Çözümlü Doğru Akım ve Elektromanyetizma Problemleri
Özet
Üniversitelerin lisans ve mühendislik bölümlerinde lisans düzeyinde Sjfcuîuian ve bilimsel/teknolojik gelişmelere kaynaklık eden bilgilerin veriliş: en önemli derslerden biri de elektrik ve manyetizma dersidir. Ancak bu önemli olduğu kadar da zordur. Zorluğu belirli bir matematik temeline sahip olunmasını gerektirmesinden ve sahip olunan matematik bilgilerin nasıl aktarılacağının bilinmemesi ile ilgilidir.
Bu ikilemin basit çözümü yoktur. Genelde yapıldığı gibi, mevcut mate- araçlara vurgu yapılmadan ve onların doğru kullanımları sağlayan eğitimler konu ile ilgili etkili olmayan sunulara dönüşmekte öğrencinin sunulan bilgileri problem çözümlerinde ve dolayısı ile uygulamaya yönelik kullanımında başarısız olmasına neden olmaktadır.
Hacettepe Üniversitesinin değişik bölümlerinde uzun yıllar lisans ve li- s£-5üs:ü düzeylerde çok sayıda öğrenciye verdiğimiz Elektrik ve Manyetizi Elektromanyetik Teori ve Temel Fizik derslerinde saptadığımız elektrik ve manyetizma problemlerinin çözümünde öğrenciye voi gösteren, onu konuya ısındırarak cesaretlendiren ve bilgisini gösteren Türkçe olarak yayınlanmış, düzeyine uygun bir problem çözüm ki- rîbmm olmamasından ileri geldiği yargısına vararak bu deneyimimizi böyle bir kitap hazırlayarak Ülkemiz Yüksek Öğreniminin hizmetine sunmaya kırar verdik.
Kitap, fizik ve mühendislik eğitimi gören öğrenciler yanında temel fizik eğitimi alan öğrencilerin de yararlanabilecekleri biçimde hazırlanmıştır. Ki- üniversitelerin ilk iki yılında verilen derslerde edinilen fizik ve matematik bilgileri kullanılarak kolayca çözülebilecek basit sayılabilecek problemleri yanında daha ileri düzeyde fizik ve matematik bilgisi gerektiren karmaşık sayılabilecek problemlere de yer verilmiştir.
"Çözümlü Doğru Akım ve Elektromanyetizma Problemleri" başlığı taşıyan bu kitap altı bölümden oluşmaktadır. Her bölümde; önce "Önbilgi" başlığı altında, bölümle ilgili yasaların ve teoremlerin ifadelerine yer verilmiş ve kullanılan formülü"Doftnı Akım ve Doğru Akım Devreleri"; "Statik Manyetik Alan", üçüncü bölüm "Manyetik İndüksiyon ve İndüksiyon Elektromotor Kuvveti"; "Maddelerin Manyetik Özellikleri ve Maddesel Ortamlarda Manyetik Alan"; beşinci bölüm "Yüklü Parçacıkların Elektrik ve Manyetik Alanlardaki Hareketleri" ve altıncı bölüm ise "Maxwell Denklemleri ve Elektromanyetik Dalgalar" başlıkları altında sunulmuştur. Ekler kısmında ise bazı vektör eşitliklerinin ifadelerine, üç değişik koordinat eksen takımında değişik işlemcilerin ifadelerine, birim sistemleri arasındaki dönüşümlere ve bazı fiziksel sabitler ile bazı maddelerin fiziksel özelliklerine yer verilmiştir.