Periodontoloji
Göster/ Aç
Tarih
2010Yazar
Çağlayan, Gürhan
Aşan, Esin
Külekçi, Güven
vd., ...
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
20. yüzyılda temel ve uygulamalı tıp dallarında büyük gelişmeler meydana gelmiştir. Tababette meydana gelen gelişmeler periodontal hastalıkların sebepleri ve tedavilerinde son derece hızlı gelişmeler sağlamıştır. Ülkemizde ise üniversite reformunun yapıldığı 1933 yılından 1970 yılına kadar periodontoloji ile ilgili çalışmalar genel olarak tababetteki gelişmelerin gerisinde kalmıştır.
1946 yılında A.B.D'de periodontoloji ihtisas dalı olarak -abul edilmiştir. 1970 yılından sonra ülkemiz diş hekimliği fakültelerinde periodontoloji bölümleri kurulmaya ve lisans ve lisansüstü (mezuniyet sonrası) doktora program- arı oluşturulmaya başlanmıştır.
Periodontoloji bölümünün kurulmasında Hacettepe üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi Dekanı rahmetli Prof. Dr. Erdem Yarkut'un olağanüstü misyon (özgörev) ve vizyon (öngörü) anlayışı son derece önemli rol oynamış, lisans ve lisansüstü programlarının hızla üniversite yöne- tim kurullarından geçirilmesini sağlamıştır.
Muhterem hocamız Prof.Dr. Peker Sandallı olağanüstü çalışma temposu ve etkinliği ile 1970 yılında Türk Peri- :3ontoloji Derneğini (TPD) kurarak Türk periodontolojisi- nin uluslararası nitelik ve nicelik kazanmasını sağlamıştır. Peker Sandallı ve muhterem eşi Tülin Sandallı hanımefendi ülkemizde TPD çalışmalarını bütün gayretleriyle desteklerken uluslararası alanda son derece başarılı ve sefire görevlerini yerine getirmişler, TPD'nin kuruluşunun 20. yılı olan 1990'da International Academy of Perdontology (IAP, Uluslararası Periodontoloji Akademisi) Kongresi'nin istanbul'da yapılmasını sağlamışlardır. Kongrede dünyanın en iyi uzmanları ile genç Türk araştırıcıları bir araya gelerek çağdaş gelişmelere katkı sağlamışlardır.
Klinik periodontoloji ülkemizde hızla gelişirken temel tıp dalları başta olmak üzere tıp fakültelerinin muhterem öğretim üyeleri laboratuvarlarını ve kliniklerini periodontoloji i araştırmacılarına açarak olağanüstü destek olmuşlardır, Türk periodontolojisinin gelişmesine, uluslararası alanda yer almasında son derece önemli katkıda bulunmuşlardır. Tıp fakülteleri öğretim üyelerine her tür güçlüğü yenerek sunmuş oldukları imkanlardan dolayı edilerine ne kadar teşekkür etsek azdır. 20. yüzyılda temel ve uygulamalı tıp dallarında büyük ge- işmeler meydana gelmiştir. Tababette meydana gelen gelişmeler periodontal hastalıkların sebepleri ve tedavilerinde son derece hızlı gelişmeler sağlamıştır. Ülkemizde ise üniversite reformunun yapıldığı 1933 yılından 1970 yılına kadar periodontoloji ile ilgili çalışmalar genel olarak tababetteki gelişmelerin gerisinde kalmıştır.