Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorBoyacı, İsmail Hakkıtr_TR
dc.contributor.authorİlaslan, Keremtr_TR
dc.date.accessioned2015-10-15T08:50:53Z
dc.date.available2015-10-15T08:50:53Z
dc.date.issued2014tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/2768
dc.description.abstractThis study was supported by SAN-TEZ Project of Republic of Turkey, Ministry of Science, Industry and Technology (Project no: 01597.STZ.2012-2). In this study, it was aimed to solve uncontrolled inversion and cold melting problems of hard candies that were sold in hot and humid regions. At first, the parameters that effected the inversion and the factors of cold melting were investigated. Raman spectroscopy was used to research the effect of buffers that was used in hard candies on inversion of sucrose and to confirm the amount of fructose formation after inversion as a fast, reliable and low cost technique. The acquired data from Raman spectroscopy were analyzed by partial least square (PLS) technique that was one of the chemometric methods. The obtained data were validated by high pressure liquid chromatography (HPLC). Differential scanning calorimeter (DSC), climate chamber and incubator analysis were applied to determine the physical properties of hard candies.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.subjectHard candytr_TR
dc.titleSert Şekerlemelerde Kontrolsüz İnversiyon ve Soğuk Erime Problemlerinin Araştırılması ve Çözüm Önerileritr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesistr_TR
dc.callno2014/1402tr_TR
dc.contributor.departmentoldGıda Mühendisliğitr_TR
dc.description.ozetBu çalışmada sıcak ve nemli iklime sahip ülkelerde satılan sert şekerlemelerin karşılaştığı kontrolsüz inversiyon ve soğuk erime problemlerinin giderilmesi amaçlanmıştır. İlk aşamada sert şekerlemelerde oluşan inversiyonu etkileyen parametreler ve soğuk erimeye neden olan etmenler araştırılmıştır. Sert şekerlemelerde kullanılan tamponların sakarozun inversiyonu üzerine etkisini ve sert şekerlemelerde inversiyon sonucu oluşan fruktozun miktarını tespit edebilmek amacıyla hızlı, güvenilir ve düşük maliyetli bir yöntem olan Raman spektroskopisi kullanılmıştır. Elde edilen Raman spektroskopisi dataları kemometrik yöntemlerden birisi olan kısmi en küçük kareler yöntemiyle (PLS) analiz edilmiştir. Bulduğumuz sonuçlara yüksek basınçlı sıvı kromotogrofisi (HPLC) ile doğrulama yapılmıştır. Sert şekerlemelerin fiziksel özelliklerini belirlemek için diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC), iklimlendirme kabini ve etüv analizleri yapılmıştır.tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster