Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzgüneş,tr_TR
dc.contributor.authorMohammadi Nejad, Solmaztr_TR
dc.date.accessioned2015-10-14T12:29:41Z
dc.date.available2015-10-14T12:29:41Z
dc.date.issued2014tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/1142
dc.description.abstractEugenol is a volatile phenolic constituent of clove essential oil obtained from Eugenia Caryophyllata buds and leaves. It is a functional ingredient in numerous products. It has been used in the pharmaceutical and cosmetics industry and also in agriculture. Its derivatives have been used in medicine as a local antiseptic and anesthetic. Eugenol is also used in food industry in restricted concentrations. In addition, it is widely used in agricultural applications to protect food from microorganisms during storage. The wide range of pharmaceutical activities of eugenol includes antimicrobial, anti-inflammatory, analgesic, antioxidant and anticancer activities. Although eugenol is considered safe as a food additive but, due to the vast range of different applications and extensive use there has been a great concern about its toxicity in recent years. However, studies about cytotoxicity and genotoxicity of eugenol are very limited. In the present study, we investigated the in vitro cytotoxicity of eugenol on V79 cell line by the Neutral Red Uptake Assay (NRU). Our results demonstrated that eugenol has cytotoxic effect on V79 in a dose dependent manner. But at the concentrations below 340 μM eugenol has been found to have no cytotoxicity in V79 cells. We also studied the in vitro genotoxic effects of eugenol on human peripheral lymphocytes by Single Cell Gel Electrophoresis (Comet) Assay and micronucleus assay. According to the results no significant increase in DNA strand breakage was observed at non cytotoxic concentrations of eugenol when compared with their controls.tr_TR
dc.language.isoentr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.subjectCytotoxicitytr_TR
dc.subjectGenotoxicity
dc.subjectNeutral red uptake assay
dc.subjectSingle gel electrophoresis (comet) assay
dc.subjectMicr Öjenol, Genotoksisite
dc.subjectSitotoksisite
dc.subjectNötral kırmızı alım yöntemi
dc.subjectTek hücre jel elektroforez
dc.titleEvaluation of Cytotoxicity and Genotoxicity of Eugenol in Lymphocytestr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesistr_TR
dc.callno2014/917tr_TR
dc.contributor.departmentoldFarmasötik Toksikoloji Anabilim Dalıtr_TR
dc.description.ozetÖjenol, Eugenia Caryophyllata’dan elde edilen karanfil uçucu yağının fenolik yapıdaki bir bileşiğidir. Pek çok üründe işlevsel bir bileşen olarak yer alır. İlaç ve kozmetik endüstrisinde ve tarımda kullanılmaktadır. Türevlerin lokal antiseptik ve anestezik olarak tıpta kullanımı bulunmaktadır. Gıda endüstrisinde sınırlı miktarlarda kullanılır. Ayrıca, tarımsal uygulamalarda depolama sırasında besinleri mikroorganizmalardan korumak için yaygın olarak kullanılır. Geniş aralıktaki farmakolojik etkileri arasında antimikrobiyal, antiinflamatuvar, analjezik, antioksidan ve antikanser etkiler yer almaktadır. Öjenol, gıda katkı maddesi olarak genellikle güvenli kabul edilmektedir. Yaygın kullanım alanlarına ve yoğun kullanımına bağlı olarak, toksisitesi son yıllarda ilgi odağı olmuştur. Ancak, öjenol’ün sitotoksisitesi ve genotoksisitesi konusundaki çalışmalar yetersizdir. Bu çalışmada, öjenolün V79 hücre hattında in vitro sitotoksisitesi nötral kırmızı alım yöntemiyle incenmiştir. Öjenol doz bağlı bir şekilde V79 hücrelerinde sitotoksik etki göstermiştir. Ancak, 340 μM konsantrasyonun altında öjenolün V79 hücrelerinde sitotoksik etki göstermediği bulunmuştur. Ayrıca, insan periferal lenfositlerinde öjenolün in vitro genotoksisitesi tek hücre jel elektroforez (Comet yöntemi) ve mikroçekirdek yöntemi ile inceledik. Bu sonuçlara göre kontrollerine kıyasla öjenolün sitotoksik olmayan konsantrasyonlarında DNA zincir kırıklarında anlamlı artışa neden olmadığı belirlenmiştir.tr_TR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record