dc.contributor.advisor | Uygun, Ümran | tr_TR |
dc.contributor.author | Turan, Abdulkadir | tr_TR |
dc.date.accessioned | 2015-10-15T08:50:52Z | |
dc.date.available | 2015-10-15T08:50:52Z | |
dc.date.issued | 2013 | tr_TR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11655/2760 | |
dc.description.abstract | In this study, cereal cakes from paddy, brown rice, white rice, wheat, bulgur, corn and brown rice germinated for 24, 48 and 72-hour at 250°C were prepared by using pressure drop method. In addition, brown rice cakes were produced at different temperatures (230, 240, 250, 260°C) to investigate the effect of temperature on bioactive compounds. Specific volume was determined for all samples and GABA, γ-oryzanol, total phytosterol, fatty acid composition and antioxidant capacity were examined for brown rice and germinated brown rice samples.). It was observed that the amount of GABA in brown rice remarkably increased and reached almost 3 fold in 72-hour germination in spite of γ-oryzanol had a decreasing trend. However statistically, an insignificant increasing was observed in total sterol content during germination (p 0,05). | tr_TR |
dc.language.iso | tur | tr_TR |
dc.publisher | Fen Bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.subject | Brown rice | tr_TR |
dc.title | Çimlendirilmiş Esmer Pirinç Keki Üretiminin Biyoaktif Bileşenlere Etkisi | tr_TR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/masterThesis | tr_TR |
dc.callno | 2013/356 | tr_TR |
dc.contributor.departmentold | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.description.ozet | Bu çalışmada, basınç düşürme metodu ile çeltik, esmer pirinç, beyaz pirinç, buğday, bulgur, mısır ve 24, 48, 72 saat çimlendirilmiş esmer pirinç tahıllarından 250°C de tahıl keki üretimi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca sıcaklığın biyoaktif bileşenlere etkisini belirlemek için farklı sıcaklıklarda (230, 240, 250, 260°C) esmer pirinç kekleri üretilmiştir. Örneklerin tamamında spesifik hacim ölçümleri, esmer pirinç ve çimlendirilmiş esmer pirinç keklerinde GABA, γ-orizanol, fitosterol miktarı, yağ asidi kompozisyonu ve toplam antioksidan aktivite belirlenmiştir.Esmer pirinçte bulunan GABA çimlendirme süresince artış göstermiş ve 72 saatlik çimlendirme sonunda başlangıçtaki değerin yaklaşık 3 katına ulaşmıştır. γ-orizanol miktarı ise çimlendirme süresince azalma göstermiştir. Toplam fitosterol miktarında çimlendirme ile istatistiki açıdan önemsiz bir artış gözlenmiştir (p0,05). | tr_TR |