Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorGökmen Özel, Hülya
dc.contributor.authorErtürk, Eda
dc.date.accessioned2018-02-28T12:42:07Z
dc.date.available2018-02-28T12:42:07Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-02-19
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/4369
dc.description.abstractThe study was conducted with 269 participants aged from 19 to 64 who attended either of two sports centers located in Ankara for at least three months from 2014-2015. The study aimed to identify the nutrition status, and evaluate the eating behaviours and attitudes of these individuals. The general characteristics, eating behaviours and physical activity habits of the individuals were examined by survey. The antropometric measurements of participants were assessed and food diary forms and food frequency questionnaires were used to identify nutritional status, and a physical acitivity report form was used to detemine physical activity level. EAT-26 for evaluating eating disorders scores ≥20 showed tendencies towards eating disorders, whereas individuals who scored <20 did not. ORTO-15, for the diagnosis of orthorexiya nervosa scores ≤40 or less are orthorexic, whereas scores >40 are normal. Individuals’ eating attitudes were evaluated according to gender and physical activity. The mean EAT-26 and ORTO-15 scores for women were respectively 16.1 ± 4.2 and 37.6 ± 5.9 and for men were 16.5 ± 4.2 and 37.7 ± 5.8. BMI for women was influenced by the duration of their attendence at the sports centre (p<0.05). The BMI of women who attended the sport centre for at least one year was the highest of all women (30.8±5.4 kg/m2). Furthermore, the median EAT-26 score of women who constantly snack between meals (16.8) was higher than those who never snack (16.0) or occasionally snack (15.8). The neck circumferences of women is associated with their eating attitudes and behaviours. In this study, a sufficient and balanced food consumption, as well as physical activity, is of great importance for individuals who do regular exercise in order to reduce their tendency towards eating disorders. It is suggested that the food consumption of the individuals depends on gender, age range and whether the food consumption is proportional to daily physical activity.tr_TR
dc.description.tableofcontentsONAY SAYFASI ii YAYIMLAMA VE FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI BEYANI iii ETİK BEYAN iv TEŞEKKÜR v ÖZET vi ABSTRACT vii İÇİNDEKİLER viii SİMGELER KISALTMALAR xi TABLOLAR xii 1. GİRİŞ 1 1.1. Kuramsal Yaklaşımlar ve Kapsam 1 1.2. Amaç ve Hipotez 3 2. GENEL BİLGİLER 4 2.1. Fiziksel Aktivite ve Beslenme İlişkisi 4 2.1.1. Fiziksel Aktivite Tanımı 4 2.1.2. Fiziksel Aktivite Çeşitleri 4 2.2. Fiziksel Aktivite Ölçüm Yöntemleri 4 2.2.1. Kriter Yöntemler 4 2.2.2. Objektif Yöntemler 5 2.2.3. Sübjektif Yöntemler 6 2.3. Aşırı Fiziksel Aktivite (Egzersiz Bağımlılığı) Zararları 7 2.4. Sedanter Yaşamın Sağlığa Zararları 8 2.5. Zararlı Alışkanlıkların ve Teknolojinin Fiziksel Aktivite Üzerine Etkisi 8 2.5.1. Sigaranın Fiziksel Aktivite Üzerine Etkisi 8 2.5.2. Alkolün Fiziksel Aktivite Üzerine Etkisi 8 2.5.3. Teknolojinin Fiziksel Aktivite ve Beslenme Davranışları Üzerindeki Etkisi 9 2.6. Fiziksel Aktivite Yapan Bireylerde Enerji ve Besin Ögesi Gereksinimleri, Öğünler ve Öğünlerin Önemi 10 2.6.1. Fiziksel Aktivite Yapan Bireylerde Enerji Gereksinmesi ve Hesaplanması 10 2.6.2. Egzersiz Yapan Bireylerin Yeme Zamanları ve Öğünlerinin Önemi 12 2.6.3. Egzersiz Yapan Bireylerde Besin Ögeleri Gereksinmesi 13 2.7. Egzersiz Yapan Bireylerde Sıvı Tüketimi 15 2.8. Egzersiz Yapan Bireylerin Beslenmelerindeki Destek Ürünler 16 2.9. Egzersizin İştah Kontrolü Üzerine Etkileri 18 2.10. Fiziksel Aktivite ve Yeme Davranış Tutumu 18 2.11. Beslenme ve Yeme Davranış Tutumu 21 3. GEREÇ VE YÖNTEM 24 3.1. Araştırmanın Yeri, Zamanı ve Örneklem Seçimi 24 3.2. Araştırmanın Genel Planı 24 3.3. Araştırma Verilerinin Toplanması ve Değerlendirilmesi 25 3.3.1. Genel Özellikler 25 3.3.2. Besin Tüketim ve Fiziksel Aktivite Kaydı 25 3.3.3. Yeme Davranışının Belirlenmesine Yönelik Kullanılan Ölçekler 26 3.3.3. Antropometrik Ölçümlerin Değerlendirilmesi 27 3.3.4. Verilerin İstatistiksel Değerlendirilmesi 29 4. BULGULAR 31 4.1. Bireylerin Genel Özellikleri 31 4.2. Bireylerin Antropometrik Ölçümleri 33 4.3. Bireylerin Fiziksel Aktivite Özellikleri 38 4.4. Bireylerin Beslenme Durumu ve Alışkanlıkları 42 4.5. Bireylerin Beslenme ve Yeme Tutum Davranışları 53 5. TARTIŞMA 69 5.1. Bireylerin Genel Özellikleri 69 5.2. Bireylerin Antropometrik Ölçümlerine İlişkin Bulgular 71 5.3. Bireylerin Fiziksel Aktivite Özelliklerine İlişkin Bulgular 72 5.4. Bireylerin Beslenme Durumu ve Alışkanlıklarına İlişkin Bulgular 74 5.5. Beslenme ve Yeme Tutum Davranışlarına İlişkin Bulgular 79 6. SONUÇ VE ÖNERİLER 87 6.1. Sonuçlar 87 6.2. Öneriler 93 7. KAYNAKÇA 95 8. EKLER 115 Ek-1: Etik Kurul Onayı Ek-2: Anket Formu Ek-3: Son 24 Saatteki Besin Tüketim Kayıt Formu Ek-4: Son 24 Saatteki Besin Tüketim Kayıt Formu Ek-5: 24: Saatlik Fiziksel Aktivite Kayıt Formu Ek-6: ORTO-15 Anketi Ek-7: Yeme Davranışları Testi (EAT-26) 9. ÖZGEÇMİŞtr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectBeslenme durumutr_TR
dc.subjectbeslenme alışkanlıklarıtr_TR
dc.subjectyeme davranışıtr_TR
dc.subjectfiziksel aktivitetr_TR
dc.subjectyeme tutumutr_TR
dc.subjectyeme bozukluklarıtr_TR
dc.subjectspor merkezitr_TR
dc.subjectegzersiz tr_TR
dc.titleSpor Merkezine Devam Eden Bireylerin Beslenme Durumları ve Yeme Davranışlarının Değerlendirilmesitr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesistr_TR
dc.description.ozetAraştırma Ankara il merkezinde yer alan 2 spor merkezine 3 aydan fazla süredir devam eden 19-64 yaş aralığındaki 269 bireyin beslenme durumlarının ve yeme davranış düzeylerinin belirlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Oluşturulan anket formu ile bireylerin genel özellikleri, beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıkları ile antropometrik ölçüm verileri alınmıştır. Bireylerin beslenme durumlarını değerlendirmek için besin tüketim kaydı formu, fiziksel aktivite düzeylerini belirlemek için ise fiziksel aktivite kaydı formu kullanılmıştır. Ayrıca bireylerin yeme tutum ve davranışlarını değerlendirmek için (Eating Attitudes Test) EAT-26 ve ORTO-15 testlerinden yararlanılmıştır. Bireylerin EAT-26 ve ORTO-15 skoru hesaplanmıştır. Bireyler EAT-26 puanına göre normal yeme davranışı gösteriyor (<20) ya da anormal yeme davranışı gösteriyor (≥20), ORTO-15 puanına göre ise ortorektik (≤40) ve normal (>40) olarak 2 şekilde sınıflandırılmıştr. Bireylerin yeme davranış testi puanları cinsiyete ve fiziksel aktiviteye göre incelenmiştir. Kadın bireylerin EAT-26 ve ORTO-15 puanı ortalamaları sırasıyla 16,1±4,2, 37,6±5,9; erkek bireylerin ise 16,5±4,2, 37,7±5,8 olarak bulunmuştur. Kadın bireylerin spor merkezine devam etme süresi ile BKİ değerleri ilişkilendirilebilir. (p<0,05) Spor merkezine 1 yıl ve daha fazla süredir gidenlerin BKİ’si en yüksek (30,8±5,4kg/m2) bulunmuştur. Öğünler arasında atıştırma alışkanlığı olan bireylerin EAT-26 puanı ortancası (16,8) hiç atıştırmayan (16,0) ya da bazen atıştıran (15,8) bireylere göre fazla bulunmuştur (p<0,05). Kadın bireylerin boyun çevresi ölçümleri yeme tutum ve davranışları üzerinde etkili bulunmuştur (p<0,05). Egzersiz yapan bireylerde besin tüketiminin bireyin kadın veya erkek olması, bulunduğu yaş aralığı ve günlük bedensel etkinliği ile orantılı olması gerektiği önerilmiştir. Bireylerin doğru beslenme alışkanlıkları ile yeme davranış bozuklukları görülme olasılığı azalabileceği söylenebilir.tr_TR
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetiktr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster