
Piyasada Satılan Bazı Glutensiz Ekmeklerin Glisemik İndeks Değerlerinin Belirlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-24)The use of gluten-free products have became widespread in recent years, however, the information about the nutritional values and glycemic effects of these products is very limited. This study aimed to determine the glycemic ... -
Piyasadaki Farklı Yoğurt Türlerinin Aflatoksin M1 Düzeylerinin Belirlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017) -
Polikistik Over Sendromu Olan Kadınların Diyet Glisemik Indeksi ve Yükü ile Obezite Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)Polycystic ovary syndrome (PCOS) is a common endocrine disorder in adolescents and reproductive age women. This study was conducted on 65 female premenopausal patients, aged over 18 years who are diagnosed with PCOS and ... -
Postmenopozal Kadınlarda Besin Tüketimi, Vücut Bileşimi ve Bazı Biyokimyasal Parametreler Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-07-16)Demirtaş, E.M., Assesment of the Relationship between Nutritional Status, Body Composition and Some Biochemical Parameters of Postmenopausal Women, Hacettepe University Institute of Health Sciences Community Nutrition ... -
Prebiyotik, Probiyotik ve Sinbiyotiklerin, Kısa ve Uzun Dönemde Tokluk ve Besin Tüketim Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Prebiotics and probiotics are thought to play a role in appetite control and body weight regulation; but little is known about this topic. This study was planned to examine the effects of prebiotic and probiotics on short ... -
Prediyabetik Bireylerin Diyet Glisemik İndeksi ve Glisemik Yükü ile Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)The aim of this study was to compare the nutritional status of healthy and prediabetic individuals and to evaluate the relationship between diet quality and dietary glycemic index and glycemic burden. In this study, 100 ... -
Prematüre Telarşlı Çocukların Besin Tüketim Durumları ve İştah ile ilgili Parametrelerin Değerlendirmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022-01-26)In recent years, the decline in the average age of puberty has important public health, clinical, and social implications. The aim of the present study is to determine the nutritional status and appetite-related peptids ... -
Premenstrual Sendromda Beslenme Durumu ve Yeme Tutumunun Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)The objective of this study was to examine the role of diet in premenstrual syndrome (PMS) and to determine nutritional status, food preference, eating attitude and also parameters related to diet such as anthropometri ... -
Profesyonel Voleybolcularda Serum 25(Oh)D Vitamini Düzeyi İle Beslenme Durumu ve Fiziksel Performans İlişkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-25)In this study, we aimed to determine the relationship between serum 25(OH)D levels and dietary factors, body composition, physical performance, and inflammatory/oxidative stress markers in elite volleyball players. Forty-seven ... -
Ramazanda ve Tatil Dönemlerinde Egzersiz Yapan ve Yapmayan Bireylerin Antropometrik Ölçümlerindeki Değişimlerin Saptanması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Tutumlu, H. Effects of Ramadan and Holiday Season on Anthropometric Measurements of Exercising and Non-Exercising Individuals. Hacettepe University, Health Sciences Institute, Nutrition Sciences Program, Master Thesis, ...