dc.contributor.advisor | Göktaş, Zeynep | |
dc.contributor.author | Uçar, Kübra | |
dc.date.accessioned | 2018-01-22T11:55:01Z | |
dc.date.available | 2018-01-22T11:55:01Z | |
dc.date.issued | 2018-01-18 | |
dc.date.submitted | 2018-01-10 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11655/4208 | |
dc.description.abstract | The
aim of this study is to investigate the association between caffeine intake and serum
cytokeratin 18 level (CK18), which is a liver fibrosis indicator in individuals with nonalcoholic
fatty liver disease (NAFLD). A total of 20 female and 20 male subjects
between the ages of 19-64, who were diagnosed with NAFLD, were included in the
study. A questionnaire was administered face-to-face in order to determine
individuals’ general characteristics, nutrition habits and physical activity status.
Twenty-four hour dietary recall and food frequency questionnaire we administered, to
determine the nutritional status. Caffeine frequency questionnaire we administered, to
determine the caffeine consumption. Anthropometric measurements were taken and
blood samples were collected during interviews. The average age of the participants
in the study was 39.7 ± 10.66 years in male and 48.1 ± 13.01 years in female subjects
(p> 0.05). There was a negative correlation between age and the total amount of daily
caffeine consumption (p=0.013). There were positive correlations between the daily
caffeine consumption and ALT level (p = 0.003), AST level (p = 0.039), and a negative
correlation between the daily caffeine consumption and fasting plasma glucose (p =
0.022). There were no significant correlations between the daily caffeine consumption
and anthropometric measurements (p>0.05). There were no significant correlations
between serum CK18 level and total caffeine intake (p> 0.05). There was a positive
correlation between body fat percentage and serum CK18 level (r = 0.510; p = 0.002).
When analyzed according to caffeine sources, there was a negative correlation between
the caffeine intake from dark chocolate and serum CK18 level (r =-0.420, p = 0.019).
More research is needed to clarify the effect of caffeine consumption on diseaserelated
parameters in individuals with NAFLD. | tr_TR |
dc.language.iso | tur | tr_TR |
dc.publisher | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/restrictedAccess | tr_TR |
dc.subject | Non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı | tr_TR |
dc.subject | CK18 | tr_TR |
dc.subject | Kafein | tr_TR |
dc.title | Non-Alkolik Yağlı Karaciğer Hastalığında Kafein Tüketiminin Serum CK18 Proteini Üzerine Etkisi | tr_TR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/masterThesis | tr_TR |
dc.description.ozet | Bu çalışmanın
amacı, non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı (NAYKH) görülen bireylerde kafein alımı
ile karaciğer fibrozu göstergesi olan serum sitokeratin 18 (CK18) seviyesi arasındaki
ilişkiyi incelemektir. Çalışmaya gerekli muayeneler ve testler sonucunda NAYKH
tanısı almış, 19-64 yaş aralığındaki 20 kadın ve 20 erkek birey katılmıştır. Bireylere
genel özelliklerini, beslenme alışkanlıklarını ve fiziksel aktivite durumlarını
belirlemek amacıyla yüz yüze görüşme tekniği ile anket uygulanmıştır. Bireylerin
beslenme durumlarını saptamak amacıyla 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kaydı
ve besin tüketim sıklığı, kafein alımlarını belirlemek amacıyla kafein tüketim sıklığı
kayıtları alınmıştır. Bireylerle yapılan görüşme sırasında antropometrik ölçümleri
alınmış ve kan örnekleri toplanmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin yaş ortalaması
erkeklerde 39,7 ± 10,66 yıl, kadınlarda ise 48,1 ± 13,01 yıldır (p>0,05). Bireylerin
yaşları ile diyetle aldıkları günlük toplam kafein miktarı arasında negatif ilişki
bulunmuştur (p=0,013). Diyetle alınan günlük toplam kafein miktarı ile ALT düzeyi
(p=0,003) ve AST düzeyi arasında (p=0,039) pozitif ilişki, açlık plazma glikozu
arasında (p=0,022) negatif ilişki bulunmuştur. Diyetle alınan günlük toplam kafein
miktarı ile antropometrik ölçümler arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır (p>0,05).
Serum CK18 düzeyi ile toplam kafein alımı arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır
(p>0,05). Bireylerin vücut yağ yüzdesi ve serum CK18 düzeyi arasında pozitif
korelasyon bulunmuştur (r=0,510; p=0,002). Kafein kaynaklarına göre incelendiğinde,
bireylerin günlük bitter çikolata ile aldıkları kafein miktarı ile serum CK18 düzeyi
arasında negatif (r=-0,420; p=0,019) ilişki bulunmuştur. NAYKH’lı bireylerde kafein
tüketiminin hastalıkla ilişkili parametrelere etkisinin netleşmesi için daha çok
araştırmaya gereksinim duyulmaktadır. | tr_TR |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.contributor.authorID | 248211 | tr_TR |