dc.contributor.advisor | Ahmet Başaran, A. | tr_TR |
dc.contributor.author | Alshehri, Osama | tr_TR |
dc.date.accessioned | 2015-10-14T12:29:41Z | |
dc.date.available | 2015-10-14T12:29:41Z | |
dc.date.issued | 2014 | tr_TR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11655/1145 | |
dc.description.abstract | Medicinal plants are getting worthy all over the
world due to their therapeutic usage. Among medicinal plants in Turkey, Prunus
mahaleb L. ( syn. Cerasus mahaleb L. Mill.) is commonly known as mahlep,
mehlep, idris agac, pis agac, in Turkey and its kernels are used for medicinal and
nutritional purposes. Its oil also has a valuable important in medicinal and industrial
purposes. Each step in collection and obtaining the kernels from the field are
investigated and reported in detail. The results of the nutrition values of the kernels
were given as carbohydrate (32.36%), fat (31.80%), protein (27.70%), ash (4.50%)
and humidity (3.64%). Antimicrobial activities were determined using the micro
dilution method against the bacteria (E.coli ATCC 25922, E. faecalis ATCC 29212,
S. aureus ATCC 29213) and the fungi (C. albicans ATCC 90028, C. krusei ATCC
6258, C. parapsilosis ATCC 90018) and found no statistically significant results.
The kernels are found safe enough and toxicity can be seen as dose dependant in the
in vitro cytotoxicity assay. The fatty acid compositions of the oil were determined by
GC-MS and GC. The main fatty acids of Prunus mahaleb kernels are found as oleic
(34.5%), linoleic (31.0%) and α-eleostearic (24.0%) which shows that ratio of
saturated and unsaturated fatty acid are good for medicinal and nutritional aspect. | tr_TR |
dc.language.iso | en | tr_TR |
dc.publisher | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.subject | Prunus mahaleb, kernel, oil, nutrition value, fatty acids, cytotoxicity, Prunus mahaleb, tohum, yağ, beslenme değeri, yağ asitler, | tr_TR |
dc.title | Pharmacognostıcal Investıgatıons Oprunus Mahaleb Oıl and Its Kernels | tr_TR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/masterThesis | tr_TR |
dc.callno | 2014/1486 | tr_TR |
dc.contributor.departmentold | Farmakognozi Anabilim Dalı | tr_TR |
dc.description.ozet | Tıbbi bitkiler tüm dünyada tedavi edici
özelliklerine bağlı olarak değer kazanmaktadır. Bu bitkiler arasında bulunan Prunus
mahaleb L. (syn. Cerasus mahaleb L. Mill.) mahlep, mehlep, idris agac, pis agac
olarak bilinmekte olup yağının tıbbi ve endüstriyel olarak önemli bir yeri vardır. Bu
çalışmada meyvaları toplama ve tohumları elde etmek için kullanılan basamaklar
yerinde incelenerek kayıt altına alınmıştır. Prunus mahaleb L. tohumları ile yapılan
beslenme değerleri deneysel sonuçlarına göre karbohidrat (% 32.36), yağ (% 31.80),
protein (% 27.70), kül (% 4.50) ve nem (% 3.64) olarak bulunmuştur. Antimikrobiyal
aktivite deneyi (E.coli ATCC 25922, E. faecalis ATCC 29212, S. aureus ATCC
29213) bakterileri ve (C. albicans ATCC 90028, C. krusei ATCC 6258, C.
parapsilosis ATCC 90018) mantar suşları denenerek mikro dilusyon yöntemiyle
yapılmış ancak istatistiksel belirgin sonuçlar elde edilmemiştir. In vitro sitotoksisite
deneyi tohumların güvenilir ve toksik etkinin doza bağlı olduğu tespit edilmiştir. Yağ
asitleri aşağıdaki gibi bulunmuştur. Yapısı tayin edilen major yağ asitleri ve
miktarları GC ve GC-MS yöntemiyle bulunmuştur. Buna göre Prunus mahaleb
tohumları ana yağ asitleri olarak oleik (%34.5), linoleik (%31.0) ve α-eleostearik
(%24.0) taşımaktadır ve doymuş doymamış yağ asit miktarları arasındaki oran tedavi
ve besleyici yönden değerlidir. | tr_TR |