Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKesen, Seda
dc.contributor.authorŞenol, Canan
dc.contributor.authorYanar, Zehra
dc.date.accessioned2019-10-23T09:51:36Z
dc.date.available2019-10-23T09:51:36Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.urihttp://bby.hacettepe.edu.tr/yayinlar/kesen_senol_yanar_2008(1).pdf
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/10055
dc.description.abstractAbstract Due to the rapid growth of information on the Internet, search engines are used to getting information included in documents created in different languages. This paper aims to find out if the two search engines providing access to Open Access information sources, Google Scholar and Scirus, display the search results appropriately for special Turkish characters (ç, ğ, ı, ö, ş, ü) and to evaluate them on the basis of the total number of retrieved documents. Both search engines displayed the Turkish special characters correctly, but the search results differed. These differences create information retrieval problems for Turkish queries. Metadata of the Open Access Turkish information sources should be created using special Turkish characters and search engines should be developed to support them.
dc.language.isotur
dc.publisherÜNAK
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBilgi erişim
dc.subjectArama motorları
dc.subjectGoogle Scholar
dc.subjectScirus
dc.subjectTürkçe
dc.subjectÖzel karakterler
dc.subjectInformation retrieval
dc.subjectSearch engines
dc.subjectTurkish language
dc.subjectSpecial characters
dc.titleGoogle Scholar ve Scirus Arama Motorlarında Türkçe Anahtar Sözcüklerle Yapılan Aramalar Üzerine Bir Değerlendirme
dc.title.alternativeAn Evaluation of Google Scholar and Scirus Search Engines Using Turkish Search Queries
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.description.ozetÖz Bilgi miktarının hızla arttığı İnternet’te, farklı dillerde yaratılmış belgelerdeki bilgilere erişmek için arama motorları kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı açık erişim bilgi kaynaklarına erişim sağlayan Google Scholar ve Scirus arama motorlarının özel Türkçe karakterleri (ç, ğ, ı, ö, ş, ü) doğru görüntüleyip görüntülemediklerini saptamak ve bu arama motorlarını erişilen belge sayısı yönünden değerlendirmektir. Her iki arama motorunda da özel karakterler alfabeye uygun olarak görüntülenmiş, fakat Türkçe karakterler farklı yorumlanmıştır. Bu farklılıklar bilgi erişim açısından büyük sorunları da beraberinde getirmektedir. Türkçe açık erişim kaynaklarının üst verileri (metadata) Türkçe özel karakterlere uygun bir şekilde oluşturulmalı ve arama motorları Türkçe karakterleri destekleyecek biçimde geliştirilmelidir.
dc.relation.journalBilgi Dünyası
dc.contributor.departmentBilgi ve Belge Yönetimi
dc.identifier.volume9
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage140
dc.identifier.endpage157
dc.fundingYok


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster