Tür "info:eu-repo/semantics/doctoralThesis" Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tez Koleksiyonu için listeleme
Toplam kayıt 92, listelenen: 61-80
-
Multiple Skleroz Hastalarının Serum D Vitamini ve Kalsiyum Düzeylerinin Sağlıklı Bireylerle Karşılaştırılması ve Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Multiple Sclerosis (MS) is a chronic and inflammatory disease of the Central Nervous System (CNS). The aim of this study was to compare MS and healthy individuals in terms of serum calcium (Ca) and vitamin D levels, ... -
Obez Bireylerde Kahvaltının Glisemik İndeks ve Glisemik Yükünün İştah ve Tokluk Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-31)The purpose of this study is to evaluate the association between low or high glycemic index (GI) and glycemic load (GL) breakfast and blood glucose regulation, satiety, changing interest to different tastes and low food ... -
Obez Kadınlarda Probiyotik Kullanımının Ağırlık Kaybı, Vücut Yağ Oranı ve Antropometrik Ölçümler Üzerine Etkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Obesity, which causes many diseases, is an important public health problem. Studies on the use of probiotics in the treatment of obesity have gradually increased in recent years. This is a randomly controlled, synchronously ... -
Obezitede FTO Gen Varyantlarının Diyet Bileşenleri ile İlişkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021-02-18)The interactions of FTO gene variants with diet and other lifestyle habits on obesity indicators have attracted attention in recent years. Evidences from studies conducted in different populations are important for ... -
Organik Asidemili ve Üre Döngüsü Bozukluğu Olan Hastalarda Beslenme Durumu, Metabolik Kontrol ve Büyümenin İzlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)In patients with organic acidemia and urea cycle disorders, a diet restricted to natural protein and the use of amino acid mixtures when necessary are the basis of treatment. Patients having natural protein-restricted diet ... -
Polikistik Over Sendromu Tanılı Kadın Bireylerde Diyetin İnflamatuar İndeksinin CD36 ve Kardiyometabolik Risk Faktörleri Üzerine Etkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-06)This study was planned and conducted to investigate the effects of dietary inflammatory index (DII) on CD36 and cardiometabolic risk factors in women with polycystic ovary syndrome (PCOS). The research was carried out on ... -
Prebiyotik, Probiyotik ve Sinbiyotiklerin, Kısa ve Uzun Dönemde Tokluk ve Besin Tüketim Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Prebiotics and probiotics are thought to play a role in appetite control and body weight regulation; but little is known about this topic. This study was planned to examine the effects of prebiotic and probiotics on short ... -
Prematüre Telarşlı Çocukların Besin Tüketim Durumları ve İştah ile ilgili Parametrelerin Değerlendirmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022-01-26)In recent years, the decline in the average age of puberty has important public health, clinical, and social implications. The aim of the present study is to determine the nutritional status and appetite-related peptids ... -
Profesyonel Voleybolcularda Serum 25(Oh)D Vitamini Düzeyi İle Beslenme Durumu ve Fiziksel Performans İlişkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-25)In this study, we aimed to determine the relationship between serum 25(OH)D levels and dietary factors, body composition, physical performance, and inflammatory/oxidative stress markers in elite volleyball players. Forty-seven ... -
Ratlarda Maternal Obezite ve Taurin Suplementasyonunun Gebelik, Fetal Büyüme ve Gelişim Üzerine Etkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020-07-06)Kabasakal Çetin, A. The Effects of Maternal Obesity and Taurine Supplementation on Pregnancy, Fetal Growth and Development. Hacettepe University Graduate School of Health Sciences, Nutrition and Dietetics Program, Doctoral ... -
Sağlıklı Bireylerde Geleneksel Üzüm İçeceği Hardaliyenin Serum Antioksidan ve Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)Hardaliye is a traditional, fermented, and alcohol-free beverage that its own history spans hundred of years. Hardaliye is a grape beverage considered to have antioxidative effects as a potential source of bioactive ... -
Sağlıklı ve Obez Bireylerde Hindistan Cevizi Yağı ve Zeytinyağı Alımının Açlık ve Tokluk Üzerine Akut Etkilerinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Obesity is an important health problem worldwide and it is associated with cardiovascular diseases, diabetes and some types of cancers. Studying the effects of food on hunger and satiety is important for maintaining appetite ... -
Sonik Hedgehog Ekspresyonunun Tat Duyarlılığı ve Besin Alımına Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)This study investigated the effect of sonic hedgehog expression on taste sensitivity and food intake, with 46 subjects aged 19-44 who did not smoke or suffer from any chronic or metabolic diseases. Preliminary research ... -
Sporculara Yönelik Beslenme Eğitimi Modülleri Oluşturma: “M-Öğrenme” Uygulama Örneği
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)Nutrition plays an important role in athlete’s performance. Professional guides are needed for the athletes in order to perform the proper nutrition practices. In this study, it is aimed to create education modules containing ... -
Şişman Kadınlarda Farklı Protein İçerikli Diyetlerin Beslenme Durumu ve Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)The aim of this study was to evaluate the general nutritional habits, nutritional and physical activity status of the women and to evaluate the effect of high protein and control diet on inflammatory markers, some biochemical ... -
Tip 1 Diyabetli Adölesanlarda Protein ve Yağların Postprandiyal Glisemik Yanıta Etkisi ve Bu Yanıtın İnsülin Rejimiyle Yönetiminin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)This study was designed as a mono-center, randomized single-blind study with regards to insulin, and conducted on 11 participants aged between 12-18 with Type 1 diabetes using continuous subcutaneous insulin infusion (CSII) ... -
Tip 1 Diyabetli Bireylerde Kahvaltıda Alınan Karbonhidrat Miktarı ve Türünün Öğün Sonrası Kan Glukozu Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023-07-07)Carbohydrates are the most important essential nutrient that affects postprandial glycemic response. In this study, which was conducted with the participation of 19-24 aged 14 individuals with type 1 diabetes who received ... -
Tip 1 Diyabette Diyet Proteinlerinin ve Yağlarının Kan Glukozu Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)The present study was conducted to determine the effects of dietary proteins and fats on blood glucose and the effects of fat-protein counting in addition to carbohydrate counting for calculating prandial insulin dosage ... -
Tip 2 Diyabet ve İnsülin Direnci Olan Bireylerde Beslenme ve Egzersiz Tedavisinin Bazı Serum Miyokin ve Adipokin Düzeyleri Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)The aim of the present study is to investigate the changes in anthropometric and biochemical parameters, serum irisin, FGF21, FSTL1, visfatin, and Metrnl levels in response to diet and exercise in T2D and insulin resistant ... -
Tip 2 Diyabetli Bireylerde Diyetin Fitokimyasal İçeriğinin ve Total Antioksidan Kapasitesinin Serum FGF21 Seviyesi Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)Dietary phytochemicals and total antioxidant capacity of diet are thought to have positive effects in type 2 diabetes mediated by oxidative stress and it has been discussed recently that fibroblast growth factor 21 (FGF21) ...