dc.contributor.advisor | Ayaz, Aylin | |
dc.contributor.author | Yalçıntaş, E. Büşra | |
dc.date.accessioned | 2017-01-23T07:31:05Z | |
dc.date.available | 2017-01-23T07:31:05Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.date.submitted | 2017-01-05 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11655/3095 | |
dc.description.abstract | Yalcintas, EB. Analysis of Nutritional Status of Patients with Cholelithiasis and Some
Biochemical Symptoms. Hacettepe University Institute of Health Sciences, Master of
ScienceThesis in Dietetics Programme, Ankara, 2017. Cholelithiasis (gallbladder stones)
is an issue that is of interest due to both its cost for the health care system and still
unexplained etiology. The aim of this study is to define possible relations in gallbladder
stone formation by evaluating anthropometric measurements, some biochemical findings and
nutritional status of patients with cholelithiasis. This study was conducted with total 100
voluntary individuals between the ages of 20-65 who applied to Konya Eregli State Hospital,
Department of General Surgery including 50 patients with cholelithiasis diagnosis (case;
male:18, female:32) and 50 healthy individuals without cholelithiasis diagnosis (control;
male:16, female:34).General information, nutrition status, physical activity levels of these
individuals were recorded on a survey, their anthropometric measurements were made and
their body mass index and waist / hip ratios were calculated.Average age of case group
(male: 47.01 ± 4.17 years, female: 39.15 ± 4.23 years) was higher than that of control group
(male, 30.53 ± 5.12 years, female, 32.51 ± 5.02 years) (p<0.05). Body mass index was
average (male;29.7±3.5kg/m2, female;30.2±3.2kg/m2)in patient group and
(male;27.1±3.4kg/m2, female;28.2±3.2kg/m2) in control group (p<0.05). Average waist
circumference of patients in case group (male;97.6±15.8cm, female;103.2±15.1cm) was
higher than that of control group (male;81.5±9.8cm, female;79.2±8.3cm)) (p<0.05). Total
52% of individuals in patient group and 32% of individuals in control group had sedentary or
slightly active level of physical activity (p<0.05).Fasting blood sugar, total cholesterol and
LDL cholesterol levels of individuals in case group were higher than that of control group
(p<0.05). Significant linear relationship was found between dietary intake of energy
(r=0.412, p<0.0001), percentage of fat (r=0.528, p<0.0001), and carbohydrate (g) (r=0.416,
p<0.05) and formation of gallbladder stone (p<0.0001). Positive relationship was found with
fat intake (g) (r=0.634, p<0.05) and negative relationship was found with dietary fiber
intake. In this study, it was determined that the composition of the diet (energy,
carbohydrate, % of carbohydrate, animal protein, fat,% of fat, fiber, soluble fiber, insoluble
fiber, vitamins of B12 , magnesium), age, sex, BMI, blood sugar and blood lipids had an
important effect on gallstone formation. In the prevention and treatment of cholelithiasis
(gallbladder stone); healthy nutrition and diet therapy are important.
Key Words: Cholelithiasis (gallbladder stone), nutrition, biochemical findings,
anthropometric measurements | en |
dc.description.tableofcontents | ONAY SAYFASI
YAYIMLAMA ve MÜLKİYET HAKLARI BEYANI
ETİK BEYAN SAYFASI
TEŞEKKÜR
ÖZET
ABSTRACT
İÇİNDEKİLER
SİMGELER VE KISALTMALAR xi
ŞEKİLLER
TABLOLAR
1.GİRİŞ
1.1. Kuramsal Yaklaşımlar
1.2. Amaç ve Varsayım
2.GENEL BİLGİLER
2.1. Safra Kesesi Anatomisi
2.2. Fizyolojisi
2.3. Safra Kesesinde Depolanan Safranın Salınım Mekanizması
2.3.1. Safra İle Salınan Maddeler ve İşlevleri
2.4. Epidemiyolojisi
2.5. Safra Kesesi Taşı Oluşumunda Risk Faktörleri
2.5.1. Genetik, Yaş ve Cinsiyet
2.5.2. Obezite
2.5.3. Diyet
2.5.4. Seks Hormonları ve Gebelik
2.5.5. Diyabet
2.5.6. Hiperlipidemi
2.5.7. İleal Hastalıklar ve Rezeksiyon
2.5.8. Fiziksel Aktivite
2.5.9. Diğer Etmenler
2.6. Safra Kesesi Hastalıklarının Değerlendirilmesin Ultrasonografi Yöntemi
3. BİREYLER VE YÖNTEM
3.1. Araştırma Yeri, Zamanı ve Örneklem Seçimi
3.2. Araştırmanın Genel Planı
3.3. Verilerin Toplanması Değerlendirilmesi
3.3.1. Anket Formu ve Verilerin Toplanması
3.4. Verilerin İstatistiksel Olarak Değerlendirilmesi
4. BULGULAR
4.1. Bireylere İlişkin Genel Özelliklerin Değerlendirilmesi
4.2. Bireylerin Beslenme Alışkanlıklarına Göre Değerlendirilmesi
4.3. Bireylerin Antropometrik Ölçümlerine Göre Değerlendirilmesi
