Görsel İletişim ve Grafik Tasarımında AIRBUSH Teknolojisi
Özet
Airbrush tekniği ve teknolojisi hassas mühendislik çözümlerine dayalı araç, alet ve aygıtların üretilmesini gerektirmiştir. Karmaşık bir yapıya sahip bu teknolojinin, karmaşık teknik uygulamalarla yine karmaşık ürünlerde sonuçlanması karmaşık olmayan bir bilgi gücünü; yalın açıklamaları, anlaşılır yönergeleri ve görsel sunum yoğunluğunu, gerektirir. Bu nedenle bu kitap çalışması anlaşılır açıklamalarıyla altı bölümden oluşmaktadır.
Birinci bölümdeki Önsöz ve Giriş'ten sonra, ikinci Bölüm'de airbrush tekniği ve teknoloji tarihindeki gelişim ele alınarak, bu boyama tekniğinin biçimleme dili yönüyle plastik sanatlardaki yeri üzerinde durulmuştur.
Üçüncü Bölüm'de Türkiye'deki grafik sanatlar konu edilerek airbrush tekniğinin kullanımının gelişimlerle ilişkisi ve tarihçesi sunulmaktadır.
Dördüncü Bölüm'de ise tamamen teknik açıklamalarıyla anlatılan "airbrushing," örnek alıştırma ve uygulamalarla bu tekniği kullanmayı amaçlayanlara tanıtılmıştır. Bunun; nasıl bir teknik olduğu, ne gibi biçimlendirme olanaklarına sahip bulunduğu, nerelerde, ne gibi durumlarda ve ne amaçla kullanılabileceği açıklanmaya çalışılırken, teknik uygulamadaki aksaklıklar üzerinde durulmuş ve hata düzeltme önerileri de verilmiştir.
Beşinci Bölüm; tekniğin biçimleme olanaklarının araştırıldığı afişler üzerindeki çözümlemelerle birlikte, Türkiye'deki airbrush sanatçılarının 'tekniğin kullanımı' üzerine yaptıkları önerileri içermektedir.
Son olarak, Altıncı Bölüm'de ise bazı yerli ve yabancı sanatçıların seçilmiş eserlerine ve son günlerde çalışmalarıyla tanınmış "digital airbrushing" tekniğini kullanan yetenekli genç resimlemecilerin çalışmalarına yer verilmektedir.
Böylelikle, bu kitap çalışması sayesinde, çeşitli ya da çok amaçlı görsel üretiminde bu teknolojinin hem benzeşimsel (arıalogic) hem de sayısal (digital) olarak nasıl kullanılabileceği hakkında bilgi edinmek isteyenlere bir kılavuz sunulmaktadır.
Sonuç olarak bu kılavuz, elle dokunulabilir, duyumsanabilir ve hissedilebilir olan gerçek boya ile bir yüzeyde, tam tersine siber uzayda sanal görüntü işleme, düzeltme (rötuş, manipülasyon vb.) programı uygulaması ve ortamında serbest, özgün resim veya tecimsel resimleme çalışması yapmak isteyen, profesyonellere ve de amatörlere (ve ek olarak hobi amaçlı kullanıcılara) gerçek bir rehber olabilecektir.