dc.description.abstract | This study was conducted on evaluating the
relation between nutritional status and eating attitudes in 155 women with different
body mass index levels aged from 19 to 64 who admitted to a family health center in
Ankara. The general characteristics, eating habits, physical acitivity habits and
anthropometric measurements of the individuals were examined. Food diary forms and
food frequency questionnaires were used. Additionally, eating attitudes test scores
were calculated to determine eating attitudes and behaviours. The results were
examined according to three body mass index levels, including participants for each
BMI levels homogeneously. In this study; 61.6% of underweight and normal weight
women were at the age range from 19 to 34, 64.7% of overweight women and 77.0%
of obese women were at the age range from 45 to 64 (p<0.05). The mean of education
period was 13.7±3.36 years for underweight and normal weight women, 11.5±4.31
years for overweight women and 8.0±3.85 years for obese women (p<0.05). At the
point of sadness, rage and stress; increased appetite was seen significantly in obese
individuals compared with the others (p<0.05). The mean EAT-40 scores for
underweight and normal weight women were 16.8±8.59; 19.7±8.35 for overweight
women and 22.8±8.8 for obese women. To prevent obesity and obesity-related
diseases, it’s recommended to gain healty life styles to individuals by nutritional
education. | tr_TR |
dc.description.ozet | Bu çalışma Ankara’da bulunan bir aile sağlığı merkezine başvuran
beden kütle indeksi farklı 19-64 yaş aralığındaki 155 kadın bireyin beslenme
durumunu ve yeme tutumunu değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Bireylerin genel
özellikleri, beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite durumları ile antropometrik
ölçümleri alınmıştır. Bireylerin 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kayıtları ve besin
tüketim sıklıkları sorgulanmıştır. Ayrıca bireylerin yeme tutum ve davranışlarını
değerlendirmek için Yeme Tutum Testi–40 (YTT-40) skoru hesaplanmıştır. Her BKİ
sınıflamasından homojen sayıda birey alınarak, sonuçlar 3 gruba (zayıf ve normal,
hafif şişman ve obez) göre incelenmiştir. Zayıf ve normal grubundaki bireylerin
%61,6’sı 19-34 yaş aralığındayken, hafif şişman grubundaki bireylerin %64,7’si 45-
64 yaş aralığında, obez bireylerin ise %77,0’ı 45-64 yaş aralığındadır (p<0,05). Eğitim
süresi ortalaması zayıf ve normal bireylerin 13,7±3,36 yıl, hafif şişman bireylerin
11,5±4,31 yıl ve obez bireylerin ise 8,0±3,85 yıl olarak bulunmuştur (p<0,05). Üzüntü,
öfke ve stres anlarında; obez bireylerde iştah durumunda artma, diğer gruplardaki
bireylere göre anlamlı bir şekilde daha fazla görülmüştür (p<0,05). Yeme tutum testi
skoru ortalaması zayıf ve normal bireylerde 16,8±8,59, hafif şişman bireylerde
19,7±8,35, obez bireylerde 22,8±8,8 olarak bulunmuştur. Obezite ve obeziteyle ilişkili
hastalıkların önlenmesi açısından; bireylere beslenme eğitimiyle sağlıklı yaşam
alışkanlıklarının kazandırılması önerilmektedir. | tr_TR |