4.4. Bireylerin Biyokimyasal Bulgularına Göre Değerlendirilmesi
4.5. Bireylerin Fiziksel Aktivitelerine Göre Değerlendirilmesi
4.6. Bireylerin Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi
4.6.1. Besin Tüketim Sıklıklarının Değerlendirilmesi
4.6.2. Besin Tüketim Kayıtlarının Değerlendirilmesi
5. TARTIŞMA
5.1. Bireylere İlişkin Genel Özelliklerinin Değerlendirilmesi
5.2. Bireylerin Beslenme Alışkanlıklarına Göre Değerlendirilmesi
5.3. Bireylerin Antropometrik Ölçümlerine Göre Değerlendirilmesi
5.4. Bireylerin Biyokimyasal Bulgularına Göre Değerlendirilmesi
5.5. Bireylerin Fiziksel Aktivitelerine Göre Değerlendirilmesi
5.6. Bireylerin Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi
5.6.1. Besin Tüketim Sıklıklarının Değerlendirilmesi
5.6.2. Besin Tüketim Kayıtlarının Değerlendirilmesi
6. SONUÇLAR ve ÖNERİLER
7. KAYNAKLAR
8. EKLER
EK- 1: Etik Kurul Onayı
EK- 2: Araştırma Amaçlı Çalışma İçin Aydınlatılmış Onam Formu
EK-3: Araştırmada Kullanılan Anket Formu
9. ÖZGEÇMİŞ | tr_TR |
dc.language.iso | tur | tr_TR |
dc.publisher | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/restrictedAccess | tr_TR |
dc.subject | Kolelitiazis (safra kesesi taşı) | |
dc.subject | beslenme | |
dc.subject | biyokimyasal bulgular | |
dc.subject | antropometrik ölçümler | |
dc.title | Kolelitiazisli Hastaların Beslenme Durumları ve Bazı Biyokimyasal Bulguların Değerlendirilmesi | tr_TR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/masterThesis | tr_TR |
dc.description.ozet | Yalçıntaş, E.B. Kolelitiazisli Hastaların Beslenme Durumları ve Bazı Biyokimyasal
Bulguların Değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü,
Diyetetik Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2017. Kolelitiazis (safra kesesi taşı),
gerek sağlık sistemine olan maliyeti, gerekse hala tam olarak açıklanamayan etiyolojisi
nedeniyle ilgi çeken bir konudur. Bu çalışmanın amacı, kolelitiazisli hastaların
antropometrik ölçümleri, bazı biyokimyasal bulguları ve beslenme durumlarının
değerlendirilmesi ve safra kesesi taşı oluşumundaki muhtemel ilişkilerinin belirlenmesidir.
Çalışma Konya Ereğli Devlet Hastanesi, Genel Cerrahi Bölümüne başvuran 20-65 yaş
arasında kolelitiazis tanısı almış 50 kişi (vaka; erkek:18, kadın:32) ve kolelistiazis tanısı
almamış 50 kişi (kontrol; erkek:16, kadın:34) olmak üzere toplam 100 gönüllü kişi üzerinde
gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamındaki bireylerin genel bilgileri, besin tüketim
durumları, fiziksel aktivite düzeyleri anket kağıdına kaydedilmiş, antropometrik ölçümleri
alınarak beden kütle indeksleri (BKİ) ve bel/kalça oranları hesaplanmıştır. Vaka grubunun
yaş ortalaması (erkek;47.01±4.17 yıl, kadın;39.15±4.23 yıl), kontrol grubuna
(erkek;30.53±5.12 yıl, kadın;32.51±5.02 yıl) göre yüksektir (p<0.05). Beden kütle indeksi
(BKİ) ortalaması vaka grubunda sırasıyla; (erkek;29.7±3.5kg/m2, kadın;30.2±3.2kg/m2),
kontrol grubunda ise sırasıyla; (erkek;27.1±3.4kg/m2, kadın;28.2±3.2kg/m2)‘dir (p<0.05).
Vaka grubundaki bireylerin bel çevresi ortalaması (erkek;97.6±15.8cm,
kadın;103.2±15.1cm) kontrol grubundan (erkek;81.5±9.8cm, kadın;79.2±8.3cm) yüksek
bulunmuştur (p<0.05). Vaka grubundaki bireylerin %52.0’ı, kontrol grubundakilerin ise
%32.0’ı sedanter veya hafif aktif, fiziksel aktivite düzeyine sahiptir (p<0.05). Vaka
grubundaki bireylerin açlık kan şekeri, total kolesterol ve LDL kolesterol düzeyleri kontrol
grubundaki bireylerden daha yüksektir (p<0.05). Diyetin enerji (r=0.412, p<0.0001), yağ
%’si (r=0.528, p<0.0001) ve karbonhidrat (g) (r=0.416, p<0.05) alımı ile safra kesesi taşı
oluşumu arasında anlamlı doğrusal bir ilişki belirlenmiştir (p<0.0001). Yağ (g) alımı
(r=0.634, p<0.05) ile pozitif bir ilişki bulunurken, diyet posası alımı ile negatif bir ilişki
bulunmuştur. Bu çalışmada, safra kesesi taşı oluşumunda diyet bileşiminin (enerji,
karbonhidrat, karbonhidrat %’si, hayvansal protein, yağ, yağ %’si, diyet posası, çözünür
posa, çözünmez posa, B12 vitamini, magnezyum), yaş, cinsiyet, BKİ, kan şekeri ve kan
lipidlerinin önemli etkisinin olduğu belirlenmiştir. Kolelitiazisin (safra kesesi taşı)
önlenmesinde ve tedavisinde sağlıklı beslenme ve diyet tedavisi önemli yer tutmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Kolelitiazis (safra kesesi taşı), beslenme, biyokimyasal bulgular, antropometrik ölçümler | tr_TR |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.contributor.authorID | 10136180 | tr_TR |