Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorAhmet Başaran, A.tr_TR
dc.contributor.authorAlshehri, Osamatr_TR
dc.date.accessioned2015-10-14T12:29:41Z
dc.date.available2015-10-14T12:29:41Z
dc.date.issued2014tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/1145
dc.description.abstractMedicinal plants are getting worthy all over the world due to their therapeutic usage. Among medicinal plants in Turkey, Prunus mahaleb L. ( syn. Cerasus mahaleb L. Mill.) is commonly known as mahlep, mehlep, idris agac, pis agac, in Turkey and its kernels are used for medicinal and nutritional purposes. Its oil also has a valuable important in medicinal and industrial purposes. Each step in collection and obtaining the kernels from the field are investigated and reported in detail. The results of the nutrition values of the kernels were given as carbohydrate (32.36%), fat (31.80%), protein (27.70%), ash (4.50%) and humidity (3.64%). Antimicrobial activities were determined using the micro dilution method against the bacteria (E.coli ATCC 25922, E. faecalis ATCC 29212, S. aureus ATCC 29213) and the fungi (C. albicans ATCC 90028, C. krusei ATCC 6258, C. parapsilosis ATCC 90018) and found no statistically significant results. The kernels are found safe enough and toxicity can be seen as dose dependant in the in vitro cytotoxicity assay. The fatty acid compositions of the oil were determined by GC-MS and GC. The main fatty acids of Prunus mahaleb kernels are found as oleic (34.5%), linoleic (31.0%) and α-eleostearic (24.0%) which shows that ratio of saturated and unsaturated fatty acid are good for medicinal and nutritional aspect.tr_TR
dc.language.isoentr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.subjectPrunus mahaleb, kernel, oil, nutrition value, fatty acids, cytotoxicity, Prunus mahaleb, tohum, yağ, beslenme değeri, yağ asitler,tr_TR
dc.titlePharmacognostıcal Investıgatıons Oprunus Mahaleb Oıl and Its Kernelstr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesistr_TR
dc.callno2014/1486tr_TR
dc.contributor.departmentoldFarmakognozi Anabilim Dalıtr_TR
dc.description.ozetTıbbi bitkiler tüm dünyada tedavi edici özelliklerine bağlı olarak değer kazanmaktadır. Bu bitkiler arasında bulunan Prunus mahaleb L. (syn. Cerasus mahaleb L. Mill.) mahlep, mehlep, idris agac, pis agac olarak bilinmekte olup yağının tıbbi ve endüstriyel olarak önemli bir yeri vardır. Bu çalışmada meyvaları toplama ve tohumları elde etmek için kullanılan basamaklar yerinde incelenerek kayıt altına alınmıştır. Prunus mahaleb L. tohumları ile yapılan beslenme değerleri deneysel sonuçlarına göre karbohidrat (% 32.36), yağ (% 31.80), protein (% 27.70), kül (% 4.50) ve nem (% 3.64) olarak bulunmuştur. Antimikrobiyal aktivite deneyi (E.coli ATCC 25922, E. faecalis ATCC 29212, S. aureus ATCC 29213) bakterileri ve (C. albicans ATCC 90028, C. krusei ATCC 6258, C. parapsilosis ATCC 90018) mantar suşları denenerek mikro dilusyon yöntemiyle yapılmış ancak istatistiksel belirgin sonuçlar elde edilmemiştir. In vitro sitotoksisite deneyi tohumların güvenilir ve toksik etkinin doza bağlı olduğu tespit edilmiştir. Yağ asitleri aşağıdaki gibi bulunmuştur. Yapısı tayin edilen major yağ asitleri ve miktarları GC ve GC-MS yöntemiyle bulunmuştur. Buna göre Prunus mahaleb tohumları ana yağ asitleri olarak oleik (%34.5), linoleik (%31.0) ve α-eleostearik (%24.0) taşımaktadır ve doymuş doymamış yağ asit miktarları arasındaki oran tedavi ve besleyici yönden değerlidir.tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster