dc.contributor.advisor | Çoban, Sevgi | |
dc.contributor.author | Kaşık, Hilal | |
dc.date.accessioned | 2024-06-10T09:06:20Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.date.submitted | 2024-05-27 | |
dc.identifier.citation | KAŞIK, Hilal. Dijitalleşmenin Meslek Üzerindeki Etkisi: Diyetisyenler Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2024. | tr_TR |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11655/35026 | |
dc.description.abstract | This research aims to understand how the digitalization process is experienced in professional and working life and how the dietitian profession and working conditions have been transformed in this process. The role of digital tools and digital platforms in the professional and working lives of dietitians was investigated. Qualitative research method was used in the study and in-depth interviews were conducted with 23 dietitians who actively use digital tools and digital platforms in their professional and working lives, accompanied by a semi-structured questionnaire. In the research using MAXQDA 2024 analysis program, the data were analyzed using thematic analysis technique. The theoretical framework of the research was built using the theoretical and conceptual framework of digital sociology. As a result of the research, two main themes were reached. In the theme of the construction of professional identity and digitalization process, it was seen that digital tools and digital platforms play an important role in the construction of the dietitian profession and professional identity, and that the acquisition and maintenance of digital skills in professional life leads to advantages in the job market. In the theme of digitalization of working conditions, it was concluded that digitalization transforms the working conditions of dietitians; digital labor, emotional labor processes are experienced in working life and the labor process is digitalized. Within the framework of the themes reached in the research, it was concluded that digital tools and digital platforms.
Keywords: Digitalization, Dietetics, Digital Transformation, Profession | tr_TR |
dc.language.iso | tur | tr_TR |
dc.publisher | Sosyal Bilimler Enstitüsü | tr_TR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | tr_TR |
dc.subject | Dijitalleşme | tr_TR |
dc.subject | Diyetisyenlik | |
dc.subject | Dijital dönüşüm | |
dc.subject | Meslek | |
dc.title | Dijitalleşmenin Meslek Üzerindeki Etkisi: Diyetisyenler Örneği | tr_TR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/masterThesis | tr_TR |
dc.description.ozet | Bu araştırma dijitalleşme sürecinin meslek ve çalışma hayatında nasıl deneyimlendiğini, bu süreçte diyetisyenlik mesleğinin ve çalışma koşullarının nasıl bir dönüşüm yaşadığını anlamayı amaçlamaktadır. Diyetisyenlerin meslek ve çalışma hayatlarında dijital araçların ve dijital platformların nasıl bir rol oynadığı araştırılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış, meslek ve çalışma hayatlarında dijital araçları ve dijital platformları aktif bir şekilde kullanan 23 diyetisyenle yarı yapılandırılmış soru formu eşliğinde derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. MAXQDA 2024 analiz programı kullanılan araştırmada, veriler tematik analiz tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Dijital sosyolojinin kavramsal ve kuramsal çerçevesi kullanılarak araştırmanın teorik çerçevesi inşa edilmiştir. Araştırma sonucunda iki ana temaya ulaşılmıştır. Mesleki kimliğin inşası ve dijitalleşme süreci temasında, diyetisyenlik mesleği ve mesleki kimliğin inşasında dijital araçların ve dijital platformların önemli bir rol oynadığı ve meslek hayatında dijital becerilerin kazanımı ve sürdürülmesinin iş piyasasında avantajlara yol açtığı görülmüştür. Çalışma koşullarının dijitalleşmesi temasında ise dijitalleşmenin diyetisyenlerin çalışma koşullarını dönüştürdüğü; dijital emek, duygusal emek süreçlerinin çalışma hayatında deneyimlendiği ve çalışmanın, emek sürecinin dijitalleştiği sonucuna varılmıştır. Araştırmada ulaşılan temalar çerçevesinde dijital araçların ve dijital platformların diyetisyenlik mesleğinin ve çalışma hayatının önemli bir parçasına dönüştüğü; mesleki kimliğin inşasında ve çalışma koşullarının dijitalleşmesinde önemli bir rol oynadığı görülmüştür. Bunun yanı sıra görüşme gerçekleştirilen katılımcıların deneyimlerinden hareketle dijitalleşme sürecinin meslek ve çalışma hayatına avantajlarının yanı sıra dezavantajlarının da olduğu gözlemlenmiştir. Araştırma sonuçları dijital dönüşümü meslek ve çalışma hayatlarında deneyimleyen diyetisyenlerin, mesleğin bugünkü konumunda dijital araçların ve dijital platformların aktif bir rol oynadığını ve mesleğin geleceğinde de bu rolün devam edebileceğini ortaya koymuştur.
Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Diyetisyenlik, Dijital dönüşüm, Meslek | tr_TR |
dc.contributor.department | Sosyoloji | tr_TR |
dc.embargo.terms | Acik erisim | tr_TR |
dc.embargo.lift | 2024-06-10T09:06:20Z | |
dc.funding | Yok | tr_TR |