Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorÖzkırım, Aslı
dc.contributor.authorKarakoç, Betül Rabia
dc.date.accessioned2018-09-13T07:06:26Z
dc.date.available2018-09-13T07:06:26Z
dc.date.issued2018-06
dc.date.submitted2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/4900
dc.description.abstractIn recent years, interest in honey bee and bee products has increased day by day due to the increase in the level of welfare, accelerating scientific studies on beekeeping, and high income return. These developments have made apitherapy which means treatment with bee products very popular. Besides bee products such as honey, propolis, pollen, bee stew, honey wax, studies on royal jelly have gained great importance as it plays a decisive role in the life of the colony as well as its effectiveness in nutrition and strong antimicrobial activity in human health. In this thesis, comparative experiments were carried out to determine whether royal jelly obtained from natural wax grafted by the ‘’doolittle method’’ used for larval transfer in traditional beekeeping and plastic queen cell cups is different in terms of microbial content, antimicrobial activity and protein concentrations. In the scope of the study, NA, BHI, SDA , Endoagar and Milkagar were done 3 times for the microbial content examination by the inoculating spreading method of royal jelly produced by natural and plastic queen cell cups. After incubation at 37° iv C for 24 hours, no growth was observed in the petri dishes and no microbial content was observed in the royal jelly. Zone diameters generated by royal jelly on microorganisms which were sown by spreading to Nutrient Agar and Saboruod Dextrose Agar method were measured after 24 hours to test for antimicrobial activity by disk diffusion experiment method. As a result of the diameter measurements, it was found that the efficiency of royal jelly produced in both types of fermentation is as strong as OTC when compared with OTC used as a positive control. In addition, the zone diameters of royal jelly were developed at the acute moment, and after a while due to the intense protein content of the royal jelly, secondary zone diameters were observed as microorganisms which were inoculated used it as nutrient media. The Lowry method was used to determine the protein content of the obtained royal jelly. It was found that royal jelly obtained from natural and plastic queen cell cups was not different in terms of protein concentrations. At the end of the study, royal jelly obtained from natural wax and plastic queen cell cups did not differ in terms of examined parameters; the result is that plastic queen cell cups commonly used in royal jelly production do not cause any inconveniences when used in the larval transfer process.tr_TR
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesstr_TR
dc.subjectarı sütü
dc.subjectdoğal yüksük
dc.subjectplastik yüksük
dc.subjectarı ürünleri
dc.subjectbal arısı
dc.subjectdoolittle yöntemi
dc.titlePlastik Ve Doğal Balmumu Yüksüklerde Üretilen Arı Sütlerinin Mikrobiyal Yüklerinin, Protein İçeriklerinin Ve Antimikrobiyal Etkinliklerinin Araştırılmasıtr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesistr_TR
dc.description.ozetSon yıllarda, arıcılık hakkında yapılan bilimsel çalışmaların hız kazanması ve yüksek gelir getirisi ile birlikte bal arısı ve arı ürünlerine ilgi her geçen gün artmıştır. Bu gelişmeler arı ürünleriyle tedavi anlamına gelen ‘apiterapi’ yi oldukça popüler hale getirmiştir. Bal, propolis, polen, arı zehri, bal mumu gibi arı ürünlerinin yanı sıra hem koloni yaşamında belirleyici rol oynaması hem de insan sağlığında besinsel ve güçlü antimikrobiyal etkinliği ile sıkça tercih edilmesi açısından arı sütü ile ilgili yapılan çalışmalar büyük önem kazanmıştır. Bu tez çalışmasıyla beraber geleneksel arıcılıkta larva transfer işlemi için kullanılan ‘’Doolittle yöntemi ‘’ ile aşılama yapılan doğal balmumu ve plastik yüksüklerden elde edilen arı sütlerinin mikrobiyal yük, antimikrobiyal aktivite etkinliği ve protein konsantrasyonları açısından farklı olup olmadığı karşılaştırmalı deneyler yapılarak test edilmiştir. Çalışma kapsamında mikrobiyal yük incelemesi için Nutrient Agar Brain Heart (Infusion) Agar, Sabouraud Dextrose Agar , Endoagar ve Milkagar’ a 3 tekrarlı olmak üzere doğal ve plastik yükseklerde üretilen arı sütlerinin ekimi yayma ii yöntemiyle yapılmıştır. 37 0C de 24 saatlik inkübasyon sonrası petrilerde üreme gözlenmemiş, arı sütünün mikrobiyal yükünün olmadığı saptanmıştır. Antimikrobiyal aktivitenin test edilmesi için disk difüzyon deneyi yöntemi kullanılarak Nutrient Agar ve Saboruod Dextrose Agar’ a yayma yöntemi ile ekimi yapılan mikroorganizmalar üzerinde arı sütlerinin yarattığı zon çapları 24 saat sonra ölçülmüştür. Çap ölçümleri sonucunda her iki çeşit yüksükte üretilen arı sütlerinin pozitif kontrol olarak kullanılan OTC ile karşılaştırıldığında etkinliğinin OTC kadar güçlü olduğu bulunmuştur. Ek olarak arı sütlerinin etkili olduğu zon çapları akut anda gelişmiş olup, arı sütünün yoğun protein içeriği özelliği nedeniyle bir süre sonra ekimi yapılan mikroorganizmalar tarafından besin ortamı olarak kullanılmasıyla sekonder zon çapları gözlenmiştir. Elde edilen arı sütlerinin protein miktarını tayin etmek için Lowry yöntemi kullanılmış, doğal ve plastik ana arı yüksüklerinden elde edilen arı sütlerinin protein konsantrasyonları açısından farklı olmadığı görülmüştür. Çalışma sonunda doğal balmumu ve plastik yüksüklerden elde edilen arı sütlerinin incelenen parametreler açısından farklı olmadığı; arı sütü üretiminde yaygın kullanılan plastik yüksüklerin larva transfer işleminde kullanılmasında sakınca yaratmadığı sonucuna varılmıştır.tr_TR
dc.contributor.departmentBiyolojitr_TR
dc.contributor.authorID10199126tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster