Başlık için Sağlık Bilimleri Fakültesi listeleme
Toplam kayıt 1291, listelenen: 1283-1291
-
YÜKSEK YAĞLI-YÜKSEK FRUKTOZLU DİYETLE BESLENEN SIÇANLARDA WHEY PROTEİNİNİN KARACİĞER YAĞLANMASI VE İNFLAMASYON PARAMETRELERİ İLE BAĞIRSAK GEÇİRGENLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-05)In recent years, the effects of various functional foods containing bioactive nutrients on the prevention and treatment of Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD), an important public health problem, have been one of the ... -
Yürütücü İşlev Performans Testi'nin Şizofrenili Bireylerde Türkçe'ye Uyarlanmasının Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020)This research was planned to adapt the Executive Function Performance Test (EFPT), which evaluates the executive functions of individuals, to Turkish and to examine the validity and reliability of individuals diagnosed ... -
Yüzücülerde Kas Yorgunluğunun Skapular Kinematiğe ve Fonksiyonelliğe Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Özyılmaz U. U, The Effect of Muscle Fatigue on Scapular Kinematics and Functionality in Swimmers, Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Sports Physiotherapy Program, Master of Science Thesis, Ankara, 2018. ... -
Zayıflama Diyeti Alan Metabolik Sendrom Hastalarında Biyokimyasal ve Antropometrik Değişkenler ile CD36 Düzeyi Arasındaki İlişki
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)This study was planned to evaluate the effect of weight loss diet on biochemical and anthropometric variables and CD36 level on 80 patients with newly diagnosed metabolic syndrome (MetS) who started weight loss diet. The ... -
Zayıflama Diyeti Uygulayan Bireylerin Menü Etiketleri ile İlgili Algıları, Öğün Seçimlerindeki Tutum ve Davranışlarının İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)Menu labeling is a strategy for prevention of obesity and diet related diseases with aiming to help consumers choose healthier foods on the basis of the provided nutritional information in food services' menu items such ... -
Zeytin Yaprağı Ekstraktının Somon Balığında Heterosiklik Aromatik Aminlerin Oluşumu Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Heterocyclic aromatic amines (HCA) are mutagenic and carcinogenic compounds that are formed at low levels (ng / g) by cooking protein-rich foods such as meat and fish. These compounds play an important role in the etiology ... -
Zihinsel Yorgunluk Sonrası Zorlu Bilişsel Görevde Statik Dengenin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)ERCAN YILDIZ, S., Investigation of Static Balance In A Challenging Cognitive Task After Mental Fatigue, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences Audiology and Speech Disorders Programme Doctor of Philosophy ... -
Zon 3-7 Ekstansör Mekanizma Yaralanmalarında Göreceli Hareket Ortezi Kullanımı
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)The study was planned to examine the effect of relative motion orthosis on range of motion and hand function in zone 3-7 extensor mechanism injuries. Inclusion criteria for individuals with zone 4-7 injury were having zone ... -
Β-Glucan And Dark Chocolate: A Randomized Crossover Study On Short-Term Satiety And Energy Intake
(2014)Aim: The aims of this study were to adapt a traditional recipe into a healthier form by adding 3 g of oat β-glucan, substituting milk chocolate to dark chocolate with 70% cocoa, and to examine the effect of these alterations ...