Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorSaçkesen, Cansıntr_TR
dc.contributor.authorArık Yılmaz, Ebrutr_TR
dc.date.accessioned2015-10-14T09:50:40Z
dc.date.available2015-10-14T09:50:40Z
dc.date.issued2014tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/835
dc.description.abstractFood specific (s) IgE levels are the main tools to predict the clinical reactivity against foods. Previous studies determined cut-off values of egg sIgE levels for the childhood period with a wide range of age. Our aims are to determine the cut-off values of egg sIgE according to the different age groups to predict clinical reactivity and tolerance, and to investigate the factors associated with the persistence or development of tolerance to egg and the risk factors for anaphylaxis by using challenge test results. IgEmediated egg allergy was diagnosed in the presence of positive skin prick test, sIgE and clear-cut history of egg related symptoms or positive challenge tests. Open (OFC) or double-blind placebo-controlled (DBPC) challenge tests were performed in children with egg allergy. A total of 196 (50.3%) of 363 egg allergic children were underwent challenge tests [88(44.9%) open; 108 (55.1%) DBPCFC]. Egg sIgE levels showing clinical reactivity with 90% probability by using predicted probability curves were 12.8 kU/L for all ages; 13.5 kU/L for <2 age; 9.7 kU/L for 2-4 age. The initial egg sIgE level that distinguished between the persistence and development of tolerance with high sensitivity and specificity was found 6.2 kU/L with ROC curve analysis. Duration of egg allergy was longer in children with initial sIgE > 6.2 kU/L than the ones with ≤ 6.2 kU/L according to the Kaplan-Meier analysis (p<0.0001). Egg sIgE levels and the presence of gastrointestinal symptoms after egg ingestion were determined as significant risk factors for anaphylaxis by multivariate logistic regression analysis [ (OR:1.02, 95%CI:1.01-1.04, p=0.004) and (OR:5.14,95%CI:2.53-10.46, p<0.001) respectively]. Our results denoted for the first time the cut-off values of egg sIgE on different age groups in childhood with 90% probability. The cut-off levels of egg sIgE at initial visit and challenge tests may help clinicians to analyze the risk of reactivity and anaphylaxis and, follow persistence, development of tolerance and severity of egg allergy.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherTıp Fakültesitr_TR
dc.subjectAnaphylaxistr_TR
dc.titleYumurta Allerjili Çocuklarda Tanı ve Izlemde Spesifik Immunoglobulin E ve Provokasyon Testleri Verilerinin Araştırılmasıtr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesisen
dc.callno2014/1443tr_TR
dc.contributor.departmentoldÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalıtr_TR
dc.description.ozetBesin spesifik (s) IgE düzeyleri besin allerjilerinde klinik reaktiviteyi belirlemede kullanılan yöntemlerden biridir. Önceki çalışmalar klinik reaktiviteyi öngörebilen yumurta sIgE değerlerini çocukluk çağında geniş yaş aralıklarıyla vermişlerdir. Bu çalışmada amacımız yumurta allerjili çocuklarda provokasyon testleri verilerini kullanarak farklı yaş gruplarında klinik reaktivite ve toleransı öngören sIgE değerlerini belirlemek, yumurta allerjisinin prognozu ve anafilaksi ile ilişkili faktörleri araştırmaktır. IgE aracılı yumurta allerjisi tanısı yumurta alımına bağlı semptomlar yanında pozitif deri testi veya sIgE ve pozitif provokasyon testi ile konuldu. Yumurta allerjili çocuklara açık besin provokasyonu (ABP) veya çift kör plasebo kontrollü besin provokasyon (ÇKPKBP) testleri yapıldı. Toplam 363 yumurta allerjili hastanın 196'sına (%50.3) yumurta ile provokasyon testi yapıldı [88(%44.9) ABP testi ve 108 (%55.1) ÇKPKBP testi]. Klinik reaktiviteyi %90 olasılıkla sIgE düzeyi tüm yaşlarda 12.8 kU/L; <2 yaşta 13.5; 2-4 yaşta 9.7 bulundu. Yumurta allerjisinin devam etme ve tolerans geliştirme durumlarını yüksek sensitivite ve spesifite ile ayırt edebilen başlangıç yumurta sIgE düzeyi ROC eğrisi ile 6.2 kU/L bulundu. Kaplan-Meier analizine göre yumurta allerjisi devam süresi başlangıç yumurta sIgE düzeyi >6.2 olan hastalarda ≤6.2 olanlara göre belirgin olarak daha uzun idi (p<0.0001). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde yumurta sIgE düzeyleri ve yumurtanın tetiklediği gastrointestinal bulguların anafilaksi için risk faktörleri olduğu belirlendi (sırasıyla OR:1.02,%95GA:1.01-1.04, p=0.004 ve OR:5.14, %95GA:2.53-10.46, p<0.001). İlk başvuru ve provokasyon testleri sırasındaki yumurta sIgE değerleri ülkemizde yumurta allerjili çocukların izlemlerinde hastalığın şiddeti, devam süresi, tolerans gelişimi, klinik reaktivite ve anafilaksi riskini belirlemede hekimlere yardımcı bir kaynak olarak önerilir.tr_TR
dc.subtypemedicineThesis


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster